Pet saveta za zero waste dan

Ako se pitate kako možete lično da doprinesete očuvanju planete primena zero waste koncepta može biti jedan od pravih načina za to.

Svet se davi u smeću. Kao rezultat toga zero waste koncept postaje sve više popularan čak i u mejnstrim kulturi. Za razliku od ranije, kada smo upravljanje otpadom prepustili državnim institucijama i proizvođačima, pojedinci i domaćinstva sada preduzimaju samostalne korake da smanje otpad.

Zero waste predstavlja način života bez otpada, a obuhvata ne samo smanjenje, već i izbegavanje nastajanja otpada koliko god je to moguće. Važno je napomenuti da nije cilj biti savršen u ovome, već se radi se o donošenju boljih izbora za životnu sredinu, planetu, pa čak i nas same.

Iako zero waste koncept na prvi pogled može izgledati nepraktično, posebno u Srbiji, možete preduzeti niz lakih koraka da postignete, ili se barem približite što je moguće više, načinu života bez otpada. Pogledajte neke od zero waste saveta.

Ne koristite jednokratne proizvode

Većinu proizvoda za jednokratnu upotebu možete zameniti proizvodima koji se koriste više puta. Plastične kese zamenite cegerima i vrećicama za voće i povrće. Nemojte koristiti plastični escajg i čaše, a plastične slamke zamenite metalnim ili slamkama od bambusa. Kad god ste napolju, bilo u šetnji ili idete na posao, uvek je dobra ideja da imate flašu za vodu i/ili šolju za kafu koja se može ponovo puniti. Na ovaj način ne morate uzimati jedokrate čaše u kojima se služi piće za poneti.

Probajte da kupujete proizvode bez ili sa što manje ambalaže

Ovo se posebno odnosi na voće i povrće, od koga kod velike većine nema potrebe ni za kakvom ambalažom. Ako se već proizvodi nalaze u ambalaži trudite se da izaberete kartonsku, a ne plastičnu.

Dajte starim stvarima novu namenu

Stvarima koje vam više ne trebaju probajte da nađete novu namenu, više o tome možete pročitati na našem portalu u tekstu koji se bavi ovom temom. Stvari koje vam više nisu potrebne možete i pokloniti ili pozajmiti nekom drugom. Dobar primer je razmena knjiga koje ste pročitali.

Smanjite količinu organskog otpada

Veći deo otpada koji nastaje u domaćinstvima čini organski otpad. I ova vrsta otpada može se korisno iskoristiti. Kore od banane, ljuske od jajeta, ostaci od kafe samo su neki od ostataka koje možete koristiti za đubrenje cveža. Ukoliko želite da kompostirate kod kuće pogledajte tekst na našem portalu o tome. Naučite da pravilno čuvate hranu kako bi joj produžili vek i smanjili bacanje, sve o tome pogledajte u ovom tekstu.

Smanjite potrošnju papira

Umesto ubrusa i salvete koristite krpe od tekstila. Trudite se da što manje štampate, stari papir iskoristite za pisanje ako je prazan na drugoj strani, a nakon toga pogledajte da li na mestu gde radite postoji sistem za prikupljanje starog papira za reciklažu.

Pored toga pogledajte koje savete vam preporučuje Teodora Miljković

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin