Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet takozvanih dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra. Među njima je Dolina vodonika Severni Jadran, prvi takav transnacionalni projekat.
cist vodonik

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Odluka da se obezbedi finansiranje za devet takozvanih dolina vodonika pokazuje posvećenost Evropske unije da ubrza implementaciju tehnologija za vodonik kako bi se realizovali ambiciozni ciljevi Zelenog dogovora i plana REPowerEU, izjavio je izvršni direktor Partnerstva za čisti vodonik Bart Bibojk. Ovi projekti su namenjeni regionima, lokalnim vlastima, industriji i građanima Evrope kojima je potrebna nova, zelenija, pametnija privreda.

Projekat je jedna od glavnih dolina vodonika u Evropi

Projekat Dolina vodonika Severni Jadran nastao je nakon potpisivanja pisma o namerama između Slovenije, Hrvatske i italijanske autonomne regije Furlanija – Julijska krajina. Ideja je da pokaže kako se različiti vidovi upotrebe vodonika kao energetskog vektora uklapaju u integrisani sistemski pristup. Projekat je kao jedna od glavnih dolina vodonika ispunio uslove za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 25 miliona evra.

Partnerstvo predvodi glavni slovenački proizvođač električne energije, Holding Slovenske elektrarne (HSE). Uključuje 34 istraživačke organizacije, državne institucije i privredna subjekta. Saradnjom je pokriven čitav lanac vrednosti od proizvodnje preko skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe vodonika kao ključnog energenta u više sektora.

„Naš je cilj jasan: želimo da budemo važan globalni igrač uz čistu i održivu privredu“, rekao je ministar gospodarstva (privrede) i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović.

Partneri iz tri zemlje će razvijati pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona vodonika godišnje.

Partneri iz tri zemlje će razvijati pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona zelenog vodonika godišnje. Njime treba da se dekarbonizuju važni industrijski sektori kao što su proizvodnja čelika i cementa i doprinese razvoju održivih transportnih rešenja.

Bojan Kumer, slovenački ministar za životnu sredinu, klimu i energiju, istakao je da je ovaj projekat rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti, takozvani quadruple helix ili četvorostruki model saradnje.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin