U novom lego kampusu sve je podređeno održivosti

Biće tužan dan za čovečanstvo kada LEGO kocke postanu vidljiv problem na rastućim deponijama, ali nikako ne bi trebalo gubiti iz vida da ova imperija igračaka počiva na plastici.
Lego kocke i održivost / LEGO stranica

Toga je LEGO svakako svestan, i zato je novi kampus u okviru sedišta kompanije u Danskoj u potpunosti podređen recikliranju, kružnoj ekonomiji i uopšte edukaciji o održivom razvoju.

Od svoje prve komercijalne ekspanzije, LEGO od plastike uspešno stvara mehanizam oslobađanja kreativnosti, ali u svetu uskoro neće biti mesta za plastiku, jer ESG postulati (Zaštite životne sredine, Društvene odgovornosti i Savesnog korporativnog upravljanja) polako postaju uslov opstanka na globalnom tržištu.

Kada razmišljamo na individualnom nivou, niko nema nameru da jednostavno baci igračku koja nema rok trajanja jer okuplja čitave generacije. Međutim, procenat neprodatih LEGO modela predstavlja ozbiljan problem, čije rešenje počinje interno:

LEGO kao pravi građevinski materijal

Čak i da ste samo videli neke od brojnih snimaka na kojima se LEGO kocke koriste kao dekorativna zidna obloga ili čak potpora, biće vam jasno da upotrebna vrednost ovih igračaka prevazilazi njihovu primarnu namenu.

U novom kampusu u Bilundu će to naročito doći do izražaja – gotovo pet tona recikliranih kockica zaslužno je za opremanje kampusa. Primera radi, kompletan spoljni nameštaj za 54.000 kvadratnih metara kampusa i preko 2.000 zaposlenih izrađen je od ovog “materijala”.

U skladu sa ESG ciljevima

Ovo je samo jedan od načina kako LEGO doprinosi kružnoj ekonomiji i naporima da se ukine jednokratna plastika.

Kompanija, čini se, planira više poteza unapred – pre nekoliko godina najavljena je zamena plastike za materijale iz održivih izvora, a kockice biljnog porekla danas se uveliko koriste u brojnim LEGO modelima.

Na ambalaži se takođe radi, a kompanija očekuje da će do 2025. godine kompletan karton za ambalaže biti od recikliranih materijala, ali i dizajniran tako da korisnicima bude još lakše da ga recikliraju.

Šta je sa starom plastikom?

Za kraj, vraćamo se početnom pitanju – baca li iko LEGO kocke? Takve osobe sigurno postoje, ali srećom ogromna većina ljubitelja ovih igračaka niti ima nameru da ih penzioniše, niti da im uskrati njihovu suštinu – da budu korišćene iznova i iznova.

Budući da kružna ekonomija ne podrazumeva samo ponovnu upotrebu materijala, LEGO je pokrenuo “Replay” inicijativu, pružajući korisnicima šansu da proslede svoje neželjene i/ili korišćene modele deci kojima su najpotrebniji.

Do sada, kompanija je donirala preko 118.678 kutija LEGO kocaka od 327.468 kilograma, usrećivši 119.418-oro dece.

Foto: LEGO zvaničan sajt

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin