Najveći elektrolizer u Evropi počeo da proizvodi zeleni vodonik

Proizvedena je mala količina vodonika i ispuštena je u atmosferu bez uticaja na životnu sredinu, stoji u saopštenju.
zeleni vodonik

Preuzeto: balkangreenenergynews

Danska firma Everfuel je objavila da je počela postupak puštanja u rad svog pogona HySynergy od 20 megavata i da bi do polovine 2023. trebalo da otpočne komercijalnu proizvodnju zelenog vodonika. To je najveći elektrolizer na kontinentu.

Prvi blokovi elektrolizerskih ćelija u postrojenju HySynergy od 20 megavata u Fredericiji u Danskoj krenuli su da prave vodonik, u sklopu procesa aktiviranja i testiranja opreme. Početak puštanja u rad je sproveden po planu i elektrolizer, napajanje i prateći sistemi funkcionišu kako treba, saopštio je operater postrojenja, kompanija Everfuel.

Proizvedena je mala količina vodonika i ispuštena je u atmosferu bez uticaja na životnu sredinu, stoji u saopštenju.

To je prvi korak u stavljanju ovog elektrolizerskog sistema u pogon radi snabdevanja klijenata zelenim vodonikom, pomoću kojeg žele da dekarbonizuju proizvodne procese. Jedan od njih je obližnja rafinerija Crossbridge, a drugim kupcima su potrebna čista goriva za rešenja za mobilnost bez emisija gasova s efektom staklene bašte, saopštio je Everfuel, čije je sedište u Herningu u istoj zemlji.

Kapacitet 2030. godine treba da dostigne jedan gigavat

Očekuje se da će komercijalna proizvodnja krenuti u drugom kvartalu 2023, što zavisi od dobijanja dozvola od domaćih institucija, kažu u firmi, uz napomenu da je HySynergy prvo postrojenje za konverziju struje, skladištenje i rekonverziju (power-to-X ili PtX) u Danskoj.

Everfuel namerava da do kraja sledeće godine izgradi i pogon za testiranje, snage 10 megavata. U njemu bi proizvođači elektrolizera probali opremu.

Danska vlada upravo odobrila 246,3 miliona kruna (33,1 milion evra) u okviru programa Važnih projekata u zajedničkom evropskom interesu (IPCEI) za prvi od tri dodatna segmenta od po stotinu megavata za proizvodnju zelenog vodonika. Kompanija je navela da će ih instalirati do 2025, a zatim najkasnije 2030. dostići jedan megavat snage.

Grant odobren i za stanice za vodonik za drumska vozila

Dalje, Danska je odvojila 600 miliona kruna odnosno 80,7 miliona evra preko IPCEI-ja za PtX projekat Green Fuels for Denmark za proizvodnju zelenog vodonika. Predvodi ga Ørsted, a Everfuel će biti distributer goriva s nula emisija za drumski saobraćaj. Sredstva su za tri pogona, sa deset, sto i tri stotine megavata snage. Deo će biti iskorišćen i za izgradnju dve Everfuelove stanice za točenje.

Da bi mogao da se zove zelenim, vodonik mora da se proizvodi korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora, pomoću koje se voda razdvaja na vodonik i kiseonik. Termin čisti vodonik je širi i odnosi se na učinak elektrolize s napajanjem omogućenim bilo kojom tehnologijom bez ili gotovo bez emisija, a u njih se ubraja i nuklearna energija. Međutim, zasad se gotovo sav vodonik dobija direktno od fosilnih goriva.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin