Kompanija Zara pokreće posao sa polovnom odećom

Kompanija Zara planira da 3.novembra pokrene uslugu Pre-owned (polovna odeća) u Velikoj Britaniji koja treba da pomogne kupcima da preprodaju, poprave ili doniraju odeću kupljenu od španskog modnog lanca u nastojanju da smanji njen uticaj na životnu sredinu.
polovna odeća

Preuzeto od: Advertiser Serbia

Kako su rekli, Velika Britanija je izabrana kao testno tržište, a ako usluga uspe, verovatno će se proširiti i na druga ključna tržišta.

Kompanija će pokrenuti prodajnu platformu preko svoje veb stranice i aplikacije, a plaćanje će obavljati Stripe sistem. Podaci o kupcima će biti prosleđeni kada se ugovori prodaja kako bi prodavac mogao da pošalje robu.

Podrazumeva se da se u početku ne očekuje da će usluga Pre-owned biti profitabilna. Paula Ampuero, šef odeljenja za održivost u Zari, rekla je da je u ovoj fazi, ova platforma isključivo zamišljena kao alat za pomoć kupcima da produže životni vek svoje odeće i zauzmu drugačiji pristup kupovini (kružna opcija).

Zara se pridružuje brojnim maloprodavcima koji se bave iznajmljivanjem, preprodajom i popravkom, jer se industrija suočava sa kritikama zbog svog visoke emisije ugljen-dioksida, a kupci traže ekološki održivije ili „kružne“ opcije koje omogućavaju ponovnu upotrebu ili recikliranje resursa.

Marks & Spencer se udružio sa Dotte kako bi omogućio preprodaju dečije odeće, Joules radi sa Reskinned-om na preprodaji, a usluga John Lewis’s FashionCycle nudi kupcima vaučer za popust u zamenu za vraćanje pet artikala.

Predviđa se da će tržište preprodaje i renoviranja prerasti brzu modu u narednim godinama, uz učešće brendova od Mulberry-ija i Harvey Nichols-a do Asosa, Asda, Dr Martens-a i H&M-a. Grupa robnih kuća Selfridges, na primer, ima za cilj da skoro polovina svojih interakcija sa kupcima bude zasnovana na preprodaji, popravci, iznajmljivanju ili dopuni do 2030. godine.

Izvor: bonitet.com

Foto: Advertiser Serbia

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin