8 septembarskih priča o društvenoj odgovornosti

Ovog septembra, izdvojile su se akcije podrške deci, obrazovanju, životnoj sredini i marginalizovanim grupama, a neke su sprovedene u saradnji sa drugim akterima u filantropskoj zajednici i uz motivisanje potrošača da se uključe i daju svoj doprinos.
društvena odgovornost

Preuzeto: givingbalkans

Društveno odgovorne kompanije svakodnevno nalaze različite načine da svoje zajednice čine boljim, ulažu u njihov razvoj i pomažu najugroženijim članovima i članicama zajednice.

Ovog septembra, izdvojile su se akcije podrške deci, obrazovanju, životnoj sredini i marginalizovanim grupama, a neke su sprovedene u saradnji sa drugim akterima u filantropskoj zajednici i uz motivisanje potrošača da se uključe i daju svoj doprinos.

Kako su izgledale društveno odgovorne akcije koje su obeležile ovaj septembar saznaj u nastavku teksta.

Fondacija Univerexport: donacija za 10.000 đaka

Sedmu godinu zaredom Fondacija Univerexport je povodom početka nove školske godine obradovala čak 10.000 školaraca.

Deset hiljada đaka prvaka iz Novog Sada, Subotice, Kikinde, Kule, Vrbasa, Vršca, Vrdnika, Kruševca i okolnih mesta, zatim delova Beograda, kao i Lazarevca i Mladenovca prvi dan škole dobili su poklon vaučere Fondacije Univerexport pomoću kojih mogu preuzeti poklon paket u najbližem Univerexport-u.

Đaci prvaci na poklon dobijaju rančić za fizičko, školski pribor, slatkiše i slaniše, kao i sokiće, navodi se iz Fondacije Univerexport, uz poruku Naša deca su naše najbolje.

Lidl Srbija donira za Crveni krst Srbije

U periodu od 5. septembra do 5. oktobra kompanija Lidl Srbija doniraće po 1 dinar od svakog prodatog proizvoda brenda S ljubavlju domaće za pomoć Crvenom krstu Srbije.

Brend S ljubavlju, domaće rezultat je naše želje da očuvamo ono što je autentično domaće, pa smo ovim donacijama želeli da pomognemo onima koji pomažu Srbiju, vodeći računa o našim sugrađanima. Zahvaljujemo se Crvenom krstu Srbije na svemu što radi za našu zemlju i radujemo se što možemo da pomognemo – izjavila je Martina Petrović, Rukovodilac Korporativnih komunikacija kompanije Lidl Srbija.

Kompanija Lidl Srbija i Crveni krst Srbije već su sproveli nekoliko uspešnih akcija solidarnosti sa ciljem pomoći ugroženom stanovništvu, u kojima su učestvovali i potrošači Lidla.

MK Group i AIK banka donirale 100.000 evra za KBC Sestre milosrdnice

U okviru regionalnog projekta Podrška porodici MK Group i AIK banka realizuju donacije u sedam porodilišta u pet zemalja u kojima posluju. Do sada je u okviru ovog projekta izdvojeno 700.000 evra, a nedavno je iznos od 100.000 evra doniran porodilištu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Zahvaljujući ovoj donaciji nabavljen najsavremeniji ultrazvučni aparat za pregled trudnica i porodilja.

Pored KBC Sestre milosrdnice, donacije MK Group i AIK Banke u okviru programa Podrška porodici realizuju se u još šest porodilišta u regionu – u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U njima se ukupno svake godine rodi oko 16.000 beba koje će dolaziti na svet u boljim uslovima upravo zahvaljujući ovim donacijama.

Kaufland ponovno donira sveže voće i povrće osnovnoškolcima

Već šestu godinu zaredom sprovodi se projekat Kaufland škola voća i povrća, a ove školske godine čak 51 osnovna škola dobijaće svake nedelje sveže voće i povrće.

Ovaj projekat pokrenut je 2017. godine sa ciljem jačanja svesti o potrebi zdrave ishrane i njenom uticaju na zdravlje dece, a već dve godine za redom projekt podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Detalje o projektu i spisak škola koje su podržane ove godine pogledajte na linku.

Biobaza i dm donirali sto hiljada kuna institutu Plavi svijet

Nakon letnje kampanje i posebne kolekcije Biobaza kozmetike S.O.S. Save our Sea koja se prodavala ekskluzivno u dm prodavaonicama i kupovinom koje se doniralo pet kuna za podršku rada Instituta Plavi svijet sa Lošinja, uručena je donacija ukupnog iznosa sto hiljada kuna. Ova sredstva Institut će koristiti za unapređenje i sprovođenje dugogodišnjeg Jadranskog projekta dupin.

Sredstva su prikupljana od juna u svim dm prodavaonicama prodajom limitirane kolekcije Biobaza prirodne kozmetike, posebno osmišljene za ovu društveno odgovornu aktivnost i pakovane u održivoj ambalaži. Jedan od ciljeva kampanje bio je i podizanje svesti o očuvanju životne sredine, smanjenju upotrebe plastike i mikroplastike koje utiču na okolinu, a najviše na morski svet i životinje u Jadranu koje neretko stradaju zbog plastičnog otpada u moru.

Mikrofin donirao sredstva za Dječiji dom Mostar

Mikrokreditno društvo Mikrofin, svoj jubilej, 25 godina usješnog rada, obeležava donacijama domovima za decu bez roditeljskog staranja širom BiH, među kojima je i J.U. Dječiji dom Mostar.

U okviru ove donacije završeni su svi radovi i nabavke koji podrazumevaju zamenu stolarije, preuređenja i opremanja na smeštajnoj jedinici za mlade preko 16 godina. Zamenjeni su svi spoljašnji otvori na objektu, preuređene su sobe, dnevni boravak i pomoćne prostorije koje su sada okrečene i opremljene nameštajem, uređajima i svim potrebnim artiklima. Pored toga, za štićenike i štićenice obezbeđeni su pokloni.

Za ovu donaciju Mikrofin je obezbedio oko 22.000 KM, što je samo deo predviđenih sredstava za ovu godinu koje planiraju da ulože u pomoć i realizaciju projekata od značaja za ustanove koje su utočište i dom velikom broju dece i mladih u BiH.

Imlek donirao školski pribor i mlečne proizvode deci iz domova za nezbrinutu i bolesnu decu

Povodom početka školske godine, kompanija Imlek uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, i ove godine, tradicionalno je uručila donaciju mlečnih paketa i školske opreme deci iz Prihvatilišta za decu Beograda, SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici i Doma za decu ometenu u razvoju Kolevka Subotica.

Kontinuiranim donacijama mlečnih proizvoda i drugim donacijama neophodnim za svakodnevni život imamo za cilj da pomognemo deci i obezbedimo im srećnije i zdravije detinjstvo, kao i da skrenemo pažnju javnosti na značaj sprovođenja ovakvih aktivnosti, izjavila je Marija Malović, regionalna menadžerka komunikacija i korporativnih poslova kompanije Imlek.

Donacija kompanije One Udruženju Roditelji

Kompanija One je u partnerstvu sa Udruženjem Roditelji odlučila da tabletima i novčanom donacijom obezbedi bezbrižan početak školske godine za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Kompanija jeobezbedila donaciju 15 tablet računara, dok su njeni zaposleni udružili snage u prikupljanju novčanih sredstava za kupovinu školskog pribora.

Direktor korporativnih poslova u kompaniji One Srđan Šišić, prilikom uručenja donacije, rekao je da su zajedništvo i spremnost da dijelimo dio najljepših ljudskih vrlina.

One pak, kada je riječ o doprinosu da djeca imaju jednake uslove života, postaju i obaveza nas odraslih. Zato, podijelimo, jer zajedno možemo više, dodao je Šišić ispred kompanije One koja se pridružila humanitarnoj akciji Udruženja Roditelji koja se odvijala upravo pod ovim sloganom.

Za više informacija o korporativnim davanjima i filantropskim akcijama poslovnog sektora u regionu registruj se u našoj Giving Balkans aplikaciji, a da inspirativne priče i korisne informacije svake nedelje stignu u tvoj inbox prijavi se za naš newsletter.

Bonus preporuka za akcije koje možeš podržati: Spasimo hranu spasimo humanost i Niko gladan. Niko sam.

Foto: givingbalkans

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin