Kako brinemo o najmlađima: 9 priča o akcijama za zdravije, lepše i srećnije odrastanje dece u regionu

U prethodnom periodu brojne kompanije, neprofitne organizacije, građani i pojedinci su pokazali brigu o najmlađim članovima zajednice i organizovali različite akcije za podršku deci i stvaranju mogućnosti za zdravije, srećnije i bezbrižnije detinjstvo.

Preuzeto sa sajta GivingBalkans

Neke od njih namenjene su deci iz najugroženijih kategorija, neke zdravlju, obrazovanju i lepšem detinjstvu mališana u regionu, a neke i sami možete podržati – u nastavku teksta saznajte na koji način.

Humanitarna akcija More ljubavi

Udruga Naš San Njihov Osmijeh i ove godine sprovodi humanitarnu akciju More ljubavi, sa ciljem da obezbedi letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica.

Akcija traje od 15.03 do 13.06, kada se prikupljaju finansijska sredstva za pružanje mogućnosti dolaska, boravka i odlaska dece i u periodu od 24.06. do 09.09. kada sledi dolazak dece na more u Istru.

Humanitarna akcija MORE LJUBAVI pokrenuta je 2019. godine na inicijativu privatnog iznajmljivača apartmana koji je namjenio smještaj svog objekta dati u korist djece iz socijalno ugrožene obitelji.

Potaknuti takvom ponudom javno smo zatražili ponude iznajmljivača apartmana i ostalih objekata za prihvat djece i roditelja, bez naknade, na području Istarske županije.

Istog smo ljeta, iz pomoć 18 iznajmljivača doveli 100 osoba od čega je 52 bilo djece. Djeca su provela nezaboravne dane u gradovima južne Istre a istima smo osim samog ljetovanja omogućili i sudjelovanje u mnogobrojnim društvenim aktivnostima kao i odlazak na razne izlete diljem Istre.

2022. godine smo zu pomoć više od 30 iznajmljivača doveli na more 135 osoba u nekoliko gradova i mjestašca diljem Istre, objašnjavaju iz udruge Naš San Njihov Osmijeh.

Da bi akcija i ove godine bila uspešna, možete je podržati na neki od sledećih načina:

Donacijom na račun HR9224850031500009445 otvoren u Croatia banka d.d,
Davanjem objekta (stan, kuća, apartman) u najam bez naknade na 7 dana u periodu od 24.06.-09.09. a za prijavu  je potrebno poslati sledeće podatke:

-Ime i prezime, kontakt vlasnika

-period koji se daje za prihvat dece (7 dana od 24.06 do 09.09.)

-Broj osoba koji može noćiti u objektu

-adresa objekta

Prijaviti se možete u Facebook grupi ili na stranici, kao i putem maila nassan.njihovosmijeh@gmail.com ili na broj 099 3083750.

Akcija ima višestruku dobit, od samih korisnika od kojih će neki po prvi puta zaplivati, preko volontera kojima će ovo biti odlično iskustvo za buduće volontiranje kroz druženje s djecom, do same zajednice koja će promocijom prirodnih ljepota kao i dobrim djelima mnogih fizičkih osoba pridonijeti ljepšoj slici naše županije.

Akcijom se također povezuju raznorazne pravne osobe civilnog društva i javnog sektora sve s ciljem umrežavanja kako bi se djeci omogućile mnoge aktivnosti, izleti, zabave, druženja i sve što kao zajednica možemo istima pružiti, poručuju iz Udruge.

Čačani prikupili sredstva za renoviranje kupatila na dečjem odeljenju u bolnici

Na inicijativu aktiviste Pavla Jelesijevića, Čačani su prikupili sredstva kako bi se renoviralo kupatilo na dečjem odeljenju Opšte bolnice u tom gradu. Jelesijević je za Nova.rs ispričao da je sve počelo kada su mu mame dece koja su na bolničkom lečenju slale fotografije, na kojima se videlo da je kupatilo u užasnom stanju.

Zajedno sa sugrađanima koji su mu pisali odlučio je da pokrene akciju kako bi deci obezbedili normalne uslove za funkcionisanje.

Novac je uplaćivan na moj račun i svakodnevno sam na mojoj Fejsbuk stranici ‘Dnevna doza prosečnog Čačanina’ objavljivao izvode iz banke o uplaćenim sredstvima, objasnio je Pavle za Nova.rs, ističući da je veoma ponosan na sve donatore.

Ugovor o donaciji je potpisao sa v.d. direktorom Opšte bolnice Čačak, Dejanom Dabićem.

Uspeli smo da sakupimo 315.000,00 dinara, kako stoji u tom dokumentu. Ukoliko se ne iskoriste sva sredstva, ugovorom je predviđeno da se nabavi ono što je neophodno za pedijatriju, rekao je Jelesijević.

Sada sledi nabavka materijala za renoviranje, dok su keramičari, vodoinstalateri i stolari za PVC stolariju već kontaktirani i posao će obaviti bez naknade, zaključio je Jelesijević za Nova.rs.

Prikupljeno više od pola miliona dinara za Udruženje Zvončica

Prošlog četvrtka lokalu The Beach na Adi održana je humanitarna žurka, a sredstva su skupljana za Udruženje roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti Zvončica.

Tom prilikom je sakupljeno 595.414 dinara, a podršku događaju su pružile i brojne javne ličnosti.

Kampanja splitske udruge Autizam 365

Hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol, Ivo Grbić, Mateo Kovačić, Lovro Majer, Marcelo Brozović, Mislav Oršić, Martin Erlić te Josip Juranović podržali su nedavno kampanju #autizam365.

Cilj kampanje koju su pokrenuli roditelji dece sa autizmom iz splitske udruge Autizam 365 je prikupljanje donacija za organizaciju letnjeg kampa za decu i odrasle sa autizmom.

Kampanja #autizam365 traje do 15. maja, a iznos potreban za organizaciju kampa je 30 hiljada evra. Svi oni koji se žele da kampanju podrže svojim donacijama mogu to učiniti na web stranici udruge ili na platformi Go Get Funding.

Bajramski paketići za decu žrtve zemljotresa u Turskoj

Udruženje građana Zajedno za naš grad iz Mostara je pokrenulo prikupljanje donacija za bajramske paketiće za zemljotresom pogođenu decu u Turskoj.

Pored toga, prikupljaju se sredstva za pripremu i distribuciju iftara za osobe starija životne dobi iz Mostara koje žive same.

Svi koji su u mogućnosti akciju mogu podržati pozivom na jedinstveni broj svih operatera u BiH 17015 čime donirate 2 KM, od čega je jedna KM za iftare starim samcima Mostara, dok je druga KM za bajramske paketiće.

Donirati možete i na neki od sledećih načina:

Uplatom na Pay Pal udruženja;
zajednozanasgrad1@outlook.com
Obavezno navesti za IFTARE
Uplatom na račun udruženja;
1995440041357447 Sparkasse bank
Primalac : U.G. Zajedno za naš grad- Mostar
Obavezno navesti za IFTARE

Novčane uplate ili donacije u prehrambrenim artiklima mogu se izvršiti direktno u prostorijama udruženja, svakim danom od 9 do 12 sati i od 16 do 18 sati.

MK Group i AIK Banka izdvajaju 600.000 evra za lepše odrastanje

MK Group i AIK Banka nastavljaju svoj regionalni društveno-odgovorni program Podrška porodici. Ove godine sredstva u vrednosti od 600.000 evra biće namenjena za unapređenje uslova u jaslicama i vrtićima u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za vrtiće u Srbiji, renoviranje ili opremanje njihovih prostora, MK Group i AIK Banka izdvojile su iznos od 200.000 evra, sa fokusom na opštine u kojima posluju: Vrbas, Bečej, Kovačica, Pećinci, Novi Sad, Raška, Golubac i Niš.

Već sedmu godinu zajedno sa AIK Bankom realizujemo društveno-odgovorni program „Podrška porodici”. Ove godine donacije u vrednosti od 600.000 evra namenili smo za unapređenje uslova u vrtićima u Srbiji i regionu. Darivanje najmlađih je najbolji način da otpočnemo obeležavanje našeg jubileja – četiri decenije poslovanja. Samo u 2023. godini izdvojićemo preko milion evra za različite aktivnosti usmerene ka deci, jer ulaganjem u njih mi slavimo budućnost, izjavio je Mihailo Janković generalni direktor MK Group.

Prošle godine projekat se bavio unapređenjem uslova u porodilištima sa fokusom na bebe, trudnice i porodilje, dok je ove godine tema predškolsko obrazovanje i razvoj dece uzrasta od jedne do šest godina.

Donirali kosu za decu obolelu od raka

Stefani Petkovska, mala Strumičanka, svoju kosu poklonila je deci oboleloj od raka, objavio je portal Strumica danas.

Šestogodišnja Stefani Petkovska iz Strumice poklonila je kosu deci oboleloj od raka. Sjajno delo male heroine, u potpunosti zaslužuje naše poštovanje i zahvalnost, jer je svima nama dostojan primer. Hvala Stefani!, stoji u njihovoj objavi.

Prethodno je to učinio i devetogodišnji Maksim Kaeski, koji je nekoliko godina puštao kosu da bi je poklonio deci oboleloj od raka. Maksim Kaeski pobrao je simpatije svih nakon što je objavio da raste kosu kako bi je poklonio deci oboleloj od raka. Svoju misiju započeo je još u vrtiću.

Doniraj kroz aplikaciju za SOS Dečija sela

Banca Intesa je u okviru svoje mobilne  aplikacije digitalnog bankarstva klijentima omogućila novu funkcionalnost Doniraj kroz aplikaciju, putem koje prilikom digitalnog plaćanja mogu da zaokruže iznos plaćanja i razliku doniraju organizaciji SOS Dečija sela Srbija, saopštila je ta banka.

Prilikom unosa određenog iznosa u okviru platnog naloga na mobilnoj aplikaciji, korisnicima je automatski ponuđena opcija da doniraju novčana sredstva. Iznos koji se može donirati se zaokružuje na prvu sledeću stotinu, u iznosu do najviše 100 dinara, gde se ta razlika direktno usmerava na račun organizacije SOS Dečija sela Srbija kao donacija. Korisnik može donirati novac neograničeno puta, bez dodatnih troškova.

Ovaj vid održive podrške neprofitnom sektoru, kroz jednostavne donacije malih iznosa prilikom plaćanja kroz mobilnu aplikaciju jedinstven je na našem tržištu, pa nam je posebno drago što su naši klijenti to već prepoznali i za svega nekoliko dana, od kada je ova funkcionalnost dostupna, postoji više od 17.500 uplata i prikupljeno je preko 1.130.000 dinara donacija. Sa preko 520.000 korisnika naše mobilne aplikacije digitalnog bankarstva i gotovo 2 miliona plaćanja mesečno verujemo da će ovi iznosi biti još značajaniji i da će naši mali doprinosi, onima kojima je to potrebno, biti mnogo. SOS Dečija sela su prva organizacija sa kojom je Banca Intesa skopila dogovor o saradnji, ali svakako nam je u planu proširenje ovakvog vida saradnje i sa ostalim humanitarnim organizacijama, izjavio je Željko Petrović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom.

Mališani prikupljali novac za lečenje vršnjaka

Deca iz jaslica i vrtića Bubamara u Apatinu, uz pomoć svojih roditelja, medicinskih sestara – vaspitača, vapitačica i vaspitača, tokom 3 dana, prikupili su za svog druga Danila 83.690,00 dinara. Ta sredstva su obezbedili prodajom izrađenih predmeta koja je organizovana ispred prodavnice blizu vrtića.

Zahvaljujemo se građanima Apatina, svim roditeljima, bakama, dekama i svima onima koji su se odazvali našem pozivu, posetili naše prodajna mesta i kupovinom proizvoda uspešno ostvarili zajednički cilj, poručili su iz PU Pčelica.

Danilo ima dijagnozu epilepsije, kao i dijagnozu iz spektra autizma koja, udružena sa epilepsijom, dodatno usporava njegov dalji razvoj i oporavak. Sredstva za njegovo lečenje prikupljaju se preko Fondacije Budi human.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin