Društvena odgovornost na delu: 12 priča o kompanijama koje jačaju, podržavaju i unapređuju svoje zajednice

Društveno odgovorne kompanije širom regiona, kroz CSR aktivnosti, svakodnevno podržavaju svoje zajednice, odgovaraju na različite potrebe i doprinose rešavanju važnih pitanja.
donacije kompanije

Preuzeto sa sajta GivingBalkans

Naši podaci pokazuju da je uloga poslovnog sektora u filantropskom ekosistemu Zapadnog Balkana iz godine u godinu sve značajnija i da su korporativni donatori gotovo uvek među 3 najveća donatora. U 2021. godini, poslovnidini poslovni sektor je donirao najveću zabeleženu sumu u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu, a početak ove godine pokazao je da kompanije nastavljaju da doprinose opštem dobru i svojim aktivnostima zajednice u kojima posluju menjaju na bolje.

U nastavku čitajte price o 12 primera društvene odgovornosti kojima su kompanije u regionu pokazale brigu o svojoj zajednici.

Pola miliona kuna za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

M+ Grupa podržala je Hrvatsko narodno kazalište iznosom od pola miliona kuna, od koga će deo biti realizovan u uslugama koje ova korporacija inače pruža vodećim svetskim bankama, telekomima, tehnološkim, energetskim, logističkim i drugim kompanijama.

Sadašnja i buduća publika HNK dobit će korisničko iskustvo kakvo imaju i korisnici nekih od najjačih svjetskih kompanija, navodi se u saopštenju povodom donacije.

Bingo i Nelt obezbedili 10.000 KM za SOS Dječja sela

Najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini Bingo sproveo je nedavno kampanju pomoći SOS Dječijim selima u BiH.  U ovoj akciji imali su podršku kompanije Nelt, pa su zajedničkim snagama prikupili sredstva potrebna za pokrivanje dela troškova života porodicama slabog materijalnog stanja.

Kupovinom 7Days kroasana i Milka čokolade u Bingo trgovinama u proteklom mesecu kupci su mogli učestvovati u akciji prikupljanja sredstava kako bi pomogli rad SOS Dječijeg sela. Zajedničkom akcijom kompanije Nelt i Bingo donirano je 10.000 KM za SOS Dječija sela u BiH.

Jedan od naših najvažnijih strateških poteza jeste upravo podrška djeci i mladima i nastojimo ovu pozitivnu poslovnu praksu prenijeti na naše partnere. S Neltom je jednostavno sarađivati, s obzirom na to da njeguju iste vrijednosti, istakla je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe Trade marketing u kompaniji Bingo.

Kompanija Nelt izražava zadovoljstvo da već sedmu godinu zaredom sarađujemo sa SOS Dječijim selima u BiH. Kao društveno odgovorna kompanija smatramo da društvo u cjelini treba da teži pozitivnim promjenama i da vodi računa o našim najmlađima koji i jesu naša budućnost, dodala je Biljana Lackanović, asistentkinja izvršnog direktora kompanije Nelt.

SOS Dječija sela u BiH tokom protekle godine su pružila brigu za 216 dece i mladih, a kroz Program jačanja porodica direktno je podržala 437 socijalno ugroženih porodica.

Bingo i Orbico donirali 5.000 KM za SOS Dječja sela

Podrška naporima SOS Dječijih sela u BiH da obezbede da svako dete odrasta u porodičnom okruženju stigla je od još dve kompanije.

Donacijom u iznosu od 5.000 KM, izdvojenom od prodaje Glade Winter artikala u Bingo radnjama, u protekla dva meseca, ove dve kompanije, zajedno sa kupcima podržale su decu koja odrastaju u SOS Dječjim selima.

Najljepše priče iz biznisa su one koje uzrokuju osmijehe. Orbico, Glade, naši kupci i mi ispričali smo još jednu takvu. Pružanje podrške SOS Dječijim selima u BiH nastavljamo, drago nam je da smo ne samo njihov najbolji prijatelj, nego i inicijator i platforma za dobra djela naših poslovnih partnera koji imaju istu misiju kao Bingo, izjavila je rukovodilteljka službe trade marketinga u Bingu,Tatjana Paunoski.

Zaposleni UniCredit banke Udruženju žena Iskra donirali knjige

Zaposleni UniCredit banke Banjaluka posetili su nedavno Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke Iskra i uručili im knjige i poruke podrške koje su prikupili.

Akcija prikupljanja i donacije knjiga nastavak je akcije Moj krug podrške koju, dugi niz godina, zajedno sprovode Unicredit banka u BiH, kompanija VISA i Udruženje Think pink – Zajedno smo jedno.

Dragana Janjić, članica Uprave UniCredit banke Banja Luka, povodom ove donacije je rekla da su akciju prikupljanja knjiga započeli u oktobru – mesecu borbe protiv karcinoma dojke.

Članicama Udruženja na ovaj način željeli smo pomoći u rehabilitaciji i vrijeme koje provode u Udruženju učiniti ugodnijim. Naši zaposleni su, uz svaku od knjiga koju su donirali, napisali i poruku podrške koje će ovim ženama, vjerujemo, dodatno značiti, dodala je ona.

knjige

Donacija NLB banke Univerzitetskom kliničkom centru Kosova

NLB Banka donirala je kabinetu za logopediju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (QKUK) didaktičke materijale, alate i inventare koji su neophodni za lečenje dece sa komunikacijskim ili kognitivnim poremećajima, kao i poremećajima glasa i gutanja.

Ekonomska banka Kosova podržala akciju za Pedijatrijsku kliniku

Ekonomska banka Kosova podržala je nedavno akciju, koju su za Pedijatrijsku kliniku u Prištini organizovali Care for Kosovo Kids (Briga za decu Kosova), i Alpinistički klub Priština. U okviru akcije, penjači i penjačice, prerušeni u superheroje, priredili su iznenađenje za mališane koji trenutno borave na Pedijatrijskoj klinici.

Mladići i devojke koji su se obučavali i pripremali za ovaj događaj, peli su se do svakog sprata i na balkona klinike, i obišli svakog pacijenta.

Akcija je organizovana sa ciljem da podrži i zabavi decu obolelu od različitih bolesti, prvenstveno od leukemije.

Kroz akciju Velika ljubav za male heroje donirana tri monitora

U Crnoj Gori, od prosečno 7.000 novorođenčadi na godišnjem nivou, 6 do 10 odsto su prevremeno rođene bebe.

Sa ciljem podrške zdravlju i pravilnom razvoju ovih mališana, IDEA i Jana su sprovele akciju Velika ljubav za male heroje, zahvaljujući kojoj su obezbeđena tri monitora za praćenje zdravstvenog stanja novorođenčadi, vrednosti 10 hiljada evra, koji su donirani Centru za neonatologiju Instituta za bolesti djece.

U akciji su, kupovinom Jana proitvoda u IDEA radnjama, učestvovali i građani i građanke Crne Gore.

Kompanije IDEA i Jana, organizatori akcije, naglašavaju da je ova donacija značajna, jer pokazuje svu ljubav i podršku koju šalju malim herojima. Nadaju se da će monitori doprinijeti što boljoj njezi i liječenju mališana u Centru i zahvaljuju se potrošačima koji su bili dio akcije.

Jumbo obezbedio novi izgled vrtića u Draču i Valoni

Deca koja pohađaju vrtić 1 maj u Draču i mališani iz dečijeg vrtića 10 u Valoni novu godinu započinju u renoviranim objektima. Jumbo je omogućio izgradnju igrališta i renoviranje celog otvorenog prostora u oba vrtića.

Almarin Lico, generalni direktor Jumbo-a, kaže da im je cilj da donesu radost za svu decu, pa i kao i za institucije koje o njima brinu.

Briga o dobrobiti i vaspitanju dece svih kategorija je od suštinskog značaja za društvenu odgovornost naše kompanije, rekao je on.

jumbo igraliste

Donirano vozilo za čišćenje snega

Kompanija Trans Adriatic Pipeline donirala je opštini Korča vozilo za čišćenje snega, sa ciljem da pomomogne lokalnoj zajednici da obezbedi prohodne puteve tokom zimske sezone.

vozilo za ciscenje snega

Džonson Meti sa 550 volontera učestvovao u različitim akcijama širom Severne Makedonije

Tokom prošlog meseca više od 550 zaposlenih u kompaniji Džonson Meti volonterski je podržalo različite projekte širom Severne Makedonije.

Aktivnosti su obuhvatale akcije čišćenja na različitim lokacijama u Skoplju, Kumanovu i Velesu, kompletnu obnovu električne infrastrukture u skopskoj Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju Idnina, čišćenje učionica, poboljšanje obeleženog poda vizuelnom signalizacijom i izradu čestitki sa učenicima u Osnovnoj školi za osobe sa smetnjama u razvoju Zlatan Sremec u Skoplju i vođenje interaktivnih i kreativnih radionica u Kumanovskom regionalnom centru za intelektualne teškoće Poraka naša, u OU Maca Gjorgjieva Ovčarova u Velesu i SOS dečijim selima u Skoplju.

Akcija je inače deo globalnog programa kompanije – #Jmvolunteers, koji se sa ciljem podrške zajednici sprovodi na svim lokacijama na kojima Džonson Meti posluje.

volontiranje severna makedonija

SINPEKS donirao prečiišćivače vazduha za dečije i interno odeljenje Kliničke bolnice Bitolj

SINPEKS Bitola donirao je kliničkoj bolnici Bitolj uređaje za prečišćavanje vazduha.

Ovo su inače prvi prečistači vazduha koje su dobila odeljenja za pedijatriju i internu medicinu bolnice u Bitolju. Kompanija je donirala 15 uređaja, a iz bolnice su izrazili zahvalnost, ističući da je potreba za ovim uređajima bila izuzetno velika.

Ovo nije prvi put da SINPEKS Bitola donira prečišćivače vazduha. Naime, 2018. godine, u saradnji sa drugim bitoljskim kompanijama, donirani su uređaji za vrtiće Estrea Ovadija – Mara i Majski cvet.

preciscivaci vazduha donacija

Celokupan prihod od prodaje Halkijeve slikovnice doniran SOS Dečijem selu

Halkbank AD Skoplje poklonila je celokupan prihod od prodaje Halkijeve slikovnice tokom 2022. godine donirala za podršku deci i mladima zbrinutim u SOS Dečijem selu Skoplje. Ova aktivnost deo je dugogodišnje saradnje banke i jedne od najposvećenijih organizacija za podršku deci bez roditeljskog staranja.

Halkbank je objavila ovu slikovnicu u saradnji sa Međunarodnim festivalom književnosti i ilustracije za decu Litera, a njen osnovni cilj je podstakne decu da redovno čitaju knjige, ali i da uče o vrednostima kao što su zaštita životne sredine, druženje u prirodi, prihvatanje različitosti i sticanje navika štednje.

Kako bi bila dostupna što većem broju dece, slikovnica je objavljena na makedonskom, albanskom i turskom jeziku, a Halkbank je deo tiraža donirao za više od 20 biblioteka širom Severne Makedonije.

Slikovnica je i dalje u prodaji i njenom kupovinom podržavate SOS Dečije selo u Severnoj Makedoniji.

slikovnica donacija

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji istakla je nedavno u intervjuu za sajt Ekonomski da kompanije u Srbiji sve više ulažu u razvoj zajednice i okreću se dugoročnijim davanjima koja su povezana sa njihovom delatnošću.

Ukoliko znaš za kompanije i MSP koja su u Srbiji u godini za nama dala poseban doprinos razvoju zajednice i opštem dobru, nominuj ih za VIRTUS nagradu za filantropiju, koja se ove godine dodeljuje šesnaesti put za redom.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin