Koje su alternative za šećer?

Prekomerni unos šećera povezan je sa nizom ozbiljnih bolesti, pa se preporučuje da ne konzumirate više od 9,5 kašičica dodatog šećera dnevno, što je otprilike količina šećera u jednoj konzervi gaziranog napitka.
šećer

Šećer je makronutrijent i prirodna komponenta biljaka, baš kao i masti i proteini. Šećeri se prirodno nalaze u određenim namirnicama, to su pre svega voće i žitarice, ali to su prirodne vrste hrane koje čine sastavni deo vaše ishrane. Tamo gde šećer postaje problem je kada se „dodaje“ u pakovanu i obrađenu hranu.

Izbacivanje dodatog šećera iz ishrane sa sobom nosi određene zdravstvene benefite, ali nije uvek lako odreći se slatkiša, posebno kada njihova konzumacija preraste u naviku. U slučaju da ne možete u potpunosti da se odreknete slatkih proizvoda, umesto onih sa dodatim šećerom, probajte da koristite proizvode koji sadrže prirodne alternativne zaslađivače. Međutim, nisu svi prirodni zaslađivači jednaki. Neki su super-kalorični, drugi imaju čudan ukus ili će vam povećati nivo šećera u krvi.

Kada su u pitanju zamene za šećer, jedna od boljih alternativa je šećer od urmi u prahu. Napravljen od urmi koje su sortirane, otkoštene i samlevene u fini mleveni prah. Šećer od urme je relativno neobrađen u poređenju sa drugim zaslađivačima. To znači da kada jedete hranu koja sadrži ovu vrstu šećera ne gubite mnoge hranljive materije i vitamine prisutne u celim urmama (vitamin D, kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i bakar).

Plodovi urme su bogati vlaknima, što doprinosi boljem zdravlju probavnog sistema. Viši sadržaj vlakana takođe čini urme hranom sa niskim glikemijskim indeksom, pomažući u usporavanju varenja i sprečavajući skokove šećera u krvi nakon konzumiranja obroka. Drugi alternativni zaslađivači poput meda, javorovog sirupa i agavinog sirupa, obično ne dele ovu osobinu, s obzirom da imaju viši glikemijski indeks i sadrže manje količine vlakana.

Utvrđeno je da urme imaju najveću količinu antioksidanata kada se porede sa drugim sličnim voćem kao što su smokve i suve šljive, ali i u odnosu na druge prirodne zamene za šećer kao što su med i javorov sirup. Studije su pokazale da urma u prahu može da sadrži nekoliko vrsta antioksidanata koji mogu da unaprede zdravlje srca, pomognu u kontroli krvnog pritiska i doprinesu smanjenju holesterola.

Kao zamena za šećer, urma u prahu se može dodati u testo prilikom pravljenja peciva, umešati u pića kao što su smutiji ili se koristiti umesto šećera u bilo kom drugom receptu. Kada pratite neki recept, jednostavno zamenite rafinisani beli šećer šećerom od urmi u odnosu 1 prema 1.

Image by Pictavio from Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin