„Da pobedi dečiji osmeh“: Obezbedimo reanimacioni sto za prevremeno rođene bebe u Srbiji

U želji da spasu živote budućih beba i sačuvaju uspomenu na poznatu manekenku Jelenu Trašević Ranđelović iz Niša, koja je prošle godine preminula od tumora pluća osam dana nakon porođaja, njeni prijatelji i porodica organizuju kampanju sa ciljem da se sakupi novac za kupovinu reanimacionog stola za bebe.
reanimacioni sto

Preuzeto: donacije.rs

Doktori iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije uspeli su, između ostalih, da spasu i život male Ksenije, ali njena mama Jelena nije uspela da doživi da raste uz njen osmeh.

U želji da spasu živote budućih beba i sačuvaju uspomenu na poznatu manekenku Jelenu Trašević Ranđelović iz Niša, koja je prošle godine preminula od tumora pluća osam dana nakon porođaja, njeni prijatelji i porodica organizuju kampanju sa ciljem da se sakupi novac za kupovinu reanimacionog stola za bebe. Sto će biti doniran Klinici za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije, odeljenju koje je spasilo život Jeleninoj prevremeno rođenoj devojčici Kseniji.

Prikupljanje novca počinje velikim događajem u Nišu – Memorijalno modno veče, na kome će ljubitelji mode, ali i svi humani ljudi, moći da uživaju u modnoj reviji koju pripremaju prijatelji preminule Jelene. Organizovana je i aukcija haljina poznatih modnih kreatora iz zemlje i regiona, koji su za ovu priliku poklonili neke od svojih modela.

Čitava akcija prikupljanja sredstava organizovana je u saradnji sa lekarima Klinike za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji podsećaju da su savremna tehnološka sredstva neophodna u njihovom radu.

“Reanimacioni sto služi za prihvatanje novorođenih beba, i terminskih i preterminskih. One se po rođenju stave na taj sto za prvi pregled. Još je značajniji za preterminske bebe, jer on ima grejač koji ih ugreje, omogućava merenje vitalnih parametara, reanimaciju, dodatni kiseonik ili ventilaciju, ako su im potrebni. Zbog toga su ovakvi stolovi jako bitni u našem radu”, kaže dr Višnja Stamatović sa Klinilke za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Na ovom odeljenju se rodi oko 6000 beba godišnje, od toga se prevemeno rodi oko 13%, što znači da se na ovom odeljenju spase oko 700 beba godišnje.

Cilj kampanje je da se prikupi 1.500.000 RSD, kako bi se kupio reanimacioni sto za bebe, koji će biti doniran Klinici za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Uplatu možete izvršiti putem platforme Donacije.rs (na ovoj stranici) ili direktnom uplatom na račun organizacije:

Foto: donacije.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin