Šta donosi upotreba LED sijalica

U proteklih 20ak godina popularnost i tržište LED sijalica doživeli su rapidnu ekspanziju. Kada se uzme u obzir fleksibilnost, uštede i mogućnosti koje sa sobom nosi LED tehnologija ovakav rast ne treba ni da nas čudi.

Tehnologija iza LED svetla postoji već decenijama, ali je tek od relativno nedavno postala pristupačna i dovoljno pouzdana da omogući masovno korišćenje i dostigne trenutnu popularnost. Uz pogodnosti koje LED sa sobom nosi, počevši od energetske efikasnosti i dugog životnog veka, ovo rešenje je ekološki odgovorno i ekonomično. LED svetla se mogu koristiti bilo gde, od sportskih arena preko industrijskih proizvođača do kuće, pri čemu ova svetla rade pouzdano i bezbedno prilikom različitih primena.
Koji su sve benefiti primene LED sijalica?

  • LED sijalice proizvode svetlost do 90% efikasnije u poređenju sa standardnim sijalicama i 80% efikasnije u poređenju sa fluorescentnim sijalicama. Kod standardnih sijalica veliki deo energije se gubi na zagrevanje (koje je neophodno da bi filament u sijalici počeo da emituje svetlo), dok su ovi gubici kod LED sijalica oko 5%. Ovo takođe znači da LED sijalice mogu da rade na mnogo nižoj temperaturi i u hladnijim uslovima.
  • Kada su se LED sijalice prvi put pojavile bile su mnogo skuplje nego sada (otprilike 80% više). Danas i dalje koštaju više od standardnih sijalica, ali na duge staze štede novac. Jednokratni trošak prilikom kupovine LED sijalica jeste veći, ali će vam račun za struju biti manji pošto će vas standardna sijalica koštati otprilike 5 puta više svakog meseca.
  • LED sijalice, za razliku od standardnih ili fluo, ne sagorevaju u potpunosti, već vremenom polako gube svoj sjaj. Takav duži vek trajanja takođe doprinosi uštedi troškova. Prosečan životni vek LED sijalice je 50.000 do 100.000 radnih sati ili čak i više što je 40 puta duže od standardne sijalice.
  • LED sijalica će proizvesti mnogo više svetlosti od većine drugih sijalica pri istoj količini snage. Drugim rečima, koristiće manje energije. Sijalica od 40 vati, ako je standardna proizvodi 450 lumena (jedinica ukupne količine vidljive svetlosti), dok fluo sijalica iste snage proizvodi 2.400, lumena, a LED sijalica proizvodi 4.000 lumena. Ovo je jedan od razloga zašto se LED svetla sada koriste i na stadionima.
  • LED sijalice su energetski efikasne i dugotrajne, što znači da se manje troši električna energija i koristi se manje sirovina nego kod sijalica koje se brzo menjaju. Pošto LED sijalice nude svetlo boljeg kvaliteta, potrebno je manje sijalica u odnosu na standardne sijalice što isto smanjuje potrošnju energije i emisiju gasova staklene bašte. Osim toga, LED sijalice ne sadrže nikakve toksične sastojke. U poređenju sa njima, fluorescentne sijalice sadrže živu i druge hemikalije koje na kraju mogu završiti u životnoj sredini.

Promena na LED sijalice je pozitivan korak napred u tome da vaš dom ili posao budu energetski efikasniji. Lekcija koju treba da naučimo je da primena energetski efikasnih rešenja ne mora da bude jedna velika promena odjednom, već to mogu biti mali koraci (ili fazna instalacija) uz razmatranje šta i kako primeniti. Na ovaj način možemo doći do benefita, kako finansijskih tako i ekoloških.

Pogledajte video:

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin