Priključi se Svetskom danu bicikla

Jedno od najstarijih prevoznih sredstava, bicikl i dalje u upotrebi širom sveta. Jednostavn, ali efikasan, pomaže da se na najlakši i najpogodniji način prepustite fizičkim aktivnostima. Od dece do starijih, biciklizam nudi zabavu, kao i zdravstvene prednosti za sve.

Svetski dan bicikla obeležava se 3. juna svake godine od 2018 godine kada su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju o proglašenju ovog dana. Glavni cilj obeležavanja ovog dana je da nam skrene pažnju na prednosti biciklizma, pre svega kao jednostavnog, pristupačnog, čistog i održivog prevoznog sredstva koje ima benefite za fizičko i mentalno zdravlje. Bicikl doprinosi čistijem vazduhu i manjoj gužvi u saobraćaju, a čini obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i druge socijalne usluge pristupačnijim najugroženijim grupama stanovništva. Ovaj održivi vid transporta promoviše ekonomski rast, smanjuje nejednakosti i istovremeno jača borbu protiv klimatskih promena.

Poboljšanje uslova kretanja za pešake i bicikliste i dalje je važan deo rešenja za veću mobilnost koja pomaže gradovima da smanje negativne uticaje urbanizacije kao što su veće emisije gasova staklene bašte, poboljšaju kvalitet vazduha i doprinesu većoj bezbednosti na putevima. Pandemija COVID-19 navela je mnoge gradove da preispitaju svoje transportne sisteme. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, bezbedna infrastruktura za pešačenje i vožnju biciklom je put za postizanje veće zdravstvene jednakosti.

Svetski dan bicikla je povod kojim se u Beogradu održava biciklistička vožnja u organizaciji Kancelarije Ujedinjenih Nacija u Srbiji, ambasade Holandije i udruženja Ulice za bicikliste. Okupljanje je na Trgu Republike u petak 3. juna u 17h, a sama vožnja kreće u 17:30, više o detaljima vožnje pogledajte na linku.

Udruženje građana Novosadska biciklistička incijativa, takođe ovim povodom, sprema niz aktivnosti kojima promoviše bicikl kao prevozno sredstvo u Novom Sadu. Među aktivnostima su: bici doručak, kritična masa i bici bioskop. Više o ovim događajima pogledajte na linku.

Photo by Carl Nenzen Loven on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin