Maj mesec matematike u svetlu veštačke inteligencije

U nedelju, 14. maja, u 19 časova, u Silosima Beograd na Dorćolu biće svečano otvorena naučnopopularna manifestacija „Maj mesec matematike (M3)" koja se već 12 godina zaredom održava u našoj zemlji.

Ovogodišnji Maj mesec matematike predstaviće kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede, kao i u medicini i u zdravstvu, a ova manifestacija ima za cilj da prikaže napredno korišćenje podataka i dodatno obrazovanje dece i omladine školskog uzrasta, kao i njihovo usmerenje ka „zdravim“ osnovama nauke i korišćenja modernih tehnologija, smartfona, društvenih mreža i alata za veštačku inteligenciju.

Više o događaju

U današnjem svetu stvaramo ogromne količine podataka, od aktivnosti na društvenim mrežama, onlajn kupovine, saobraćaja, vremenskih senzora do velikih naučnih eksperimenata.

Posetioci će tokom maja moći da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge.

Kao uvod u celu izložbu, posetioci će moći da koriste i interaktivni rečnik, leksikon pojmova u vezi sa velikim podacima, koji će kroz proširenu realnost oživeti delove izložbe na ekranu.

Manifestacija M3 prikazaće upotrebu upravo takvih podataka u praktičnoj primeni kroz pametnu poljoprivredu, kompjutersku analizu, bioinformatiku i klimatska predviđanja.

Učesnici i partneri

Događaj će uz prisustvo dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, partnera i drugih zvanica, biti otvoren na mestu gde će do 4. juna biti organizovan celodnevni program, kao i izložba „Žene u STEM-u“, koja predstavlja naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Na otvaranju manifestacije publici će se obratiti dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens, prof. dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju i Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora programskih aktivnosti CPN-a i programska direktorka manifestacije M3.

Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut BioSens, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju, Državni data centar i Silosi Beograd.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin