Marbo pustio u rad solarnu elektranu u fabrici u Bačkom Petrovcu

Rastu prozjumera u Srbiji je najviše doprinela kompanija Marbo Product doo koja je pustila u rad solarnu elektranu snage 456 kW u Bačkom Petrovcu.
marbo solarna elektrana

Preuzeto sa sajta Obnovljivi izvori energije Srbije

Broj prozjumera u Srbiji nastavlja da raste – u odnosu na prethodni presek koji smo objavili u novembru, instalisana snaga prozjumera porasla je za 2,4 MW, te sada iznosi 39,4 MW. Rastu je najviše doprinela kompanija Marbo Product doo koja je pustila u rad solarnu elektranu snage 456 kW u Bačkom Petrovcu.

U registar kupaca-proizvođača električne energije Elektrodistribucije Srbije sada je upisano 2.572 prozjumera, od kojih je 1.921 domaćinstava, 649 pravnih lica i  2 stambene zajednice.

Od 39,4 MW instalisane snage, na pravna lica odlazi 23,8 MW, a na domaćinstva 15,6 MW.

Povećanju instalisane snage najviše je doprinela kompanija Marbo Product doo čija je solarna elektrana snage 456 kW, u okviru proizvodnih pogona u Magliću u Bačkom Petrovcu, priključena 21.12. Kako je kompanija PepsiCo saopštila, ova inicijativa predstavlja prvu fazu plana „zelene“ elektrifikacije fabrike i deo je globalnog cilja od upotrebe 100 odsto obnovljivih izvora energije u operacijama kompanije do 2030. godine.

Broj stambenih zajednica prozjumera ostao je nepromenjen, pa se u registru nalaze samo stambene zajednice iz Pančeva i Subotice.

Sve informacije o tome kako postati kupac-proizvođač možete pronaći ovde.

Link do Registra kupaca-proizvođača možete pronaći ovde, na zvaničnom sajtu Elektrodistribucije Srbije.

Foto: Pixabay/StockSnap

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin