Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

Srbija je unapredila procedure za razvoj projekata za korišćenje obnovljive energije i ima pouzdano investiciono okruženje, ali su aukcije i dalje potrebne kao prelazno rešenje, izjavila je Neda Lazendić, direktorka firme WV-International, na Beogradskom energetskom forumu 2023, koji je organizovao Balkan Green Energy News.
srbija obnovljiva energija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu.

Firma WV-International u partnerstvu sa Emergy ima dva vetroparka u Srbiji – Alibunar 1 i 2, koji su u poodmaklim fazama razvoja, i trenutno u finalnim pregovorima za finansiranje, a započela je i razvoj drugog kruga projekata.

Uprkos problemima, Srbija ima, kako je istakla Lazendić, pouzdano investiciono okruženje. To dokazuju investitori koji su desetak godina u Srbiji i posle prvog pokrenuli su i drugi krug investicija. Među njima je i WV-International, koji je još 2013. počeo da razvija pomenuta dva projekta.

Ključno je da investitor ima dobar lokalni tim

Ona je navela da razvoj projekata u Srbiji zahteva dosta vremena, ali da može biti skraćen ako investitor ima dobar lokalni tim, što je, uz predvidiv zakonski okvir, možda i najvažnije da se ulaganje realizuje.

To se, kako je rekla, i vidi na projektima u drugom krugu investicija, koje trenutno priprema WV-International u partnerstvu sa Emergy. Elektrane iz ovog drugog kruga imaju obezbeđen priključak na mrežu i trebalo bi da krenu da proizvode struju od 2025/2026.

Lazendić je istakla da su procedure koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije značajno skraćene i efikasniije se rešavaju stvari.

Aukcije ne bi trebalo zanemariti

Postoji napredak u odnosu na period od pre desetak godina, ali i prostor za unapređenje procedura, istakla je Lazendić.

Ali, kako je rekla, činjenica je da postoje drugi problemi koji otežavaju razvoj, kao što je nabavka vetroturbina, ili obezbeđivanje finansiranja i otkupa električne energije.

Zbog svega toga, kako je istakla, ne bi trebalo zanemariti aukcije kao način da se ubrzaju investicije u obnovljivu energiju. Prema njenim rečima, planiranih 400 MW, zbog likvidnosti, nije malo, imajući u vidu da su trenutno na mreži vetroelektrane snage oko 380 MW.

Baterije mogu da unaprede investiciju

„To je neophodno kao tranzitorna faza da bi se došlo do situacije da se projekti realizuju samo na tržištu“, poručila je Lazendić.

Ona smatra da je jasno da je država sa obavezom instaliranja baterija za nove elektrane htela da obezbedi energetsku stabilnost i sigurnost. Ali, kako kaže, procenat od 20 odsto nije dobar, i bilo je bolje da se to definiše kasnije.

„Baterije su nešto što trebamo da razmatramo, i bez da nas propisi na to obavezuju, jer mogu da unaprede investiciju, i to se odnosi i na proizvođače, i na one koji preuzimaju tu energiju“, naglasila je ona.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin