Solarni paneli štite maline od grada i uvećavaju prinos

BayWa r.e. je sa svojom podružnicom GroenLeven započeo izgradnju solarne elektrane iznad jednog malinjaka u Holandiji. Kako kažu u nemačkoj kompaniji, ovo je najveći projekat agrosolara u sektoru voćarstva u Evropi, maksimalnog kapaciteta 8,7 megavata.
solarne elektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Agrosolar podrazumeva poljoprivrednu proizvodnju na lokaciji fotonaponskog pogona. U užem smislu, ta koncepcija obuhvata solarne elektrane u kojima su paneli postavljeni visoko iznad zemlje, na nosačima, a ispod njih se napasa stoka ili uzgaja voće, povrće, aromatično ili krmno bilje. Troškovi proizvodnje električne energije su tako veći nego sa panelima na tlu, pa energetske kompanije i proizvođači hrane traže optimalna rešenja.

U provinciji Severni Brabant, vlasnik malinjaka Marten van Hof je dogovorio postavljanje 24.206 nadzemnih solarnih panela. Paneli će štititi maline od vremenskih neprilika, dok će ujedno proizvoditi dovoljno energije za 2.810 domaćinstava.

Hof se odlučio na ovaj korak nakon uspešnog pilot-projekta kompanije BayWa r.e. Naime, ona je od 2020. na četiri mesta istraživala efekte postavljanja solarnih panela iznad zasada različitih vrsta voća. BayWa r.e. je deo nemačke grupacije BayWa.

Uslovi za razvoj maline su stabilniji ispod panela

Pažljivim praćenjem ustanovljeno je da su uslovi za razvoj maline stabilniji ispod panela nego pod konvencionalnim plastičnim mrežama. Paneli snižavaju temperaturu. BayWa r.e. je dizajnirao poluprovidne solarne module koji propuštaju dovoljno sunčeve svetlosti do biljaka, istovremeno ih štiteći od grada, jake kiše i direktne sunčeve svetlosti.

Agrosolar rešava problem nedovoljnog prostora

Očekuje se da će instaliranje solarne elektrane biti završeno do prvog kvartala 2024. godine, piše u saopštenju. Višenamensko korišćenje zemljišta ima brojne prednosti, budući da se solarnim elektranama obično zamera što zauzimaju veliku površinu. Agrosolar pritom doprinosi podmirivanju potražnje za obnovljivom energijom i štiti useve.

U kompaniji navode da je uspešnost projekta u Majerajstadu, opštini u kojoj se nalazi malinjak, omogućen subvencijama i sredstvima koje je izdvojio sam farmer.

Za razvoj agrosolara potrebni zakoni i subvencije

„Da bi agrosolar ostvario stvarnu pozitivnu promenu, potrebni su nam zakon i subvencije koje će nas podržati. Efekti klimatskih promena svakim danom postaju sve očigledniji i ne možemo da dozvolimo da propustimo ovu sjajnu priliku za tranziciju u oblasti energetike i poljoprivrede“, rekao je Benedikt Ortman, direktor za solarne projekte u BayWa r.e-u.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin