Kakav je uticaj novogodišnjih praznika na životnu sredinu?

Teško je tačno odrediti koliko način na koji proslavljamo novogodišnje praznike utiče na životnu sredinu, ali ono što svakako znamo je da postoji povećana količina otpada od hrane, kupovina poklona i kućnih predmeta koji su nekad i nepotrebne ili neželjeni, povećana potrošnja papira za pakovanje i slično.
životna sredina

Procenjuje se da, globalno, višak otpada od ambalaže, ambalažnog papira i hrane ima povećanje za 25 do 30% tokom sezone praznika.

Problem bacanja hrane ne postoji samo za Božić. Što hrane nabavljamo potencijalno postoji više otpada. Svaki stanovnik Evrope prosečno baci između 95 i 115 kilograma hrane godišnje. Ipak, jasno je da praznični period negativno doprinosi ionako već problematičnoj situaciji.

Poklanjanje i razmena poklona su sastavni delovi novogdišnjih praznika, a to znači i povećanu potrošnju papira za pakovanje. Samo u Velikoj Britaniji, tokom sezone praznika, potroši se količina papira za pakovanje koje je ekvivalentna sa 50.000 stabala. Problem je što većina ovog papira odlazi na deponiju, jer se papir za pakovanje ne može uvek reciklirati.

Šta je bolje za životnu sredinu? Prava ili plastična jelka?

Veštačka jelka od plastike se ne može se reciklirati, proizvedena je i isporučena iz Kine. Udruženje za zemljište sugeriše da su prave jelke bolje za životnu sredinu jer im je potrebno između 10 i 12 godina da porastu neophodne veličine i, dok sazrevaju, obezbeđuju stanište za divlje životinje i apsorbuju ugljenik iz atmosfere.

Uzgajanje prirodnog drveta ima manji ugljenični otisak, jer uzgajivači često ponovo sade i do 10 stabala za svako posečeno. Kako bi upotreba prirodne jelke bila još održivija ona se nakon upotrebe može posaditi ako ili busen ili se u suprotnom može iskoristiti za piljevinu ili malč. Na ovaj način značajno se smanjuje generisanje metana koji se oslobađa tokom razlaganja jelke na deponiji.

U slučaju da se koristi jelka od plastike ključ je da ona bude u upotrebi iz godine u godinu. Prema Carbon Trust-u, veštačko drvo od 2 metra ima ugljenični otisak od oko 40 kg i potrebno je da se koristiti deset puta da bi se ovaj otisak izjednačio sa onim kod pravog drveta. Nažalost, većina veštačkih jelki se u proseku koristi samo četiri puta pre nego što se baci.

Koji su načini da se smanji uticaj praznika na životnu sredinu?

  • Koristite 100% reciklirajući ili biorazgradivi papir za umotavanje i izbegavajte metalni ili sjajni papir koji ne može da se reciklira. Kada reciklirate papir za pakovanje važno je da prvo uklonite selotejp.
  • Kada šaljete praznične čestitke uverite se da se mogu reciklirati ili da su biorazgradive, probajte da izbegavajte čestitke sa šljokicama. Umesto klasičnih možete da pošaljete i digitalne čestitke putem poruka ili e-maila.
  • Supermarketi prave vrlo kratke pauze kad ne rade tokom praznika tako da ne morate da kupujete na veliko kao što su ljudi radili pre mnogo godina. Napravite plan obroka kako biste efikasnije kupovali i iskoristili hranu koju već imate. Iskoristite i zamrzivač. Većina precenjuje količine hrane koja nam je potrebna tokom praznika.
  • Izaberite lokalno gajenu jelku. Ukoliko kupujete jelku sa busenom potrudite se da je zasadite posle sezone praznika. Plastične veštačke jelke koje kupite ili već imate je važno da koristite iz godine u godinu, a ako vam nije više potrebna nađite nekog kome možete da je poklonite.
  • Davanje poklona prijateljima i porodici može biti skupo i stresno. Napravite listu i osmislite najbolje opcije za poklone. Nemojte obavljati kupovinu poklona u poslednji čas. Što više vremena imate da izaberete nešto, veća je verovatnoća da ćete izabrati promišljen i praktičan poklon. Kada razmenjujete poklone sa prijateljima možete definisati budžet za poklone koga ćete se pridržavati. U slučaju da završite sa neželjenim poklonom, ponovo ga poklonite nekom drugom, vratite ga ili prodajte. Najvažnije je da date sve od sebe da ne završi na deponiji.

Image by Djordje Vezilic from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin