USAID i Smart kolektiv dodelili nagrade najinkluzivnijim poslodavcima

Beograd, 12. decembar 2023.- Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Smart Kolektiv ove godine su prvi put dodelili Nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca i to kompanijama koje su usmerene na stvaranje radnog okruženja u kom svi zaposleni imaju jednake mogućnosti za napredovanje i osećaju se uključeno i prihvaćeno u svim sferama rada.

Glavna nagrada za strateški pristup, implementirane prakse, partnerstvo i liderstvo pripala je kompaniji Delhaize Serbia. IKEA Srbija dobila jespecijalno priznanje za strateški pristup razvoju raznolikosti, ravnopravnosti i inkluzije u radnom okruženju, dok je specijalno priznanje za liderstvo i partnerstvo pripalo kompaniji Delta holding.

USAID

Dodela nagrade za najinluzivnije poslodavca godine organizovana je u okviru konferencije „CSR&ESG Forum – Diversity of perspectives“ koja se održava uz podršku projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira USAID, a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Odgovornost da sve osetljive grupe budu prihvaćene u društvu leži na akterima svih sektora, ali uloga kompanija i poslovnog sektora u ovom domenu je neprocenjiva, jedna je od ključnih poruka CSR & ESG Foruma (foruma namenjenog korporativnoj održivosti i odgovornosti i integraciji kriterijuma životne sredine, socijalnih i upravljačkih pitanja u poslovne i investicione odluke) koji se održava 12. decembra u Beogradu. 

CSR & ESG forum  okupio je eksperte za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje koji su predstavili aktuelna rešenja i trendove iz ovih oblasti, dok je naglasak bio na temi različitosti i inkluzije. Na zvaničnom otvaranju konferencije obratili su se Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji, Per Krumrej, Šef odeljenja za rad i socijalna pitanja, Ambasada Savezne RepublikeNemačke u Srbiji, Rihard Kohli,direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Ambasada Švajcarske u Srbiji i Neven Marinović, Direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

„Ovo je dobra prilika da se bavimo ekonomijom i održivim razvojem a Forum za odgovorno poslovanje je važan deo naše Agende 2030, gde je otvoreno pitanje inkluzije kao jedan od ciljeva. Od kompanija se očekuje da vode društveno odgovorno poslovanje, da poštuju jednakost, vode računa o zaštiti životne sredine, a sve u cilju da obezbedimo da niko ne bude zaboravljen”, izjavio je Per Krumrej,Šef odeljenja za rad i socijalna pitanja, Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbijiističući važnost međusektorske saradnje, „Sva preduzeća nezavisno od svoje veličine, bi trebalo da ulože napor da učine promene, a mi im u tome moramo pružiti podršku”.

„Švajcarska se zalaže da se unaprede principi korporativnog upravljanja, jer se ciljevi održivog razvoja ne mogu ostvariti bez korporativnog sektora. Švajcarska pruža Srbiji i zemljama u regionu podršku u ostvarivanju ovih ciljeva tako što zajedno kreiramo podsticajnije okruženje za ulaganja, pospešujemo modernizaciju i razvoj nova tehnologija, kako kompanija, tako i malih i srednjih preduzeća”, izjavio je Rihard Kohli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Ambasade Švajcarske u Srbiji i dodao da Švajcarska zajedno sa Evropskom unijom i Svetskom bankom dodatno čini sve da ostvari ciljeve Zelene Agende i njenih pet stubova i pozvao korporativni sektor da aktivno učestvuje u ovom procesu, dijalogu , platformi za održivi razvoj i održi saradnju sa drugim sektorima.

„Treba zajedno da utičemo da što veći broj kompanija i institucija shvati da zapošljavanje osoba sa invaliditetom nije samo ispravan potez, već je korisno i za njihovo radno okruženje. Tako da me izuzetno raduje što danas ističemo toliko kompanija i institucija koje razmišljaju o budućnosti i koje su dale prioritet diversifikaciji svoje radne snage, kao i inkluzivnosti. Nadam se da će vaši primeri inspirisati svakog da krene tim  stopama”, izjavio je ovim povodom Tod Endruz, v.d. direktor misije USAID-a u Srbiji.

„Forum ostaje ključan događaj za sve aktere koji su zainteresovani za CSR i ESG teme na ovim prostorima, a svake godine se trudimo da imamo poseban fokus. Izuzetno mi je drago što se, zajedno sa Forumom mladih sa invaliditetom i drugim partnerima, posvećujemo inkluziji osoba sa invaliditetom. Iako ima dosta prostora za unapređenje u ovoj važnoj oblasti, sada imamo i kritičnu masu firmi koje su inkluziju stavile na vrlo visoko i strateško mesto u svojim agendama, sto ovogodišnji događaj i pokazuje“, izjavio je Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

U našoj kompaniji koja angažuje oko 13,000 saradnika , koja ima više od 500 maloprodajnih objekata kroz koje prođe svakodnevno više od pola milliona ljudi, ne postoji dimenzija različitosti koja nije deo naše svakodnevnice. Trudimo se da budemo 100 posto inkluzivni, da 100 posto reflektujemo tržište i da budemo 100 posto radon izbalansirani, izjavio je Marko Babić, potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj u Delhaize Serbia i dodao da je u toj kompaniji 50 posto žena zaposleno na direktorskim pozicijama i da svakodnevno angažuju više od 250 osoba sa invaliditetom: Kreirali smo ambijent gde se svaki glas čuje, da tradicionalno marginalizovane grupe mogu da učestvuju i gde svako može da napreduje“.

Glavna sesija na događaju, posvećena temi različitosti i inkluzije, produbila je dijalog o strateškom pristupu negovanju principa inkluzije, poštovanja različitosti i ravnopravnosti, kao i njihove implementacije u poslovne strategije. Panel je okupio predstavnike različitih sektora koji su iz različitih perspektiva razgovarali o ovoj temi, uključujući Jovanu Krivokuću Milovanović, izvršnu direktorku Foruma mladih sa invaliditetom; Sonju Konakov Svirčev, menadžerku za društvenu odgovornost, diverzitet i inkluziju u Erste banci, Ivanu Joksimović, pomoćnicu ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i Tijanu Koprivicu, direktorku za održivo poslovanje u Delta Holdingu.

U drugom delu konferencije očekuje nas 10 paralelnih okruglih stolova posvećenih trendovima u održivom razvoju i multisektorskim perspektivama, kao i panel diskusija pod nazivom „ESG – dokle smo stigli? Prilike i izazovi“. Novitet ovogodišnje konferencije su mladi polaznici edukativnog programa Sustainability Starter“ koji će predstaviti rešenja Sustainability izazova na kojima su brižljivo radili uz podršku mentora iz vodećih kompanija. Takođe, biće dodeljena priznanja Šampioni održivosti“ za najbolje projekte, kompanijama koje su u svoje poslovanje i strategije održivosti inkorporirale ciljeve održivog razvoja.

Konferencija je dodatno podržana od strane platforme „Održivi razvoj za sve“ koju finansiraju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Prijatelji konferencije su Coca Cola HBC Srbija, Ahold Delhaize Serbia i Elixir Group. ESG Pokrovitelj konferencije je Erste banka Novi Sad. Događaj su medijski podržali Bizlife, Održi me, Nova ekonomija, InStore i Daily Green.   

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin