Gde reciklirati elektronski otpad

Generisanje elektronskog otpad globalno raste po stopi od 5% godišnje što ga čini najbrže rastućim otpadom na planeti. To znači da se svake godine, globalni e-otpad povećava za 50 miliona tona, a da se svakog sata odloži oko 4.000 tona e-otpada.
eotpad

Elektronski ili E-otpad je svaki električni ili elektronski uređaj ili oprema koji su odbačeni. Ovo uključuje ispravne i pokvarene predmete koji se bacaju u đubre. Pored toga, tehnološki napredak nam vrtoglavom brzinom stavljana na raspolaganje sve novije i modernije uređaje tako da se mnogi elektronski uređaji koji još uvek dobro rade smatraju zastarelim i završavaju kao otpad.

Dok je iznad zemlje, moderna elektronika je bezbedna za korišćenje. Međutim, većina elektronike sadrži neke oblike toksičnih materijala, uključujući berilijum, kadmijum, živu i olovo, koji predstavljaju ozbiljne ekološke rizike za zemljište, vodu, vazduh i divlje životinje, pa samim tim i čoveka.

Kada se E-otpad zakopa na deponiji ili se baci u životnu sredinu tragovi toksičnih materijala mogu se ispirati u zemljište ispod deponije, a odatle mogu dospeti u podzemne vode, pa dalje do izvora koji se možda koriste za vodu za piće od strane životinja ili ljudi. U proteklim godinama količine e-otpada su konstantno rasle tako da su i koncentracije toksičnih metala sve veće u životnoj sredini.

Zbog toga je važno smanjiti količine e-otpada, a dobro rešenje za to je reciklaža, posebno imajući na umu da sve više postajemo zavisni od elektronskih uređaja i će njihova upotreba samo rasti. Reciklaža e-otpada je uglavnom vrlo efikasna proces, na primer reciklažom kompjutera teškog oko 30 kg dobija čak 25 kg sirovina prve kategorije koje se mogu vratiti u proizvodnju i 4,7 kg sirovina druge i treće kategorije. O reciklaži elektronskog otpada u Srbiji mogli ste već da čitate u tekstu na našem portalu. 

Ako ste u Beogradu i želite da reciklirate neki elektronski uređaj postoji nekoliko opcija:

  • Na Vilinim vodama 6 se nalazi reciklaži centar kompanije E-Reciklaža koja reciklira oko 15.000t godišnje svih kategorija električnog i elektronskog otpada. Od oktobra 2022. godine E-Reciklaža je pokrenula akciju sa DM-om u okviru koje u zamenu za dotrajale elektronske i eletrične uređaje koje imate kod kuće možete dobiti poklon kartice za kupovinu u DM prodavnicama. Preuzimanje starih uređaja E-Reciklaža obavlja sa lokacije vlasnika otpada do reciklažnog centra specijalizovanim vozilima za transport EE otpada. Osim u Beogradu, preuzimanje e-otpada moguće je i u Nišu, Subotici, Kragujevcu i Novom Sadu. Više detalja o ovoj akciji pogledajte na linku
  • Na adresi Slanački put 26 na Paliluli nalazi se reciklažni centar Set Reciklaže koja je prva firma u Srbiji koja je počela da se bavi reciklažom ove vrste otpada.
  • Kontejner u okviru sportskog centra Olimp na Zvezdari se nalazi na ulazu iz Ulice vojvode Blažete. Tu se mogu ostaviti i mali i veliki kućni uređaji u periodu od 9-13h i 16-20h.
  • U Železniku na adresi Tome Buše 14 nalazi se reciklažni centar firme REC-EE-O. REC-EE-O vrši sakupljanje i tretman gotovo svih elektronskih i električnih uređaja, uključujući velike i male kućne aparate, rasvetu, IT opremu, televizore i konzole.

U Srbiji postoji još dosta lokacija gde možete reciklirati e-otpad, a njih možete naći na sajtu gdereciklirati.rs, tako što ćete za vrstu otpada u padajućem meniju izabrati elektronski i električni.

Foto: Hafidh Satyanto na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin