Beogradski aerodrom dobio solarnu elektranu

Aerodrom Nikola Tesla snabdevaće se električnom energijom proizvedenom iz solarne elektrane snage 1 MW. Postrojenje je instalirano u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga. Sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela rapoređenih na površini od 15.900 kvadratnih metara.

Tekst preuzet sa sajta balkangreenenergynews.com

Solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kilovat-sati (kWh) zelene električne energije, što je godišnja potrošnja od oko 430 domaćinstava. Na ovaj način, Aerodrom će smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje, saopštila je povodom puštanja u rad postrojenja firma Belgrade Airport, deo kompanije

Vinci Airports i operater aerodroma Nikola Tesla

Vinci je, kako se navodi, od 2018. smanjio emisije CO2 za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma. Snaga tih postrojenja je dostigla 30 MW.
Instaliranje solarne elektrane, kako je saopštila firma Belgrade Airport, je deo globalnih napora kompanije

Vinci Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije.

Cilj je da Aerodrom dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Francois Berisot, generalni firme Belgrade Airport, izjavio je da održivim poslovanjem teže da dostignu cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Od 2018. firma implementira niz ekoloških projekata na Aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda, naglasio je on.

U novembru 2020. Belgrade Airport se pridružio Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (eng. Airport Carbon Accreditation program – ACA), a aerodrom Nikola Tesla Beograd dobio je sertifikat nivoa 1, dok je sertifikacija za nivo 2 u toku. Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se Belgrade Airport svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda.

Inače, početkom godina Aerodrom je pustio u rad energetsko postrojenje snage 44 MW za proizvodnju toplotne, električne i energije za hlađenje, koje će umesto teških goriva koristiti prirodni gas i tako smanjiti zagađenje životne sredine.

Foto: balkangreenenergynews.com

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin