Poziv za podnošenje projektnih ideja: Menjaj na zeleno!

Deset najboljih projekata biće izabrano kroz tri faze selekcije i biće im dodeljena finansijska podrška u iznosu od pet do 15 hiljada američkih dolara.
menjaj na zeleno

Beogradska otvorena škola objavljuje poziv za program podrške Menjaj na zeleno! namenjen organizacijama civilnog društva i medijima da kandiduju projektne ideje koje će doprineti kvalitetnijem učešću javnosti u procesima donošenja odluka i praćenju primene javnih politika iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Odabrani projekti biće realizovani u periodu od 1. septembra 2023. godine do 30. aprila 2024. godine. Osim finansijke podrške, uspešnim organizacijama i medijima biće na raspolaganju mentorska i ekspertska podrška uz koju će moći da razvijaju svoja znanja i kapacitete.

Program Menjaj na zeleno! realizuje se u okviru petogodišnjeg projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji sprovode Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID) sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Program će trajati do 2027. godine i namenjen je civilnom, građanskom društvu koje je pokretač promena i ključni akter demokratskog razvoja. Ovaj poziv se odnosi na prvi godišnji ciklus podrške za 2023. godinu.

Zaštita životne sredine, prirode i klimatske promene čine četiri od šest prioriteta građana i građanki Srbije, pokazalo je istraživanje IPSOS-a iz 2021. godine. Sve više su zabrinuti za klimatske promene i kvalitet životne sredine i spremni su da se direktno uključe u rešavanje ovih pitanja. Međutim, istraživanja pokazuju da građani ali i organizacije civilnog društva retko učestvuju u formalnim procesima donošenja odluka, jer su najčešće procesi kako kažu suviše birokratizovani i komplikovani ili nemaju poverenje da svojim angažovanjem mogu nešto da promene.

“Pozivamo organizacije civilnog društva i medije da nam se priključe u praćenju javnih politika i aktivno i informisano učestvuju u procesima donošenja odluka o životno važnim izazovima kao što su zaštita kvaliteta vazduha, prirode, upravljanje vodama, klimatske promene, upravljanje otpadom i vladavina prava u oblasti zaštite životne sredine”, istakla je Mirjana Jovanović, programska menadžerka Beogradske otvorene škole u programskoj oblasti energija, klima i životna sredina.

Rok za podnošenje projektnih ideja je 5. jul 2023. godine, do 15 časova, a više informacija o smernicama podnošenja projekata nalazi se na sajtu: zazivotnusredinu.bos.rs

Za zainteresovane organizacije civilnog društva i medije Beogradska otvorena škola će u sredu, 14. juna sa početkom u 11 časova, održati info sesiju radi bližeg predstavljanja uslova iz javnog poziva za podnošenje predloga projektnih ideja. Prijava za učešće na informativnoj radionici je moguća preko ovog linka.

Ostali partneri na projektu “Zajedno za životnu sredinu su Mladi istraživači Srbije, udruženje ENECAMeđunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna ekološka organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin