Kako da se oblačimo na održiv način?

Modna industrija je jedan od većih zagađivača, ona čini oko 8-10% globalnih emisija gasova staklene bašte. Ali vaša garderoba može da ima manji uticaj na planetu. Obucite se za budućnost i smanjite svoj negativni uticaj.
Održiv način

Kupujte manje, kupujte bolje 

Uložite u nekoliko visokokvalitetnih artikala godišnje umesto u mnogo jeftinijih, manje kupljenih proizvoda dramatično će smanjiti vaš ugljenični otisak. Iako ovi proizvodi u početku mogu biti skuplji, verovatno ćete ih imati duže, što znači da ćete dugoročno potrošiti manje. Zato birajte mudro i učinite da se svaka kupovina računa! 

Podržite brendove koji su etički i održivi 

Moda ne mora da bude brza. Postoji mnogo brendova koji kreiraju odeću na način koji uzima u obzir šire okruženje i zajednicu. Neki brendovi, na primer, koriste drevne zanate i tradicionalne tehnike za kreiranje održivijih i visokokvalitetnih odevnih predmeta. Sve više brendova počinje da se razmeće svojim „tvrdnjama“ održivosti, ali nažalost nisu sve ove tvrdnje potkrepljene činjenicama. Istražite i vodite računa da li je brend stvarno posvećen održivosti ili je u pitanju greenwashing. 

Mudro birajte materijale 

Neki materijali su bolji za Planetu od drugih, tako poznavanje vrsta tkanina može biti od značaja za održivost. Potražite prirodna vlakna poput lana, konoplje i svile. Dok konvencionalni pamuk može biti problematičan, organski pamuk sa GOTS sertifikatom je održiva opcija, ili još bolje, reciklirani pamuk. Kod nakita potražite brendove koji koriste reciklirane materijale. 

Probajte prvo da popravite 

Sprečite da odeća odlazi na deponije tako što ćete naučiti kako da popravite svoju odeću ili da prišijete novo dugme. Uzimanje konca ili učenje kako da uklonite uporne mrlje može učiniti da vaša odeća traje duže, minimizirajući vaš uticaj na životnu sredinu i štedeći novac. 

Zapitajte se pre nego što kupite 

Eliminišite impulsivnu kupovinu pitanjima poput: koliko često ćete ga nositi? Hoće li stati u vašu garderobu? Da li ti zaista treba? Primenite pravilo 30 nošnji koje je napisala Livia Firth, osnivač konsultantske kuće za održivost Eco-Age: „Hoću li ga nositi najmanje 30 puta?“ 

Vodite računa kako održavate odeću 

Način na koji perete, sušite i negujete svoju odeću ima uticaj. Pokušajte da kada perete svoju odeću  koristite hladnu vodu ili niže temperature gde je to moguće i uvek potpuno napunite mašinu. Ako možete, okačite veš da se osuši na vazduhu, posebno u toplijim mesecima. 

Razmotrite pravljeno po meri 

Izrada odeće po porudžbini je etičniji i održiviji pristup modi koja postaje sve popularnija. Smanjuje otpad i neželjene zalihe (koje će na kraju završiti na deponiji) praveći samo ono što je potrebno kada je potrebno. 

Pogledajte video:

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin