Kako se zaštiti od buke

S obzirom na nagli tehnološki razvoj, buka je danas skoro svuda, posebno u urbanim i gradskim sredinama pod uticajem antropogenih aktivnosti kao što su aerodromi, drumski saobraćaj i železnica, industrijska proizvodnja, građevinski i drugi radovi.
buka

Buka se odnosi na zvuk koji stvara izraženu nelagodnost u ušima. Meri se u decibelima (dB), a nivoi zvuka iznad 100 dB mogu izazvati trajni gubitak sluha. Međutim, većina gubitaka sluha se dešava veoma postepeno tokom vremena i nepovratna je. Postoje faktori koji ubrzavaju ovaj normalan proces starenja našeg slušnog sistema i to su ponovljeno izlaganje jakim zvucima tokom dužeg vremena što može dovesti do ubrzanog ili ranog gubitka sluha.

Postoje razni praktični saveti kako se zaštiti od buke, a mi Vam u ovom tekstu dajemo nekoliko rešenja:

  • Zatvorite prozore i vrata – Smanjenje količine buke koja ulazi u naše domove i zgrade moguće je jednostavnim zatvaranjem prozora i vrata. Najbolje bi bilo otvoriti prozore samo u mirnije doba dana.
  • Stavite čepiće za uši – Nošenje čepića za uši je isplativo rešenje za smanjenje zagađenja bukom. Par čepića za uši možete da nosite dok spavate ili u bilo koje drugo doba dana kada želite da smanjite količinu buke koja dopire do vaših ušiju. Čepići za uši imaju svoje zdravstvene prednosti, posebno za one koji žele da imaju zdravu naviku spavanja u bučnim područjima.
  • Poboljšajte izolaciju stana ili kuće – Dobra izolacija je jedan od primarnih i najpraktičnijih načina za smanjenje zagađenja bukom kod kuće. Poboljšanjem izolacije podrazumeva se postavljanje zvučnoizolacionih materijala na zidove, plafon, pa čak i na pod. Korišćenje prozora sa dvostrukim staklom u vašem domu može pomoći u apsorbovanju buke. Osim pomoći u smanjenju buke izolacije će uticati i na smanjenje računa za struju.
  • Uložite u slušalice za poništavanje buke – Većina ljudi to možda ne shvata, ali slušalice koje poništavaju spoljašnje zvukove su dobre za smanjenje zagađenja bukom, jer ove slušalice filtriraju neželjenu buku pre nego što dospe do ušiju.
  • Isključite elektronske uređaje i smanjite jačinu zvuka – konzole, računari, Hi-Fi sistemi i televizori i drugi uređaji mogu doprineti zagađenju bukom kada su na velikoj jačini zvuka. Rešenje je da ih isključite kada nisu u upotrebi i da ih držite na umerenoj jačini kako biste smanjili zagađenje bukom. Osim toga, ako ih isključite, uštedećete i troškove električne energije. Stavite podlogu ispod bučne opreme da biste smanjili buku, kao što su blenderi.
  • Posadite drvo – Utvrđeno je da je drveće efikasno u smanjenju nivoa buke u urbanim sredinama, oko glavnih autoputeva, pa čak i na mestima na kojima boravimo. Zbog toga, brojne biljke i drveće na jednom području znače manje zagađenje bukom. Pored toga, drveće ima različite druge prednosti, na primer poboljšava kvalitet vazduha.

Photo by C D-X on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin