Podržimo rad prve Narodne kuhinjice za bebe

Video snimak koji je kreirao i podelio profil whatifness kruži Instagramom već više od 24 sata, a razlog za to je skretanje pažnje na inicijativu koja za cilj ima prikupljanje donacija kao vida podrške Narodnoj kuhinjici za bebe, prvoj u Srbiji.
narodna kuhinjica za bebe

Preuzeto sa sajta Oblakoder

Naime, porodica iz Bačke Topole, u septembru 2022. godine, pokrenula je udruženje Anđeli severa, jedinu Narodnu kuhinjicu za bebe do dve godine. Udruženje samoinicijativno snabdeva socijalno ugrožene porodice iz cele Srbije, kako njihova deca ne bi bila praznog stomaka, a samo tokom prošle godine podelili su 90.000 obroka bebama i deci sa invaliditetom.

Ispred udruženja Anđeli severa razgovarali smo sa Dejanom Draškić koja objašnjava da su Udruženje osnovali jer su uvideli da Crveni krst Srbije nema adekvatnu ishranu za decu do dve godine starosti.

„Odlučili smo da otvorimo prvu narodnu kuhinjicu za bebe Srbije koja ujedno pomaže socijalno ugrožene porodice i porodice gde postoje osobe sa invaliditetom koje imaju problema sa korišćenjem čvrste hrane. Kuhinjica je zvanično počela sa radom 17. septembra 2022. godine, tokom prošle godine smo podelili oko pet tona hrane porodicama kojima je pomoć bila potrebna. Uz to, i sredstva za higijenu i pelene, koliko smo bili u mogućnosti”, navodi Dejana.

Međutim, iz dana u dan, sve je teže obezbediti neophodna sredstava, te je uz pomoć Instagram profila whatifness pokrenuta video kampanja kojom se pozivaju sve kompanije i pojedinci da učestvuju u akciji. Stoga, ukoliko ste u mogućnosti da donirate, to možete učiniti u četvrtak 25. januara između 17 i 21 čas, na Ušću ispod Brankovog Mosta.

Većina ugroženih porodica saznala je za udruženje u septembru prošle godine kada su organizovali kampanju u okviru koje su delili velike količine Nutrino instant kaše, takoreći po celoj Srbiji. Od tada se porodice kojima je neophodna pomoć uglavnom same javljaju.

„Sada već ljudi znaju za kunjinjicu, pa se sami javljaju ili za nas saznaju preko naših prijateljskih udruženja sa kojima sarađujemo i koji nam pomažu u distribuciji”, kaže Dejana.

Lista potrebnih stvari koje možete donirati, prema mogućnostima:

  • Adaptirano mleko (dohrana) br 1, 2 ili 3 (TOP PRIORITET)
  • Pelene (veličina 2, 3, 4, 5 i 5+) – (TOP PRIORITET)
  • Dugotrajno mleko
  • Kašice ili voćni sokići za bebe
  • Instant pahuljice za decu
  • Mleveni keks, griz ili pirinač
  • Higijena za bebe
  • Vlažne maramice
  • Kreme i kupke

Takođe, na profilu whatifness navode da je udruženju Anđeli severa neophodan kontejner (shipping container) i to minimum jedan, da bi mogli da skladište zalihe. Pored toga, od pomoći bi bio i materijal za zidanje, kao i zidar dobrovoljac da im u dvorištu ozida temelj za kontejner.

„Pozivamo kako kompanije, tako i svakog pojedinca da se uključi u rad kuhinjice, što je veoma bitno kako bi deca od rođenja dobijala adekvatnu i zdravu ishranu i vidimo se 25. na Ušću”, poručuje Dejana ispred udruženja Anđeli severa.

Foto: Anđeli severa

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin