Kako kompanije u regionu pokazuju društvenu odgovornost i strateški podržavaju svoje zajednice?

Kompanije u regionu kroz društvenu odgovornost podržavaju svoje zajednice kroz aktivnosti poput donacija i humanitarnih akcija.

Tekst preuzet sa sajta givingbalkans.org

Naša istraživanja pokazuju da poslovni sektor iz godine u godinu u značajnoj meri podržava svoje zajednice, kako u kriznim situacijama, tako i u redovnim okolnostima.

U Srbiji je, na primer, u 2021. godini poslovni sektor bio drugi najveći donator, kako kada je u pitanju donirana suma, tako i kada je u pitanju dobrotvornih akcija. Više detalja možete pronaći u našem godišnjem izveštaju Srbija daruje 2021, dok na izveštajima za ostale zemlje još uvek radimo. Pratite nas, jer vas novi izveštaji očekuju vrlo uskoro – među privima za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. 

U međuvremenu, podsetite kako su izgledale CSR akcije i dobročinstva kompanija koje su obeležile proleće za nama, a u nastavku teksta čitajte priče o društvenoj odgovornosti i strateškoj podršci koju su kompanije širom Zapadnog Balkana pružale u prethodim mesecima. 

Podrška obrazovanju kroz projekat „Škola kao nacrtana za vas“ 

Projekat „Škola kao nacrtana za Vas“ Eurobank Direktna sprovodi pune četiri godine – a neometano se odvijao i u periodu COVID-19 pandemije. Banka je za četiri godine opremila 11 računarskih kabineta u devet gradova Srbije, a za to je izdvojeno više od 9,4 miliona dinara. 

Realizaciju ovog projekta podržavaju i zaposleni u banci i njeni klijenti. Zaposleni tako što predlažu škole u kojima bi se  projekat realizovao, volontiraju, i održavaju stručna predavanja đacima ekonomskih škola kojima se oprema donira. Klijenti pomažu svaki put kada koriste Mastercard kreditnu karticu „Eurobank Direktna Veliko srce“, jer banka izdvaja određeni deo sredstava i usmerava ih ka srednjim školama širom Srbije. 

Eurobank Direktna je početkom godine u projekat uvela i određene novine, sa ciljem da đacima omogući dostupnost kulturnih sadržaja i muzejskih postavki koje nisu uobičajene u njihovim gradovima.  Tako je nastao „Putujući muzej“. Prvi je realizovan u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Boru, a srednjoškolci su bili u prilici da se upoznaju sa delom eksponata muzeja „Doma Jevrema Grujića“. Nakon toga, učenicima Srednje ekonomske škole u Loznici pružena je ista mogućnost.  Zahvaljujući predavanjima kustosa, učenici su bili u prilici da se upoznaju sa srpskom istorijom i kulturom, dok su im praktičan rad i radionice koje se sprovode u okviru „Putujućeg muzeja“ približile različite umetničke veštine. 

Donacija koja će olakšati obrazovanje mladih automehaničara 

Još jedna priča o ulaganju poslovnog sektora u obrazovanje dolazi iz Zagreba. Kompanija CIAK Auto donirala je Industrijskoj strojarskoj školi u Zagrebu dijagnostički uređaj i paket motornog ulja koji će učenicima biti iznimno na praktičnoj nastavi. Donacijski paket vredan je više od 26.800 kuna.  

Pored toga, učenici će imati priliku da u CIAK Autu odrade praksu, a od sledeće godine obezbeđene su i stručne edukacije za učenike i profesore Industrijske strojarske škole. 

Iz kompanije najavljuju i da će najboljima na praksi biti ponuđeno zaposlenje. 

Među prvima smo prepoznali važnost ulaganja u buduće naraštaje te smo stoga odlučili ostvariti suradnju sa srednjom Industrijskom strojarskom školom Zagreb čiji učenici su potencijalni zaposlenici visokih razina stručnosti, izjavio je direktor CIAK Auta Dalibor Bagarić. 

UNIQUA osiguranje u BiH podržava mlade talente 

Sa željom da podrži mlade muzičke talente u njihovoj edukaciji i usavršavanju, osiguravajuća kuća UNIQA Osiguranje d.d. Sarajevo donirala je nedavno Osnovnoj muzičkoj školi „Mladen Pozajić“ muzičke instrumente i dodatnu opremu u vrednosti od 10.000 KM. 

Zahvaljujući donaciji, ova obrazovna insitucija koju pohađa oko 440 učenika bogatija je za dvadeset novih instrumenata koji su neophodni kako bi se nastava adekvatno odvijala. 

UNIQA Osiguranje inače od svog osnivanja brojne projekte iz oblasti kulture. Tako je kompanija nedavno bila sponzor drugog internacionalnog pijanističkog takmičenja Matusija Blum, osiguravši nagrade za najbolje mlade pijaniste. Kako kažu iz UNIQA osiguranja, ovogodišnji fokus usmjeren je upravo na mlade i kulturu, te su u planu još mnogi sponzorski projekti s ciljem osnaživanja kulturih manifestacija širom Bosne i Hercegovine.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=337626238449235

Kaufland Hrvatska i Unicef Hrvatska potpisali trogodišnji sporazum o saradnji 

Primer dugoročnog partnerstva poslovnog i neprofitnog sektora, koje se nastavlja nedavno potpisanim trogodišnjim ugovorom o saradnji, su Kaufland Hrvatska i Unicef Hrvatska. 

Kaufland Hrvatska podršku Unicefu u ovoj zemlji pruža dugi niz godina, a od 2010. za različite projekte, kao što su su UNICEF-ova humanitarna trka Mliječna staza i opremanje inkluzivnih kabineta na visokoškolskim ustanovama širom Hrvatske, donirano je 878.761 kuna. 

Kao jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, itekako smo svjesni svojeg utjecaja na zajednice u kojima djelujemo. Važan dio naše strategije o održivosti kontinuirana su ulaganja u projekte koji doprinose zdravlju djece. Stoga nam je iznimno drago što smo u UNICEF-u pronašli pouzdanog partnera s kojim zajednički možemo graditi bolju budućnost za djecu u Hrvatskoj, rekao je Patrick Rudat, predsednik Uprave Kauflanda u Hrvatskoj. 

Raduje nas potpisivanje sporazuma o suradnji s našim dugogodišnjim partnerom Kauflandom Hrvatska – kompanijom koja prepoznaje UNICEF-ov rad kao vrijednu ostavštinu za buduće generacije. Svojom kontinuiranom podrškom Kaufland Hrvatska jasno pokazuje kako suradnja s korporativnim sektorom može bitno doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života djece. Osobito nam je drago što s ponosom nose titulu ‘glavna zvijezda’ UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, izjavila je Regina M. Castillo, upraviteljica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

UniCredit Fondacija podržala 52 neprofitne organizacije posvećene deci 

Podršku deci, kao deo društveno odgovorne strategije, ima i UniCredit Fondacija, koja je ove godine, kroz konkurs Svako dete je jednako važno, na 12 tržišta na kojima posluje UniCredit Grupa, sa 500.000 evra podržala 52 neprofitne organizacije koje u svom fokusu imaju pomaganje deci. 

Grantovi u okviru donacije raspoređeni su u u četiri oblasti: obrazovanje (238.500 evra), društvena inkluzija (104.500 evra), invaliditet (94.000 evra) i zdravstvena zaštita (63.000 evra). Podržani projekti sprovodiće se u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. 

Svakoj zemlji dodeljeno je 40.000 evra za podelu između lokalnih pobedničkih projekata, a Komisija je dodelila i dodatnih 20.000 evra odabranim projektima za koje se procenilo da imaju poseban uticaj. 

U Srbiji je ove godine na konkursu odabrano pet organizacija i institucija, i to: 

Osnovna škola „Vojvoda Živojin Mišić” iz Rajkovića za projekat „Da poliglote budemo i mi u jezičkoj laboratoriji”

Udruženje „Mali div” za konferenciju „Ujedinjeni za male divove”

Organizacija „Prijatelji dece Srbije” za projekat “GRADIMO POVERENJE – vršnjačka podrška mentalnom zdravlju dece”

Organizacija „Oblutak” za projekat “Odrastalica – mala škola za velike ljude”

Incest centar „Trauma” za projekat “I ja sam uz dete koje je preživelo seksualno nasilje!” 

Podrška MK Group i AIK Banke ugroženoj deci i porodicama 

Među različitim društveno odgovornim akcijama, kroz koje utiče na razvoj i dobrobit svoje zajednice, podrška deci i porodicama je jedna od oblasti na koju je MK Group usmerena duži niz godina. 

Tako, MK Group i AIK Banka, već deset godina podržavaju Fondaciju SOS Dečija sela Srbija, a poslednje tri godine pomažu i rad njihovog posebnog programa – Centra za podršku porodici u Nišu, kome su donirale ukupno 96.000 evra. Najnovija donacija u iznosu od 36.000 evra nedavno je uručena u Gradskoj kući u Nišu. 

SOS Dečijim selima Srbija MK Grupe je, kroz podršku različitim programima i projektima, donirala više od 350.000 evra u proteklih 10 godina. 

OTP banka podržala 35 projekata na teritoriji Hrvatske 

OTP banka d.d. je u okviru svog programa Zeleno svjetlo za… bolje društvo na nedavno održanom konkursu za dodelu donacija odabrala 35 projekata kojima će dodeliti ukupno 500.000 kuna. 

Ovaj konkurs inače OTP banka sprovodi već 11 godina, tokom kojih su podržana 473 projekta i u razvoj zajednice uloženo 4,7 miliona kuna. 

Ove godine podržani su projekti u četiri oblasti: mladi, obrazovanje i nauka, očuvanje kulturne, istorijske i tradicijske baštine, očuvanje životne sredine, humanitarni projekti i sport. 

Društveno odgovorne akcije kompanije dm 

Kompanija dm već dugi niz godina sprovodi brojne humane inicijative, podstičući i svoje zaposlene i najširu zajednicu da se u njih uključe. Tokom prošle godine kompanija je svojoj zajednici u Srbiji donirala 29,1 miliona dinara, od čega 8,3 miliona dinara u novcu, a 20,8 miliona dinara u vidu kupovine neophodne opreme i robe. 

Podrška i društveno odgovorne akticnosti nastavljaju se i ove godine, a samo neki od projekata su nastavak projekta „Zasadi drvo”, kojim je obezbeđeno čak 200.000 novih sadnica širom Srbije i podrška najugroženijim porodicama u novoj sezoni emisije „Radna akcija sa Tamarom”. 

Takođe, dm je prilikom otvaranja i reotvaranja prodavnica na lokacijama širom Srbije u prethodnih nekoliko meseci uručio donacije ustanovama kojima je bila potrebna pomoć. Tako je donirano 2,5 miliona dinara, odnosno donacije u iznosu od po 500 hiljada za Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Inđiji, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – OJ Voždovac, KBC Bežanijska kosa, kao i Institut za onkologiju i radiologiju. 

Kada su u pitanju inicijative sprovedene u 2021, izdvojile su se: 

Saradnja sa Fondacijom „Novak Đoković” za rekonstrukciju i opremanje vrtića u Topoli i Velikom Popoviću, u okviru koje je kompanija investirala 59.500 evra,

Pomoć institucijama koje zbrinjavaju decu bez roditeljskog staranja, a za koje je lanac drogerija je donirao više od 15.000 evra.

Akcija „Čepom do osmeha”, u okviru koje je u Pivnicama obezbeđeno pet pomagala i kombinovano igralište, prilagođeno i za decu sa invaliditetom,

Podrška zdravstvu: u sklopu tradicionalne akcije „Movember”, kompanija DM drogerie markt donirala je

Klinici za urologiju Kliničkog centra Kragujevac medicinsku opremu u vrednosti od 12.700 evra

Tradicionalna pomoć sigurnim kućama širom Srbije.   

Kompanije imaju tu posebnu moć da pokrenu i motivišu celokupno društvo. Sve naše dosadašnje inicijative imale su za cilj unapređenje života svih naših građana, a postale su svojevrsna tradicija i zaštitni znak dm-a. Svako od nas u kompaniji duboko je ponosan na činjenicu da su naše raznovrsne odgovorne aktivnosti unapredile živote mnogih ljudi, a mi ćemo sa zadovoljstvom i dalje biti pokretač pozitivnih promena u našoj zajednici, izjavila je Vesna Stojanović, direktorka dm Srbija i Severna Makedonija.

 

Društvena odgovornost kompanije A1 Makedonija 

U okviru ESG projekta, koji kompanija A1 sprovodi u svim zemljama u kojima posluje ova grupacija, postavljeni su zajednički ciljevi održivog poslovanja za period do 2030. godine, koji su u skladu sa globalnim ciljevima održivog razvoja. 

Kako naziv inicijative kaže, ESG – Environmental, corporate and social governance, projekat je fokusiran na tri glavne oblasti – smanjenje uticaja na životnu sredinu i ublažavanje efekata klimatskih promena, edukacija mladih i odraslih o digitalnoj pismenosti, i promovisanje društvene raznolikosti i rodne ravnopravnosti i upravljanje održivim procesima u poslovnom okruženju. 

Pod motom „Za bolji svet“ kompanija A1 Makedonija sprovela je niz projekata usmerenih ka ostvarenju ovih ciljeva. Kroz nagrađivani projekat „Klikni bezbedno“… internet nije samo igra kompanija je usmerena edukaciji najmlađihj bezbednosti prilikom korišćenja interneta. 

Volonteri ove kompanije su u proteklih pet godina obučili više od tri hiljade dece u okviru ove akcije.  

Pored toga, A1 Makedonija podržava i reciklažu. 

Uz A1 Green Call, platformu za reciklažu starih mobilnih uređaja, korisnici su pokazali zaista veliku svest o reciklaži i isporučili preko hiljadu starih uređaja u posebne kutije postavljene u A1 prodajnim halama širom zemlje, kaže Elena Dimitrovska, rukovoditeljka Sektora za društvenu odgovornost u ovoj kompaniji. 

Trans Adriatic Pipeline investira u očuvanje kulturnog nasleđa u Albaniji 

Kompanija Trans Adriatic Pipeline i albansko Ministarstvo kulture potpisali su ugovor o projektu koji će katalogizirati, sačuvati i arhivirati arheološke nalaze i artefakte otkrivene tokom izgradnje gasovoda u ovoj zemlji. 

U pitanju je investicija od 1,4 miliona evra, koja ima za cilj zaštitu albanske kulturne baštine.  

Zahvaljujući TAP-u, u Albaniji su identifikovana mnoga arheološka nalazišta, važna praistorijska naselja i arheološki nalazi kulturnog nasleđa. Tačnije, u blizini trase gasovoda u Albaniji, pronađeno je 12 iskopina, sa preko 44.000 artefakata i 1.000 skeleta. 

TAP prolazi kroz zemlje bogate istorijom i kulturom. Ponosan sam što su otkrića koja je otkrio TAP obogatila naše znanje o albanskoj i evropskoj istoriji. Pažljivo smo odabrali kompetentnog i iskusnog izvođača radova, koji ispunjava sve uslove za uspešnu realizaciju projekta. Verujemo da će, u saradnji sa Ministarstvom kulture, izvođač obezbediti da se zadatak završi u dogledno vreme uz potpuno poštovanje uslova ugovora, rekao je Luca Schieppati, direktor Trans Adriatic Peopeline.

Akcijom kompanije Lidl Srbija uklonjeno 14 tona otpada iz prirode 

Još jedna kompanija koja brine o zaštiti životne sredine, i pokazuje to u praksi je Lidl Srbija. U saradnji sa organizacijom Čepom do osmeha, kompanija Lidl Srbija sprovela je akcije čišćenja u 8 gradova Srbije tokom kojih je sakupljeno više od 12 tona otpada, od čega su čak 2 poslate na reciklažu. Paralelno sa tim, kompanija Lidl Srbija je obezbedila finansiranje nekoliko manjih, lokalnih akcija po Srbiji kojim je uklonjeno oko 2 tone otpada. 

Kao društveno odgovorna kompanija nastojimo da svojim primerom motivišemo javnost i pokrenemo pozitivne promene u društvu, a ovom ekološkom akcijom podsećamo da ljubav prema prirodi treba da bude i ostane čista. Presrećni smo što smo okupili preko 600 učesnika i što se među njima našlo 40 naših kolega koji su pola svog radnog dana proveli na nekoj od akcija, čime su Lidl kao kompanija i oni kao pojedinci na jedinstven način pomogli zajednici, izjavila je Martina Petrović, rukovodilac sektora Korporativne komunikacije i CSR u kompaniji Lidl Srbija.

Galenika donirala Institutu ,,Dedinje’’ 80.000 EUR 

Kada govorimo o donacijama kompanija, važno je ukazati i na njihov dugoročni, odnosno strateški uticaj. Jedna od takvih je donacija koju je  kompanija Galenika uputila Institutu za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje’’. U pitanju je iznos od 80.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, upotrebljen za nabavku endoskopskog video stuba poslednje generacije, koji u 3D režimu omogućava operisanje pacijenata koji imaju smetnje sa srčanim zaliscima. 

Ključna prednost koju omogućava ovaj medicinski uređaj je da se pri operaciji kreira gotovo nevidljiv hirurški rez, smanjuje se hirurška trauma pacijenata, i omogućava znatno brži oporavak i nastavak normalnog života. Pored toga, novi aparat omogućava znatno povećanje broja i skraćenje vremena trajanja operacija. 

U godini kada obeležavamo 77 godina uspešnog poslovanja, Galenika svoju trajnu posvećenost odgovornom poslovanju pokazuje i ovom donacijom. Posebna nam je čast da smo imali priliku da pomognemo ovako značajnu ustanovu kao što je Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje’’. Verujemo da nabavka novog uređaja omogućava Institutu poboljšanje uslova za lečenje pacijenata. Velika povelja Instituta za izuzetan doprinos radu i razvoju Instituta, koju smo ovom prilikom dobili od Instituta, nas uverava da kao kompanija ostanemo istrajni na našem putu posvećenosti ljudima i vernosti zdravlju, izjavila je ovim povodom Jelena Parojčić, izvršna direktorka za ljudske resurse kompanije Galenika. 

Znate za važnu društveno odgovornu akciju koju smo zaboravili da dodamo na listu? Javite nam kako bismo i o njoj pisali. 

Da redovno dobijate priče o filantropiji, društvenoj odgovornosti i upotrebi podataka i tehnologije za opšte dobro, prijavite se za naš newsletter.

Foto: givingbalkans.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin