Javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu 2023. godine

Prema oceni ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović privreda i građani i te kako prepoznaju koristi od zelene energije, i u tom smislu je osnovni zadatak države da stvori ambijent za više takvih projekata.
vetroelektrane

Preuzeto sa sajta Biznis

Ona je na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o poslovnoj klimi i poverenju investitora „Deseto prolazno vreme“ istakla da Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije (OIE), piše na sajtu resornog ministarstva.

Plan je da u prvom kvartalu 2023. godine ne samo zaokružimo regulatorni okvir, već i da objavimo javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane. Istovremeno, resorno ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija. Drago mi je što vidim da članice AmCham prepoznaju zelenu agendu kao jedan od prioriteta za ulaganje“, izjavila je Đedović.

Ona je naglasila da je izuzetno važno da povećamo našu energetsku efikasnost u javnom sektoru, privredi i domaćinstvima. Podsetila je da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, što, kako kaže, jasno ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede.

„Trenutno realizujemo ili je u pripremi realizacija velikog broja projekata čija vrednost premašuje 920 miliona evra. Procene govore da će njihovom realizacijom biti ostvarena ušteda od najmanje 950 gigavat časa (GWh) godišnje, dok će istovremeno biti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od blizu 580.000 tona ugljen-dioksida (CO2), što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15 odsto emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava“, naglasila je Đedović.

Prema njenim rečima, energetska kriza je ogroman izazov za države, ali i privrede čitave Evrope.

„Uverena sam da privrednici prepoznaju važnost svega što je država uradila u prethodnom periodu i što čini iz dana u dan, kako bi obezbedila dovoljno električne energije i energenata uz značajno subvencionisanje cena“, istakla je ministarka energetike.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin