Delez Srbija predstavila Izveštaj održivog poslovanja za 2022. godinu

U prijatnoj atmosferi najvećeg biorezervata nadomak samog centra Beograda - Medonosne bašte u okviru kulturnog centra Silosi, Delez Srbija je 22. juna tradicionalno predstavila inicijative, aktivnosti i projekte u oblastima zdravije ishrane, zaštite životne sredine, brige o zaposlenima i lokalnim zajednicama koji su obeležili društveno odgovorno poslovanje kompanije u 2022. godini.
održivo poslovanje

Sa posebnim fokusom na obezbeđivanje širokog izbora svežih i kvalitetnih namirnica sa domaćih gazdinstava širom Srbije, trgovinski lanac Delez strateški je posvećen podizanju svesti o važnosti zdravije ishrane. Ovakav pristup rezultirao je povećanom tražnjom kupaca za zdravijim proizvodima koji su činili čak 55 odsto ukupno prodatih proizvoda privatne robne marke u prethodnoj godini, kao i obezbeđivanjem još kvalitetnijih svežih proizvoda na rafovima Maxi supermarketa.

Prve kulture voća u Srbiji koje nose žig garancije „Bez ostataka pesticida“, specijalne sorte lubenica i dinja iz vojvođanskog sela Ašanja, kao i domaće pileće meso uzgajano bez upotrebe antibiotika, kompanija je obezbedila kupcima zahvaljujući strateškoj saradnji sa Poljoprivrednim i Veterinarskim fakultetom.

Njihove proizvođače, gazdinstvo Blanuša i kompaniju Superior Foods koji su primenili ove inovacije u proizvodnji, Delez Srbija nagradila je priznanjem za doprinos održivom poslovanju na prošlogodišnjem Nacionalnom festivalu hrane, događaju koji je organizovala u čast domaćih proizvođača.

„Kao lider na tržištu imamo odgovornost da budemo snažna podrška privredi, kupcima i zaposlenima ali i predvodnik inovacija koje će zajednicu u kojoj poslujemo učiniti još lepšim i zdravijim okruženjem. Drago mi je što mogu da kažem da iza sebe imamo godinu u kojoj smo uprkos svim izazovima na domaćem i globalnom tržištu uspeli da tome ostanemo dosledni, realizujući brojne inicijative koje su doprinele razvoju lokalnih zajednica, zaštiti životne sredine, unapređenju sistema doniranja hrane, a rezultati koje smo postigli samo su podstrek da sledeće godine budemo još bolji“, izjavio je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija.

Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanije Delez Srbija

U 2022. godini 84 odsto ukupne količine električne energije koju je koristila kompanija došlo je iz zelenih izvora, a nastavljena je i kontinuirana implementacija CO2 rashladnih sistema i propanskih vitrina u prodavnicama širom zemlje. Uz ova ulaganja, kao i primenu mera energetske efikasnosti, ukupna emisija CO2 u sistemu smanjena je za 26 odsto za period od godinu dana.

Pored smanjenja viškova hrane za 11,6 odsto u odnosu na 2021. godinu, Delez Srbija je prethodne godine reciklirala više od 11.000 tona otpada, a u okviru inicijative za odgovorno zbrinjavanje opasnog otpada od potrošača, prikupljeno je i adekvatno zbrinuto 1.120 kilograma baterija.

Kao jedan od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji sa više od 12.000 zaposlenih, kompanija poseban fokus stavlja na kontinuirano ulaganje u njihov razvoj. Tako su, uz preko 136.000 sati treninga koji su obezbeđeni zaposlenima tokom prethodne godine realizovana i tri razvojna programa za lidere u operacijama kroz koje je prošlo oko 250 kolega. Za poseban doprinos u upravljanju ljudskim resursima i programima pogodnosti koji su usmereni ka zaposlenima, Delez Srbija je u 2022. godini nagrađena priznanjem „Poslodavac partner“.

Doprinos kompanije se i u protekloj godini posebno istakao u oblasti filantropskih aktivnosti. Tako je prilikom otvaranja strateški važnih radnji kompanija donacijama od 500.000 dinara pružila podršku udruženjima lokalnih zajednica koja su birali upravo zaposleni koji žive i rade u njima. Donirana sredstva uručena su Crvenom krstu Prijepolje, Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici i Lokalnoj Fondaciji Niš, a povodom otvaranja jubilarne 500. prodavnice u Beogradu, pola miliona dinara donirano je NURDOR-u.

Kao najveći donator hrane Banke hrane Beograd, Delez Srbija je i u 2022. godini nastavila da pruža svakodnevnu podršku korisnicima više od 100 humanitarnih organizacija. Gotovo 600 tona voća i povrća je na ovaj način stiglo do skoro 15.000 sugrađana, dok je 405 tona voća i povrća donirano za ishranu životinja. Dodatna sredstva kompanija je izdvojila i za dalju podršku sistemu doniranja, te je zahvaljujući donaciji u iznosu od 67.000 evra Banci hrane Beograd, obezbeđeno drugo vozilo kojim je osiguran sistemski način dopremanja voća i povrća do korisnika humanitarnih oganizacija koji nemaju sopstveni prevoz.

Strateška posvećenost kompanije stalnom ulaganju u unapređenje projekta donacija hrane prepoznato je od strane Foruma za odgovorno poslovanje, te je Delez Srbija drugu godinu zaredom bila nosilac priznanja „Šampion održivosti“. Zahvaljujući brojnim društveno odgovornim aktivnostima sprovedenim u poslednje tri godine, ovaj trgovinski lanac ponosni je dobitnik i ovogodišnjeg priznanja za društvenu odgovornost „Dobročinitelj 2023″.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin