Momčilo Antonijević: Lekovite biljke u srcu Beograda

Ljudi često misle da lekovite biljke rastu na udaljenim vrhovima planina i da je potrebno da zbog njih odlaze u netaknutu prirodu. Ipak, lekovite i medonosne biljke rastu svuda oko nas.
lekovite biljke

Momčilo Antonijević, novinar, kuvar i najpoznatiji travar u Srbiji, ističe važnost bašti u urbanim sredinama, od kojih se jedna nalazi u samom srcu Beograda, odnosno na Ušću, između dve kule.

„Važno je da ovakve bašte, uslovno rečeno divlje, bašte koje se ne kose, postoje u gradskim urbanim sredinama, jer su one prava oaza za pčele”, izjavio je Antonijević.

Mnoge lekovite biljke moguće je pronaći u ovakvim baštama. Prema Momčilovim rečima, na Ušću se nalaze miloduh, čubar, žalfija, pelin, nana, ehinacea, majčina dušica i druge, a građanima poručuje da i sami, ukoliko su u mogućnosti, posade neke od ovih biljki.

„Obavezno ukoliko imate priliku, na svojoj terasi posadite majčinu dušicu, posadite bosiljak, posadite ruzmarin i koristite ih u svojim jelima, koristite ih za svoje čajeve, jer su to biljke koje, čak i uzete u toj maloj količini koja se stavi u jelo imaju svoje lekovito dejstvo i one vam neće ostati dužne za ono malo ljubavi i nege koju ste im dali svojim zalivanjem, pažnjom, pričanjem i ljubavlju”, izjavio je on.

Ljubitelji lekovitog bilja ne bi trebalo da propuste radionicu koju će Momčilo držati 16. i 17. septembra na Ušću, a u okviru Eko fest-a.

„Ovde će se dešavati 16. i 17. septembra Eko fest i na njemu ću da držim dve besplatne radionice otvorenog tipa gde svi mogu da dođu“, izjavio je Antonijević i zaključio: „Na radionici ću da vam objasnim kako se ovaj pelin koristi za lečenje organa za varenje, šta se radi sa miloduhom da biste rešili uporni, suvi i nadražajni kašalj, kako žalfija može da vam pomogne kod upale grla, ali i kod različitih gljivičnih infekcija i zašto je ehinacea neobično važna biljka za jačanje imuniteta“.

Naš razgovor sa Momčilom pogledajte u videu u nastavku.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin