Kako da dete postane zaštitnik planete

Obrazovanje najmlađih o životnoj sredini je dodatno omogućeno od strane udruženja ,,Dete- zaštitnik planete".

Tekst preuzet sa sajta:https: energetskiportal.rs

Udruženje „Dete – zaštitnik planete“ pokrenulo je inicijativu sa ciljem da vaspitačima i učiteljima pruži dodatnu podršku u obrazovanju najmlađih o životnoj sredini.

Projekat „Kako da dete postane zaštitnik planete“ ima za cilj razvijanje kompetencija vaspitača i učitelja u oblasti zaštite životne sredine, a sprovodi se u saradnji sa udruženjem Ekogeneza uz finansijsku podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda.

„Za potrebe ovog projekta sproveli smo onlajn istraživanje ‘Zaštita životne sredine u obrazovanju dece uzrasta do 10 godina u Republici Srbiji’. Želeli smo da čujemo stavove vaspitača i učitelja o ovoj temi jer oni najbolje znaju kakva im je podrška potrebna, šta ih u radu sputava i kako bi situacija mogla da se popravi. Naš upitnik je popunilo 76 vaspitača iz 15 okruga i 85 učitelja iz 22 upravna okruga u Srbiji“, stoji u saopštenju udruženja.

Druga faza projekta, koja će se realizovati na jesen, podrazumeva izdavanje Priručnika za rad sa decom uzrasta od tri do 10 godina „Dete – zaštitnik planete Deo II: Voda“ i održavanje seminara za vaspitače beogradskih vrtića i učitelje beogradskih osnovnih škola.

U Priručniku koji je u pripremi biće kompletno obrađena tema vode, od osobina vode kao supstance, preko vode u prirodi, do zagađenja i prečišćavanja vode, a sve uz konkretne ideje za rad sa decom. Biće to dugoočekivani nastavak prvog dela Priručnika „Dete – zaštitnik planete Deo I: Vazduh“ koji je izdat 2018. godine.

Po završetku celog projekta, krajem godine, na sajtu udruženja DZP Priručnik će biti dostupan za besplatno preuzimanje svim zainteresovanim licima za ličnu upotrebu u radu sa decom u oblasti zaštite životne sredine.

„Plan za dalji razvoj ovog projekta je da postepeno izgradimo mrežu za saradnju, razmenu ideja i znanja, kao i predstavljanje primera dobre prakse u obrazovanju o zaštiti životne sredine u predškolskom i mlađem školskom uzrastu, uz izdavanje novih nastavaka Priručnika“, saopštili su iz udruženja.

Izvor: Udruženje Dete – zaštitnik planete

Foto: Dete-zaštitnik planete

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin