Tajno oružje za duži život je…kafa?

Dve do tri šolje kafe dnevno može nam produžiti život i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
kafa

Mnogi će reći da za ovaj zaključak nije bila potrebna opsežna studija, ali nije na odmet imati je kao argument: Dve do tri šolje kafe dnevno može nam produžiti život i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje na ovu temu objavljeno je u Evropskom žurnalu preventivne kardiologije, u okviru Evropskog kardiološkog društva, a obuhvatilo je zdravstvene uticaje mlevene kafe, instant kafe i kafe bez kofeina:

„U velikoj, opservacionoj studiji, tri tipa kafe bila su direktno povezana sa ekvivalentnim smanjenjem incidencije kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti, ili bilo kog uzroka“, zaključuje autor studije, profesor Piter Kistler iz Istraživačkog instituta za srce i dijabetes Bejker, u Melburnu.

„Rezultati sugerišu da bi blagi do umereni unos mlevene, instant, ili kafe bez kofeina trebalo smatrati segmentom zdravog načina života.”

Malo je informacija o uticaju različitih kafa na zdravlje i održavanje srca. Ova studija je ispitivala povezanost između kafa i incidentnih aritmija, kardiovaskularnih bolesti i smrti, koristeći podatke iz UK Biobank, koja je u svrhu istraživanja okupila odrasle osobe između 40 i 69 godina. Razmatrane kardiovaskularne bolesti obuhvatile su koronarne bolesti srca, kongestivne srčane insuficijencije i ishemijski moždani udar.

Studija je uključila čak 449.563 učesnika – bez aritmija ili drugih kardiovaskularnih bolesti. Srednja starost je bila 58 godina, a 55.3 odsto učesnika su bile žene. Učesnici su popunjavali upitnik informacijama kao što su broj popijenih šoljica kafe dnevno i preferirani tip kafe – mlevena, instant (kapućino i filter kafe) ili kafa bez kofeina. Zatim, učesnici su grupisani u šest kategorija dnevnog unosa kafe: Nijedna, manje od jedne, jedne, dve do tri, četiri do pet i više od pet šoljica dnevno.

Uobičajena vrsta preferirane kafe bila je instant kafa (198.062 učesnika, odnosno 44.1 odsto), mlevena (82.575 učesnika, odnosno 18.4 odsto), i na kraju kafa bez kofeina (68.416 učesnika, odnosno 15.2 odsto).

Grupu za poređenje predstavljalo je 100.510 učesnika (22.4 odsto) koji nisu ljubitelji kafe.

Više o istraživanju možete pročitati na portalu Evropskog kardiološkog društva.

Foto: Negative-Space na Pixabay 

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin