Kako smanjiti upotrebu plastike

Invazija plastike na planetu je realnost. Samo zapamtite da ostrvo plastičnog otpada koje pluta u Pacifiku sada ima površinu 1,6 miliona km2. Ako želimo da sačuvamo planetu, došlo je vreme da svako od nas preduzme akciju.
plastika

Plastika je postala sastavni deo u našim životima. Ima je bukvalno svuda, u ambalaži proizvoda, kozmetičkim preparatima, tekstilu, mobilnim telefonima i brojnim drugim proizvodima. Može se naći čak i u žvakaćoj gumi. Sveprisutnost plastike je takva da bi mnogima sama činjenica odustajanja od njene upotrebe bila težak zadatak. Smanjenje potrošnje plastike stoga zahteva ne samo promenu navika, već i promenu načina razmišljanja.

Što se tiče plastike za jednokratnu upotrebu, koja čini polovinu plastike koju koristimo svake godine, ona ima prosečan vek upotrebe od 12 do 15 minuta, a ipak može proći i do 500 godina dok se ne razgradi. Dobra vest je da je odluka u našim rukama, kao potrošačima i korisnicima proizvoda, mi biramo koje od njih ćemo kupiti i koristiti. Promenom načina na koji se odnosimo prema plastičnim prozivodima možemo doprineti smanjenju zagađenja plastikom.

Probajte i vi da smanjite upotrebu plastike kod kuće ili na poslu prateći neki od saveta koji možete ovde pročitati, a možete se uključiti i u globalnu kampanju „jul bez plastike“.

Izbegavajte plastiku za jednokratnu upotrebu kao što su slamke za piće.

Plastika za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri i pribor za jelo napravljeni od ovog materijala, olakšavaju nam živote, ali ozbiljno štete planeti. Ove vrste proizvoda imaju održive alternative, kao što su na primer metalne slamke, i postoji hitna potreba da one postanu deo naše svakodnevnice.

Kada idete u kupovinu ponesite sa sobom ceger ili neku drugu torbu

Korisnost plastičnih tankih kesa koje se lako cepaju za jednokratnu upotrebu je izuzetno ograničena, međutim do trilion ovakvih plastičnih kesa koristi se svake godine širom sveta. Iako su često besplatne za kupce, ove kese imaju visoku cenu po planetu. Nošenje sopstvene torbe je uobičajen, ali dobar savet za životnu sredinu, tako dobar savet da su neke vlade primenile politiku kojima se ograničava ili zabranjuje upotreba jenokratnih plastičnih kesa.

Ponesite svoj termos ili šolju kada uzimate kafu za poneti

Korišćenje sopstvenog termosa ili šolje za kafu za poneti je još jedan način da smanjite svoj plastični otisak. Čaše za kafu za jednokratnu upotrebu vam na prvi pogled mogu izgledati kao da su napravljene samo od papira, ali su vrlo često obložene polietilenom, vrstom plastične smole. U teoriji ovi materijali se mogu reciklirati, ali vrlo često nedostaje adekvatna infrastruktura za to. Zatim postoje plastični poklopci, mešalice i slamke, što se sve može izbeći sopstvenom šoljom.

Izaberite kartonsku umesto plastične ambalaže

Obično je lakše reciklirati karton nego plastiku. Pored toga proizvodi od papira se lakše razgrađuju u odnosu na plastiku, a da pri tome ne dodaju značajnu težinu proizvodu kao na primer u slučaju stakla. Dakle, kada imate izbor, izaberite testeninu u kutiji umesto testenine u plastičnoj vrećici ili deterdžent u kutiji umesto u plastičnoj flaši. Na kartonskom pakovanju uvek možete da vidite da li je sirovina koja se koristila za proizvodnju ambalaže iz održivih izvora ili iz reciklaže.

Sklonite plastiku sa lica

Veliki deo plastike koja zagađuje okeane je mikroplastika, odnosno veoma sitni komadi plastike. Ova plastika može nastati od raspadanja većih plastičnih predmeta, ali se takođe često dodaje potrošačkim proizvodima kao što su sredstva za pranje lica i paste za zube. Ove male čestice plastike su namenjene za piling, ali mnoga postrojenja za tretman otpadnih voda nisu u stanju da ih filtriraju, pa tako završavaju u morima i okeanima. Postoji mnogo održivijih alternativa, pa izbegavajte kozmetičke proizvode sa „polipropilenom“ ili „polietilenom“ na listi sastojaka.

Kako izgleda život bez plastike pogedajte u TEDx Talks videu u kome Alexis McGivern govori o svojim iskustvima.

Image by Monfocus from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin