Njima je još teže: Šetnja psa postaje sve veći izazov po rekordnim vrućinama

Prolazi još jedno leto propraćeno vestima o rekordnim temperaturama i toplotnim talasima širom sveta. Ljudi svakodnevno otkrivaju nove manje ili više uspešne načine da se ohlade i sačuvaju zdravlje, ali vlasnici kućnih i u najvećem broju slučajeva krznenih ljubimaca naročito su zabrinuti.

Ukoliko higijenske navike ukućana nisu, da tako kažemo, upitne – pas se prošetati mora. Međutim, uopšte nije pametna ideja ignorisati situaciju napolju tokom leta. Zato su veterinari i eksperti za kućne ljubimce sumirali sve o čemu bi trebalo voditi računa kada je često neizbežna šetnja psa po vrućini u pitanju:

Pratite toplotni indeks, ne samo temperaturu

Toplotni indeks je ono što vaše aplikacije za vremensku prognozu vode pod “subjektivni osećaj” (“real feel”). U pitanju je kombinacija temperature, vlažnosti vazduha i prisustva/jačine vetra – sve to utiče na našu i pseću izdržljivost na vrućinama. Najprostije rečeno, 32 stepena u hladu, po travi i na blagom vetru ne može psu napraviti problem koliko može 28 stepeni na otvorenom asfaltu.

Uzmite u obzir rasu i individualne potrebe vašeg psa

Sposobnost psa da trpi toplotu umnogome zavisi od njegove rase, krzna i uopšte zdravstvenog stanja. Psi sa kraćim njuškama teže regulišu temperaturu tela i ne podnose vrućine. Psi sa gustim krznom, logično, takođe ne preferiraju takvo vreme, kao ni psi sa urođenim oboljenjima, štenci i, naravno, stare životinje.

Srčana oboljenja, otežano disanje ili gojaznost kod psa zahtevaju ozbiljan pristup letnjoj šetnji, uz mnogo hlada i vode.

Ovde su naročito na udaru “spljeskane” rase poput buldoga – za njih su aktivnosti čak i u normalnim uslovima potencijalno štetne, i svaki izlazak na temperaturu preko 29 stepeni može biti štetan. Hrtovima vrućina može izazvati poremećaj srčanog ritma, daleko više nego drugim rasama.

Neupućeni vlasnik bi pomislio da je leto idealan trenutak za drastično šišanje psa, ali to može biti velika greška – podkrzno kod rasa kao što su australijski ovčari, haskiji, zlatni retriveri, koliji ili korgiji zapravo ih štiti od toplote.

Proverite asfalt

Jednostavno je – ako živite u “dobro zabetoniranoj” sredini, pre šetnje stavite dlan na asfalt desetak sekundi. Ako je vašem dlanu prevruć, šapama vašeg psa će biti bar duplo vreliji, i najbolje je obustaviti šetnju i izbeći čak i moguće opekotine.

Obuća za pse tehnički može nadomestiti ovaj problem ali, na vrućini niti je od pomoći krznenom ljubimcu natovariti još jedan sloj bilo čega, niti su svi psi otvoreni za ovakav vid “saradnje”.

Ponesite galon vode

Ogromna količina vode je neizbežna, ne samo leti i ne samo radi hidriranja – umivanje psa će mu izuzetno značiti po toplom vremenu. Van toga, naravno, hidratacija predstavlja spas tokom čitave šetnje, a na radost psa vodu mogu zameniti i komadići lubenice (samo im prvo povadite semenke).

Još jedan trik je vlaženje suve hrane, kao i ubacivanje kockica zamrznute supe u činiju sa vodom što može podstaći psa da se češće hidrira.

Tajming je najvažniji

Koliku god rutinu da ste uspostavili kada je u pitanju šetnja psa i periodima tokom kojih izvodite vašeg ljubimca, jednostavno se morate adaptirati ako je napolju toplotni talas. Moraćete da šetnje prebacite u jutarnje ili večernje časove, kao i da ih skratite sa standardnog “patroliranja” na brzu “pauzu za toalet”.

Ukoliko nužda to zahteva, na brzoj dnevnoj šetnji od samo desetak minuta će svaki pas biti zahvalan, ali sve preko toga može preći u obostrano maltretiranje.

Ispomoć pri hlađenju

Modni detalji ne moraju biti samo modni, već mogu psu omogućiti i odličan izvor prirodnog hlađenja. U prodaji se, tako, mogu naći posebne marame i prsluci za pse koji se, hlađenjem u zamrzivaču, pretvaraju u prave mobilne “klima uređaje”.

U nedostatku toga, maramu svog psa možete natopiti hladnom vodom pre šetnje – isparavanjem hladne vode stvorićete isti efekat kao kod znojenja ljudi.

Takođe, popularne su i prostirke za pse punjene rashladnim gelom, na koje biste i sami legli posle šetnje po vrućini. Opet, postoji i jeftinija opcija – zaledite flašicu vode, umotajte je u nekoliko čarapa, i stavite je na omiljeno mesto za izležavanje vašeg psa.

Svedite izloženost suncu na minimum, kao i jurcanje

Sve što ne biste poželeli sebi ako šetate po vrućini, nemojte raditi ni svom psu – birajte senovite staze i travnate površine, za početak. Pravite pauze tokom šetnje, naravno u hladu.

Kontrolišite potrebu psa da se kreće, jer ta potreba nadjačava pregrevanje. Ukoliko je vaš pas jedan od onih koji će iracionalno brzo i do iznemoglosti juriti lopticu, moraćete da ga naviknete na pauze jer on u tom trenutku neće imati svest o neophodnosti istih.

Verovali ili ne, postoje pseće kreme za sunčanje koje (u zavisnosti od debljine krzna) mogu biti od velike pomoći. Ali, u najgorem slučaju, bar prekomandujte kišobran u suncobran.

Pratite znakove iscrpljenosti od toplote

Iscrpljenost od toplote je blaži oblik sunčanice, i izuzetno je važno pratiti indikatore iscrpljenosti. Ako vaš pas zastajkuje, panično traži hlad, pokušava da sedne ili ubrzano diše – nema diskusije, morate reagovati.

Ubrzano i teško dahtanje, traženje vode i pauze tokom šetnje mogu biti znakovi iscrpljenosti od toplote, i odmah se mora potražiti hlad i psu ponuditi voda. Međutim, upamtite da voda takođe može biti kontra-produktivna, jer blaži oblik sunčanice može brzo preći u pravi toplotni udar ukoliko se temperatura životinje reguliše naglo. Pogoršanje simptoma, naravno, vodi ka neizbežnoj poseti veterinaru.

Simptomi toplotnog udara su visoka temperatura, izuzetno brzo disanje, svetlocrvena boja desni i njihova suvoća, problemi sa ravnotežom, pa čak i kolabiranje. Još neki od simptoma su povraćanje, prekomerno balavljenje, nekontrolisano dahtanje i letargija.

U slučaju toplotnog udara, psu hitno morate naneti hladne obloge i odvesti ga u veterinarsku ambulantu.

Hladne poslastice

Možete lako nadjačati efekte vrućine ukoliko pametno hranite psa pre i posle šetnje. Većina pasa neće odbiti kockicu leda, ali ni gore spomenute kockice zamrznute supe (bez luka ili belog luka), lubenice ili dinje (bez semenki), kokosovu vodu sa jagodama ili borovnicama. Danas je relativno lako naći i sladoled za pse, a možete ga i sami napraviti ako pomešate i zamrznete bananu, običan jogurt i kašiku putera od kikirikija.

Što se ledenih poslastica tiče, moguće je i razblažiti i zalediti voćne sokove, ali se to obično ne savetuje jer je nemoguće ispratiti koliko zapravo šećera i veštačkih, za pse toksičnih zaslađivača imaju. Ksilitol je samo jedan od njih, a prisutan je praktično svuda.

Pronađite ipak neku alternativu

Ako je napolju prevruće, regularnu šetnju bi možda trebalo u potpunosti izbaciti iz opticaja. Gore navedene “brze pauze za toalet” jesu neophodne, ali fizička aktivnost psa se, u zavisnosti od veličine stana/kuće, može privremeno preseliti u okvire doma.

Jednostavno, vreme koje biste posvetili šetnji uložite u “avanture” sa psom po kući, od igara (žmurke i potraga za poslasticama) do staze sa preprekama (od kutija, jastuka i drugih predmeta). Takođe, ovo bi bio jedan od idealnih momenata da možda naučite psa novim trikovima!

U zavisnosti od mogućnosti i (hiper)aktivne prirode psa, možete ga uz pažljiv sistem nagrada naučiti da koristi pokretnu traku, a točkova za hrčkove ima i u veličinama za manje pse, verovali ili ne. Ipak, čak i u kućnim uslovima, nemojte forsirati psa da vežba ukoliko mu nije do toga.

Blizina bilo kakve vode otkriva još jedan spektar mogućnosti, i važno je navići psa na vodu, aktivnosti u vodi i plivanje, ukoliko je ikako moguće. Od običnih prskalica u dvorištu i bazenčića za decu, do izlazaka do reke, jezera ili morske obale – svet je pseće igralište.

Foto: Daily Green redakcija (Višnja)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin