Udomljavanje životinja

Udomljavanje životinja je sjajan način da se pomogne napuštenim i izgubljenim životinjama koje su inače osuđene na život u azilu ili na ulici. Pored toga, udomljavanjem životinja čovek poboljšava i sopstveni život.

Kada udomite životinju, ne samo da dobijate novog ljubimca, već i činite nešto dobro za vašu zajednicu. Udomljavanjem životinje pružate joj sigurnost, ljubav i brigu koju zaslužuje. Mnoge životinje koje se nalaze u azilima su pretrpele zlostavljanje ili napuštanje i potrebno im je vreme da se ponovo osećaju sigurno i voljeno. Uz vašu ljubav i pažnju, oni će se brzo prilagoditi novom domu i postati nezamenjiv deo vaše porodice.

Kada se odlučite na udomljavanje životinje, prvo trebate razmotriti koji tip životinje odgovara vašem stilu života. Različite vrste životinja zahtevaju različitu količinu brige i pažnje. Na primer, mačke su obično manje zahtevne od pasa, a ribe su idealne za one koji žele ljubimca koja ne iziskuje previše brige i rada.

Nakon što ste odabrali ljubimca koji odgovara vašem stilu života, kontaktirajte lokalni azil ili sklonište za životinje kako biste videli koje životinje su trenutno dostupne za udomljavanje. Većina skloništa će proveriti vaše podatke kako bi osigurali da ste spremni da preuzmete odgovornost za životinju i moguće je da će vas pitati o vašem domu, stilu života i iskustvu s kućnim ljubimcima kako bi bili sigurni da ste spremni na to da udomite ljubimca.

Pored skloništa i azila, postoji i nekolicina Instagram profila kojima se možete obratiti ukoliko ste zainteresovani da udomite ljubimca. Neki od njih su ventura_udomi, malesapevelikogsrca, ventura_mjau, udomi_me_novi_beograd_2 i drugi.

Udomljavanje životinje je izvrstan način da učinite nešto dobro za životinju i za zajednicu. Osim što ćete dobiti novog ljubimca, udomljavanjem ćete pomoći u smanjenju broja napuštenih životinja u vašoj okolini i pružiti sigurnost i ljubav napuštenoj životinji koja to zaslužuje.

Udomljavanje životinja ima mnoge prednosti, ali postoje i neke mane koje treba uzeti u obzir.

Prednosti udomljavanja životinja:

 1. Dajete novi dom životinji koja je inače osuđena na život u azilu ili na ulici;
 2. Doprinosite smanjenju broja lutalica u vašem mestu;
 3. Osećate se dobro jer ste učinili nešto pozitivno za životinju, sebe i druge;
 4. Udomljavanjem životinje stičete ljubimca koji će postati nezamenjiv deo vaše porodice;
 5. Udomljavanje životinje može vam pomoći da steknete odgovornost i naučite da brinete o drugom živom biću.

Mane udomljavanja životinja:

 1. Udomljavanje životinje može biti skupo, pogotovo ako se radi o bolesnoj ili starijoj životinji (Ipak, skuplje je kupovati ljubimca i potom brinuti o njemu, nego što je udomiti ga iz azila);
 2. Možda nećete uvek znati poreklo životinje koju udomljavate, čime može biti teško predvideti njihovo ponašanje;
 3. Može biti teško prilagoditi se novoj životinji, pogotovo ako imate druge kućne ljubimce;
 4. Udomljavanje životinje može zahtevati puno vremena i truda, pogotovo u početku, dok se životinja navikava na novi dom;
 5. Postoji mogućnost da životinja neće biti savršeni ljubimac za vas i vašu porodicu, a u tom slučaju može biti teško, ali i okrutno, vratiti je u azil.

Ipak, prednosti udomljavanja životinja prevazilaze mane. Udomljavanje životinja daje vam priliku da pomognete životinji koja inače ne bi imala dom i da pronađete novog ljubimca koji će vam pružiti puno radosti i ljubavi, što je zaista neprocenjiv osećaj. Ipak, važno je uzeti u obzir sve faktore i razmisliti pre nego što se odlučite na udomljavanje životinje – za njeno, ali i vaše dobro.

S obzirom na to da najveći broj ljudi bira da udomi psa, potrebno je istaći i neke smernice kada se radi o odabiru ovog ljubimca. Iako nema univerzalnog odgovora na to koje su rase pasa najbolje za udomljavanje jer svaki od njih ima jedinstven karakter i potrebe, postoje neke karakteristike koje određene rase pasa čine boljim kandidatima za udomljavanje od drugih.

Psi koje su generalno dobri za udomljavanje su:

 1. Mešanci – Ovo su psi koji su genetski kombinovani od više različitih rasa pasa. Oni su često vrlo prilagodljivi i imaju manje zdravstvenih problema od nekih čistokrvnih pasa;
 2. Labradorski retriveri – Ovi psi su omiljeni u Severnoj Americi zbog svoje prijateljske naravi i inteligencije;
 3. Zlatni retriveri – Ovi psi su takođe prijateljski nastrojeni i inteligentni, a često su vrlo dobri sa decom;
 4. Mopsi – Ovi psi su odlični za one koji žive u manjim stanovima jer su i sami mali. Oni su veoma društveni i živahni, ali i odani i nežni;
 5. Raspitajte se – Često lokalni azili ili skloništa imaju pse koji su već prilagođeni životu u vašoj zajednici.

Važno je napomenuti da rasa psa nije uvek najvažnija stvar kada je u pitanju njihovo udomljavanje. Bitno je pronaći psa (i mačku, kao i bilo koju drugu životinju) koji će se uklopiti u vaš način života, bilo da imate decu, druge kućne ljubimce, živite u stanu ili kući i slično. Takođe, važno je da budete spremni na to da ljubimcu pružiti odgovarajuću pažnju, negu i pre svega, ljubav.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin