Ishrana puna ugljenih hidrata, masti i šećera može izgledati kao norma, ako smo na nju navikli, ali širom sveta postoji mnogo drugačijih načina ishrane. Svaki region sveta ima svoj stil kuhinje. Načini ishrane koji imaju najveće zdravstvene benefite se fokusiraju na neprerađenu, prirodnu hranu i uravnotežene proporcije. Dakle, kako izgledaju najzdraviji načini ishrane na svetu?
Saznanje da su neki regioni sveta zdraviji od drugih nije ništa novo, ali revolucionarna studija nam pokazuje tačno koji delovi sveta su najzdraviji i zašto. Oni često imaju visoku koncentraciju pojedinaca koji žive do 100 godina ili više i imaju nisku učestalost hroničnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, dijabetes, rak i gojaznost. Nazvani su Plave zone, a možemo ih pronaći:
- Okinava, Japan
- Ikarija, Grčka
- Region Oljastra, Sardinija
- Loma Linda, Kalifornija
- Poluostrvo Nikoja, Kostarika
Iako jedinstveni u kulturi i kuhinji, ovi regioni imaju određene principe u ishrani koji se podudaraju. Ovi principi nisu ograničeni samo na pet Plavih zona, već se mogu identifikovati u najzdravijim ishranama širom sveta. U neke od ovih zajedničkih karakteristika spadaju razumne veličine porcija i upotreba integralnih namirnica. Evo kratkog pregleda nekih od najzdravijih dijeta širom sveta:
- Mediteranska ishrana – Integralne žitarice, mahunarke, voće i povrće se proizvode lokalno. Prave se sa tradicionalnim pripremama i dele se sa prijateljima i porodicom. Riba i živina se konzumiraju umereno, ali meso, šećer i so su povremeno uživanje.
- Tradicionalna ishrana Okinava – Ovaj način ishrane je niskokalorična dijeta bogata hranljivim materijama. Fokusira se na voće i povrće sa skromnim količinama morskih plodova i nemasnog mesa. Ideja je da se jede dovoljno hrane da budete 80 odsto siti, a naglasak je na deljenju sa drugima.
- Nordijska ishrana – Bogata korenastim povrćem, hlebom od celog zrna i masnom ribom, nordijska ishrana je bogata vlaknima i proteinima, ali ima malo šećera. Jela od mesa i prerađeni mlečni proizvodi su ograničeni, ali fermentisano mleko i sir su uobičajeni sastojci.
- Zapadnoafrička ishrana – Usredsređena na nemasno meso, povrće i žitarice, ishrana Zapadne Afrike je niska u kalorijama i skoro bez prerađene hrane. Ovaj režim ishrane se fokusira na tradicionalne načine pripreme hrane poput voća, povrća, integralnih žitarica i ribe.
Kako primeniti ove principe na sopstvenu ishranu? Evo nekih promena u ishrani koje možete koristiti za poboljšanje sopstvenih obroka po uzoru n najzdravije ishrane na svetu:
- Fokusirajte se na biljnu hranu kao što su mahunarke, pasulj, voće, povrće, orasi, semenke i zdrave masti. Uživajte u svežim, sezonskim proizvodima i koristite meso što je štedljivije moguće.
- Neka vam doručak bude najveći obrok u danu i jedite manje obroke popodne i uveče.
- Ograničite veličinu porcija i prestanite da jedete kada vam se stomak napuni oko 80 procenata.
- Konzumirajte što je moguće manje dodanog šećera. Dobijte većinu svog dnevnog unosa prirodnim šećerima koji se nalaze u voću i povrću. Sačuvajte slatkiše za povremeno uživanje.
- Birajte integralnu, prirodnu hranu koja nije obrađena ili izmenjena.
- Jedite što više lokalno proizvedene hrane u sezoni. Koristite metode kuvanja koje čuvaju nutritivne vrednosti sirovih sastojaka.
- Pijte dovoljno vode i izbegavajte bezalkoholna pića. Slobodno uživajte u crnoj kafi i zelenom čaju, kao i u crnom vinu u umerenim količinama (jedna do tri male čaše dnevno, obično uz obrok).
Foto: Image by congerdesign from Pixabay