10 akcija za lepši, lakši i bezbrižniji početak nove školske godine

Kompanije, organizacije i građani širom regiona su organizovali akcije podrške kako bi obezbedili učenicima sa težim životnim okolnostima bezbrižan početak nove školske godine.

Tekst preuzet sa sajta: givingbalkans.org

Septembar je na vratima, što znači se najmlađi članovi i članice naših zajednica pripremaju za povratak u školske klupe.
Kako bi taj povratak i za one koji se nalaze u nekim teškim životnim okolnostima bio lepši i lakši, kompanije, organizacije i građani su širom regiona organizovali akcije podrške i potrudili se da velikom broju učenika i učenica obezbede bezbrižan početak nove školske godine.

Neke od akcija su još uvek aktivne, pa se i sami možete uključiti u njih a neka od ovih priča će vas sigurno motivisati da ovog septembra pružite podršku obrazovanju u svojoj zajednici.

Humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više

Udruženje Roditelji 12. put za redom pokrenulo je humanitarnu akciju Podijelimo, jer zajedno možemo više, čiji je cilj podrška opremanju dece iz socijalno ugroženih porodica za početak nove školske godine, kako bi se roditeljima kojima je to potrebno pružila dodatna pomoć.

Akcija traje do 1. septembra i namenjena je deci koja su uključena u programe Podrška pri učenju i Učionica Družionica, koje sprovodi udruženje Roditelji.

Udruženje Roditelji pozvalo je sve zainteresovane pojedince i kompanije koji su u mogućnosti da podrže akciju, i doniraju za nabavku pribora.

Takođe, školski pribor može se doneti direktno u prostorije Igračkoteke i Razvojnog centra u Podgorici (Bracana Bracanovića 74/a, Podgorica), nakon čega će biti distrubuiran porodicama koje su se obratile za pomoć. Donatori iz ostalih gradova mogu kontatirati Udruženje na broj telefona 020 221 000, kao i putem maila udruzenje.roditelji@gmail.com.

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji Srcem za znanje i ništa manje

Kompanija Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć građanki i građana sprovode akciju za bolje i lakše obrazovanje dece socijalno ugroženih kategorija u školskoj 2022/23 školskoj godini.

Kampanja Srcem za znanje i ništa manje realizuje se u periodu od 15. augusta  do 15. septembra 2022. godine. Građanke i građani kupovinom u Knjižarama Svjetlost  i kupovinom brendova koje distribuira kompanija Svjetlostkomerc u hipermarketima Bingo, Mercator i Konzum, kao i narudžbama preko platforme Korpa.ba, kroz opremanje svojih školaraca, direktno učestvuju u obezbjeđenju uslova za bolje i lakše obrazovanje socijalno i ekonomski ugrožene dece.

Naime, procenat prodaje školskog asortimana, kompanija Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba doniraće porodicama u potrebi.

Često nismo ni svjesni koliko ima roditelja koji nisu u mogućnosti djeci obezbijediti najosnovnije potrepštine, igračke i školski pribor. Udruženje Pomozi.ba svake godine pomaže mnogobrojnim mališanima iz porodica u stanju socijalne potrebe da dobiju sve ono što imaju i njihovi školski drugovi kako se ne bi osjećali manje vrijednima. Posebno nam je drago i sretni smo što ove godine u tome imamo podršku kompanije Svjetlostkomerc. Nadamo se da ćemo uz pomoć građana uspjeti obradovati što veći broj školaraca – ističu iz Udruženja Pomozi.ba.

Akcije podrške za Svratišta u Novom Sadu i Beogradu

Pred početak nove školske godine podrška zajednice je potrebna deci koja žive i rade na ulici, pa su akcije podrške potrebne Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu i Svratištu za decu u Beogradu.

U Novom Sadu možete donirati garderobu, igračke, obuću, sredstva za higijenu, konzerviranu hranu, slatkiše radnim danima od 8 do 20.30 i vikendom od 10 do 17č, bez prethodne najave.

Svratištu za decu Beograd možete donirati stvari za ličnu higijenu, olovke, pernice, sveske,blokove, plasteline i slatkiše, uz dogovor sa zaposlenima putem društvenih mreža.

Akcija podrške za decu iz Banjaluke

Centar za socijalni rad Banjaluka pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći višečlanim porodicama, kojima je potreban školski pribor, odeća, obuća i sve ono što je neophodno deci za početak nove školske godine.

Kako ističu, reč je o 27 porodica sa 96 dece, kojima je potrebna pomoć.

Sve potrebne stvari se mogu doneti u prostorije Centra za socijalni rad, a za dodatne informacije posetite Facebook stranicu Centra.

Akcija Za bolju školu

Kupci u trgovinama BCC Sarajevo i BCC Tuzla mogu biti deo akcije Za bolju školu i dati joj svoj doprinos tako što će u periodu od 24. augusta do 14. septembra nakon obavljene bilo koje kupovine u trgovinama Bingo City Center Tuzla i Bingo City Centar Sarajevo, sačuvati račun, a potom na centralnom trgu u BCC-u (Sarajevo ili Tuzla) odabrati ormarić s oznakom osnovne škole kojoj žele da BCC pokloni donaciju u iznosu od 5.000 KM. Škola koja prikupi najveći iznos računa osvojiće novčanu nagradu. Zato nakon kupovine ubacite račun u školski ormarić osnovne škole po vašem izboru i tako pomozite BCC ekipi u Sarajevu i Tuzli da odaberu školu pobednicu.

Nakon uspeha prošlogodišnje aktivnosti  Za bolju školu kada je BCC Tuzla obradovao tuzlansku osnovnu školu Brčanska Malta donacijom u iznosu od 3.000 KM, ove godine se pridružuje i Bingo City Center Sarajevo. Tako će BCC Tuzla donirati 5.000 KM osnovnoj školi u Tuzli, dok će BCC Sarajevo isti iznos donirati osnovnoj školi u Sarajevu, a sve sa ciljem da učenicima i učenicama olakša početak nastave.

Košarkaš Boban Marjanović i kompanija JUB organizovali akciju za osnovnu školu u Boljevcu

Ovogodišnjom humanitarnom akcijom kompanija JUB pobrinula se za energetski efikasnu sanaciju enterijera osnovne škole u Boljevcu, mestu gde je rođen i gde je započeo svoju sportsku karijeru srpski reprezentativac i svetski poznati košarkaš Boban Marjanović, koji uspešno igra u NBA već nekoliko godina.

Akciji se, kao ambassador škole koju je pohađao pridružio i sam Marjanović.

Pored obnove enterijera i fasade, škola je dobila i novi mural sa likom košarkaša, koji je  izradila slikarka Marija Savić.

Pametna klupa za đake i studente postavljena ispred Tehničke škole u Sremskoj Mitrovici

U dvorištu Srednje tehničke škole „Nikola Tesla” i Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum”, postavljena je prva „pametna” klupa u Sremskoj Mitrovici, donacija kompanije „Metalfer”.

Dok sedate na ovoj klupi možete napuniti svoj mobilni telefon ili se besplatno povezati na internet.

Direktorka kompanije „Metalfer” Jelena Zakonović najavila je da će u skorije vreme biti postavljeno još nekoliko ovakvih klupa na više lokacija u gradu.

Želeli smo da pred polazak u školu obradujemo učenike Srednje tehničke škole i obezbedili im pametnu klupu. Kako je ovo tehnička škola, a ovo je jedna inovacija savremene tehnologije s obzirom na to da je reč o klupi koja se solarno napaja, pruža bežični internet, očitava kvalitet vazduha, i preko nje je moguće i punjenje električnih bicikala, prva pametna klupa je postavljena u dvorištu Tehničke škole ciljano, objasnila je direktorka Zakonović.

Rančevi i školski pribor za dvadeset učenika u Banjaluci i Prijedoru

Dvadesetero dece, učenika i učenica osnovnih škola u Banjaluci i Prijedoru obradovano je školskim ruksacima i svim priborom neophodnim za školu.

Donator je Bošnjak koji radi u Kataru i koji je na ovaj način želio pomoći deci koja su u potrebi i kojima će školski pribor olakšati skori polazak u školu.

Akcija doniranja školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica

Platforma „Ways2Help“ organizuje akciju doniranja školskog pribora za decu iz socijalno ugroženih porodica u Severnoj Makedoniji.

Akcija se sprovodi za 100 dece iz 41 porodice, kojoj je potreban školski pribor i osnovni uslovi za polazak u školu.

Više o samoj akciji i radu platforme „Ways2Help“ saznajte na linku.

Humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora

Humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora organizovana je nedavno i u Subotici, na inicijativu osnivača i osnivačica grupe Naše malo nekome je sve Subotica.

Ukoliko niste stigli da podršku pružite uživo, to i dalje možete učiniti putem same grupe, u kojoj se svakodnevno objavljuju postovi sa ponudom i potražnjom stvari koje su potrebne.

Ukoliko znate za neku zanimljivu priču ili kampanju povodom početka nove školske godine koju smo propustili da pomenemo,  javite nam  i rado ćemo podeliti informaciju. Ukoliko postoji neka tema o kojoj biste želeli da čitate i informišete se, pošaljite nam predlog i potrudićemo se da je obradimo.

Foto: givingbalkans.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin