Kako preći na ishranu na bazi biljaka?

Postoje mnoge prednosti ishrane zasnovane na biljakam, kako za vaše fizičko tako i za mentalno blagostanje. Prevladavajući način ishrane u razvijenom svetu često ima previše masti, soli, šećera i veštačkih aditiva koji pružaju samo prazne kalorije i loše utiču na zdravlje ljudi. Nije ni čudo što toliko ljudi pati od širokog spektra zdravstvenih problema, uključujući visok holesterol i krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes i druge.
ishrana na bazi biljaka

Prelazak na režim ishrane na bazi biljaka, delimično, ako ne u potpunosti, može imati zdravstvene benefite. Pratite ove savete kako biste lakše izvršili ovu promenu.

Dajte sebi vremena – Često, kada započinjemo nešto novo, dajemo sve od sebe i pravimo drastične promene. Kada je u pitanju promena načina ishrane, kao što je prelazak na ishranu na bazi biljaka, brzina je neprijatelj jer može da vas obeshrabri i navede da odustanete. Pravite male, postepene, promene kao što je zamena jednog obroka nedeljno biljnom alternativom. Fokusiranje na dodavanje novih obroka na bazi biljaka, umesto na eliminisanje, sprečiće vas da se osećate uskraćeno dok se vaše telo prilagođava drugoj vrsti hrane od one na koju je naviklo.

Napravite zalihe biljne hrane na vreme – Iako su prednosti biljne ishrane neosporne, istina je i da nezdrava hrana izaziva zavisnost, ako je imate u kući, veća je verovatnoća da ćete je i pojesti, posebno kada ste gladni. Zalihe vaših polica zato napunite biljnom hranom koja će vas držati na pravom putu kada osetite glad.

Planirajte unapred – Planiranje je vaš novi najbolji prijatelj dok prelazite na biljnu ishranu. Možete napraviti korak dalje i pripremiti obroke, tako da uvek imate spremnu hranu. Odvojite malo vremena na početku svake nedelje da isplanirate svoje obroke i napravite listu za kupovinu, to će vam pomoći da ne posegnete za brzom hranom nakon dugog dana.

Polako uvodite biljne alternative – Postoji dosta biljnih i neprerađenih zamena za životinjske proizvode, na primer:

  • Kravlje mleko možete zameniti biljnim zamenama za mleko kao što su ovseno, bademovo ili sojino mleko
  • Umesto da koristite jaja kada pečete možete dodati laneno seme koje je pomešano sa malo vode, a kajganu umesto od jaja možete napraviti od tofua, koji je inače zamena za sir od soje
  • Dodaci za salatu mogu biti prirodni sastojci kao što su semenke i puter od orašastih plodova (tahini, indijski orah, itd.)
  • Proizvode od živine možete zameniti mahunarkama, proizvodima od soje kao što su tofu ili tempeh
  • Mlečni jogurt može se zameniti jogurtom napravljenim od soje ili kokosa

Nemojte se plašiti količina kada jedete biljnu hranu – Biljna hrana je manje kalorična i bogata je hranljivim materijama. Pošto ima manje kalorija, potrebne su vam, u određenoj meri, veće količine hrane da biste održali energiju tokom dana.

Foto: Photo by Ella Olsson: https://www.pexels.com/photo/photo-of-vegetable-salad-in-bowls-1640770/

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin