Učinite vašu učionicu zelenijom

Edukacija o ekološki važnim temama je važan segment da današnji đaci razviju svest i steknu navike koje će pomoći da naša budućnost bude održiva. Međutim, kako ona nije u dovoljnoj meri zastupljena, dobar način da usmerite đake ka većoj ekološkoj svesti je da učionicu u kojoj borave učinite što više „zelenijom“.

Škole su ključni deo svake zajednice. Tu naša deca idu da uče i razvijaju svoj um. Danas postaje sve važnije da škole uključuju obrazovanje o održivosti za svoje učenike. Pomaganje deci da razviju ekološki svesne navike u školi će obezbediti da ih primenjuju i kako budu stariji. Dobar način da pomognete deci u razvoju ekološke svesti i dobrih navika je da učionicu u kojoj provode dosta vremena učinite zelenijom, a mi vam u ovom tekstu dajemo nekoliko predloga kako da to uradite.

Smanjite upotrebu papira

Pažljivo sagledavanje potrošnje papira je očigledno mesto za početak. Tehnologija nam je dala mnogo opcija za smanjenje upotrebe papira, tako da prelazak na opciju bez papira ne bi trebao da bude previše težak, posebno ako imate pristup laptopu i projektoru. Takođe možete da upravljate digitalnim dokumentima preko Google učionice, koja vam omogućava da nastavne materijale držite na jednom lako dostupnom mestu. Kada šaljete obaveštenja roditeljima, razmislite o tome da koristite e-poštu ili tekstualne poruke. Ako je neophodno da štampate ili koristite papir uradite to sa obe strane.

Uvedite reciklažu u učionicu

Mini centar za reciklažu, od nekoliko kanti za različite vrste otpada, u učionici je odličan način da se deca uče i navikavaju se da recikliraju. Da bi reciklažu učinili deci još zabavnijom možete podeliti svoj razred u dva do četiri različita tima ili izazvati drugu učionicu u školi na takmičenje u recikliranju. Ako vaši učenici mogu da vide svoj napredak u reciklaži, veća je verovatnoća da će nastaviti da to rade dovoljno dugo, tako da to formira naviku, koja će se, nadamo se, nastaviti i van učionice. Da biste ilustrovali koliko su papira vaši učenici uštedeli ili broj flaša i limenki koje su sakupili, možete da koristite tabelu sa nalepnicama, fotografišete ili jednostavno odate priznanje i pohvalite učenike kada vidite da recikliraju.

Kreativno iskoristite stvari koje više nisu potrebne

Napunite deo vaše učionice predmetima koji bi inače završili na deponiji, kao što su na primer čepovi od boca ili rolne od toalet papira, a zatim pozovite svoje učenike da ih koriste u svojim umetničkim aktivnostima. Podstaknite učenike da budu kreativni i da donesu i svoje predmete koji više nemaju upotrebu. Radove koje naprave dece možete okačiti na zidovima učionice ili škole. Plastične posude su svuda, a predstavljaju dobru opciju za bolju organizaciju u učionici. Izazovite svoje učenike da pronađu nešto što se može obnoviti ili ponovo upotrebiti. Na primer, plastična posuda za jogurt se može koristiti kao držač za olovke, a plastična boca se može brzo pretvoriti u saksiju za biljke.

Napravite malu baštu

Većina učenika voli praktične aktivnosti, a uzgajanje bašte je zabavan način da se pozabavite mnogim ekološkim temama dok radite i nešto korisno za planetu. Ako nemate mesta za baštu u dvorištu unesite biljke u učionicu. Učenici mogu pomoći da se ispitaju potencijalne lokacije kako bi se procenilo da li ima dovoljno sunca i odredile biljke o kojima ćete brinuti u učionici.   

Gasite svetlo i uređaje

Na kraju svakog dana (posebno petkom), odvojite vreme da potpuno isključite računare, punjače i štampače. Još jedan koristan savet je da isključite svetla u učionici i kada deca nisu unutra. Ovaj jednostavan savet smanjuje emisiju ugljenika smanjenjem upotrebe električne energije.

Boravite u prirodi

Danas su deca često fiksirana na telefone i tablete, pa možda ne cene u potpunosti pozitivan uticaj provođenja vremena u prirodi. Iako ovo neće direktno stvoriti ekološki prihvatljivu učionicu, uživanje u prirodi može pomoći vašim učenicima da postanu proaktivniji u zaštiti prirode. Zakazivanje izleta u lokalne parkove i atrakcije na otvorenom je odličan način da uključite prirodu u svoj nastavni plan i program.

Foto:  alam kusuma na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin