Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta i poveća konkurentnost privrede, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar. Siemens je konkurentan upravo zato što je posvećen inovacijama i što održivo posluje, istakla je.
siemens održivi razvoj

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Siemens je još pre pola veka oformio odeljenje za zaštitu životne sredine, a pre 25 godina je objavio preteču današnjih izveštaja o održivosti poslovanja.

„Zelena ekonomija nije trend, već neophodnost. Tehnologija, digitalizacija i inovacije su odgovor na kreiranje održive budućnosti. Kompanije koje to ne budu shvatile, za deceniju ili dve nestaće sa globalne poslovne mape“, naglasila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu i podsetila da evropska regulativa i finansijsko tržište prave krupne iskorake u podržavanju zelenih projekata.

I u teškim vremenima treba da mislimo održivo

Ova kompanija je konkurentna upravo zato što je posvećena inovacijama i što održivo posluje, istakla je na panelu o finansiranju cirkularne ekonomije. „Mi moramo da shvatimo da održivi razvoj nije trošak, već investicija u budućnost. Čak i u teškim vremenima treba da mislimo održivo i investiramo odgovorno kao i da ulažemo u dalju modernizaciju. Primera radi, implementacijom Siemensovih tehnologija i rešenja kod naših kupaca i partnera izbegnuto je stvaranje emisije CO2 za 150 miliona tona u 2022. godini“, izjavila je Lončar.

Kupci i partneri su prošle godine su pomoću Siemensovih rešenja izbegli ispuštanje 150 miliona tona CO2 u atmosferu

Za Siemens je jedini siguran put za planetu u digitalizaciji u industriji i energetici, korišćenju obnovljivih izvora energije, čuvanju resursa i cirkularnoj ekonomiji. „Moja poruka svim privrednicima bila bi identična onoj koju je pre 175 godina izrekao osnivač Siemensa, kada je istakao da ne želi da proda budućnost firme za kratkoročni profit. To je ostala smernica i pravac razvoja naše kompanije, u kojoj se ne razmišlja kratkoročno, a veoma je aktuelno i danas kada pričamo o održivom razvoju“, navela je Medeja Lončar.

Investicije u energetsku efikasnost se vraćaju za pet godina

Kako je istakla, Siemens je bio jedan od prvih kada se pre osam godina obavezao da će najkasnije 2030. postati ugljenično neutralan. Emisije ugljen-dioksida u vlastitim objektima i fabrikama su smanjene 46 odsto, dodala je. U projekte energetske efikasnosti je uloženo 65 miliona evra, a donose 13 miliona uštede godišnje, dok 78 odsto energije u kompanijinim poslovnim prostorima dolazi iz obnovljivih izvora, izjavila je Lončar.

Javni nadzor je pojačan kroz aktivističke pokrete, potrošače koji traže zdrave proizvode i zaposlene koji žele da rade u kompanijama koje odgovorno posluju

Održivost je postala važan kriterijum za poslovanje u svim oblastima, rekla je direktorka. „Na delu imamo nekoliko uticaja: regulativu poput EU taksonomije, koja direktno usmerava tržište kapitala ka održivim projektima, kompanije koje na zahtev kupaca traže od svojih dobavljača da poštuju standarde odgovornog ponašanja kao i investitore koji zahtevaju da projekti imaju jasnu zelenu komponentu. Tu je i povećan nadzor javnosti kroz aktivističke pokrete, potrošače koji traže zdrave proizvode i zaposlene koji žele da rade u kompanijama koje odgovorno posluju“, napomenula je.

Potrebne poreske olakšice, dodatna finansijska podrška države

Lončar je kazala je rekla da Srbija ima mnogo potencijala na polju cirkularne ekonomije, ali i mnogo posla. Ovo je maraton za Srbiju i potrebna joj je dobra fizička priprema, izjavila je.

„Cirkularna ekonomija je prilika za budući razvoj održivog društva u Srbiji. Procene su da se uvođenjem cirkularne ekonomije u Srbiji može otvoriti 30.000 novih radnih mesta i dodatno povećati konkurentnost privrede. Da bi se to desilo, moramo mnogo više da radimo na jačanju znanja privrednika na temu regulative, ekonomske isplativosti i neophodnosti njenog uvođenja zbog EU regulative. U ovom delu država i privredne komore, baš kao Nemačko-srpska privredna komora, mogu značajno da pomognu. Takođe, treba razmišljati i o poreskim olakšicama za kompanije kao i o dodatnoj finansijskoj podršci države za zelene projekte“, izjavila je Lončar.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin