A1 Srbija dekarbonizuje poslovanje instaliranjem solarnih panela

Telekomunikaciona firma A1 Srbija, deo grupacije A1 Telekom Austria, instalirala je prošle godine 4.500 solarnih panela i za tekuću godinu postavila cilj da taj broj poveća na 5,600, u okviru napora da dekarbonizuje svoje poslovanje.
a1 solarni paneli

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

A1 Srbija je saopštila da je 2022. ostvarila uspešan balans u rastu prihoda i korisnika u svim aspektima poslovanja, u veoma konkurentnom okruženju, dok je istovremeno nastavila da sprovodi svoje zelene inicijative.

Godišnji prihodi su porasli 13,1 odsto na 356,5 miliona evra. Kompanija je saopštila da je drugu godinu zaredom u njenu mrežu prešlo najviše korisnika. U A1 Srbija navode da su joj investicije u mrežnu infrastrukturu donele najveći napredak u domenu kvaliteta mreže u zemlji, pozivajući se na podatke Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i rezultate merenja nezavisne kompanije Ookla.

A1 Srbija je prvi mobilni operator na tržištu Srbije koji je počeo da koristi solarne panele za proizvodnju električne energije

Održivost kao obavezan parametar kvaliteta mreže

Operator mobilne telefonije A1 je predstavljajuću godišnje rezultate za 2022. godinu da je bio među prvim kompanijama koje su se opredelile za ulaganje u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da je održivost postavio kao obavezan parametar kvaliteta mreže. A1 Srbija je objavio da je bio prvi operator koji je počeo sa upotrebom solarnih panela i da je do sada instalirao skoro 4.500 komada, a da je cilj da se do kraja godine taj broj poveća na 5.600 modula. Oni će moći da pokriju godišnje potrebe 500 domaćinstava u zemlji za električnom energijom.

Ambiciozni ciljevi za 2030. u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG) postavljeni su na nivou cele grupacije A1 Telekom Austria, uključujući postizanje ugljenične neutralnosti.

Kompanijine zelene inicijative su usmerene ka smanjenju ugljeničnog otiska poslovanja, povećanju energetske efikasnosti i očuvanju životne sredine

„Telekomunikaciona industrija godinama je u centru tehnoloških promena i naša je odgovornost da pokrećemo digitalizaciju. Zato ćemo u 2023. nastaviti da investiramo u mrežnu infrastrukturu, pružamo najsavremenije usluge i rešenja, podržavamo razvoj digitalnog okruženja, pre svega u domenu još snažnijeg nastupa na polju ICT tehnologija, kao i zelenim inicijativama koje se tiču smanjenja karbonskog otiska poslovanja i povećanja energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine, kojoj želimo posebno da doprinesemo uključivanjem stanovništva širom Srbije“, izjavio je Dejan Turk, generalni direktor kompanija A1 Srbija i A1 Slovenija.

Navedenih 4.500 panela kod baznih stanica mreže A1 Srbija proizvelo je dosad ukupno 50 megavat-sati (MWh). Projekat je počeo prošle godine, a kompanija koju je A1 odabrao je srpska kompanija Enel PS koja na ovom projektu radi po principu „ključ u ruke“.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin