Koliko su pesticidi prisutni u voću i povrću?

Konzumiranje voća i povrća sa velikim količinama ostataka pesticida može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Bez obzira na to voće i povrće koje kupujemo često može sadržati ostatke pesticida. Skoro 75 odsto neorganskih svežih proizvoda koji se prodaju u SAD sadrži ostatke potencijalno štetnih pesticida.
pesticidi

Pesticidi mogu uticati na zdravlje ljudi na više načina. Dokazi sugerišu da izlaganje organofosfatima iz pesticida može imati negativne efekte na razvoj mozga i nervnog sistema kod dece. Dugotrajno direktno izlaganje pesticidima povezano je sa bolestima poput raka i Parkinsonove bolesti, kao i sa hroničnim simptomima kao što su mučnina, glavobolja, osip, pa čak i depresija i anksioznost. Studije koje se bave zdravstvenim efektima ostataka pesticida koji se nalaze u voću i povrću su retke jer ih je teško izvesti i zahtevaju dugoročno prikupljanje podataka. Međutim, značajna studija iz 2017. otkrila je korelaciju između konzumiranja proizvoda sa visokim ostacima pesticida i smanjene plodnosti kod žena. Prethodna studija je otkrila sličnu korelaciju kod muške populacije.

Na vrhu liste voća i povrća sa najviše ostataka pesticida su:

  • Jagode
  • Spanać
  • Nektarine
  • Jabuke
  • Grožđe
  • Breskve
  • Trešnje
  • Kruške
  • Paradajz
  • Celer
  • Krompir
  • Slatke paprike
  • Ljute papričice

Sve voće i povrće na ovoj listi bilo je pozitivno na najmanje jedan ostatak pesticida (a, u nekoliko slučajeva, 4 do 20 različitih ostataka pesticida) u većoj koncentraciji od drugih vrsta voća i povrća.

Sa druge strane u voće i povrće koje obično ima najmanje tragove ostataka pesticida spadaju:

  • Avokado
  • Kukuruz
  • Ananas
  • Kupus
  • Luk
  • Slatki smrznuti grašak
  • Papaias
  • asparagus
  • Mango
  • Plavi patlidžan
  • Dinje
  • Kivi

Jedan od načina da izbegnete voće i povrće koje sadrži pesticide je da kupujete organski uzgajano voće i povrće koje ima na ambalaži oznaku za organski proizvod. Međutim, ovakvi proizvodi mogu biti dosta skuplji i ne uvek lako dostupni. Alternativno rešenje predstavlja inovacija koja je od skoro kod nas prisutna u MAXI prodavnicama, a to je voće i povrće bez ostataka pesticida. Koncept „bez ostataka pesticida“ je razvijan u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu. Ovaj koncept se zasniva na proveri poljoprivrednih praksi kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama koje imaju za cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Fakultet omogućava poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije „bez ostatka pesticida“. Proizvode koji ispunjavaju ovaj standard možete prepoznati i prodavnici po oznaci (slika ispod) koju na sebi nose.

Ograničenje izlaganja pesticidima je apsolutno neophodno kako bi se smanjili negativni uticaji na zdravlje. Iako većina nas ne živi u blizini konvencionalne farme kako bi bila direktno izložena pesticidima, voće i povrće koje konzumiramo često može sadržati ostatke pesticida. Zbog toga je važno da povedemo računa kakvo voće i povrće kupujemo, posebno kad se radi o onim vrstama koje mogu da sadrže veće količine ostataka pesticida.

Foto: Photo by Laura Arias

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin