Uključite se u globalnu inicijativu „jul bez plastike”

Da je problem zagađenja plastikom uzeo maha govori i podatak da 11 miliona tona plastike ulazi u mora i okeane svake godine, a procenjuje se da se 200 miliona tona već nalaze tamo. U cilju smanjenja zagađenja plastikom pokrenuta je inicijativa jul bez plastike.
Jul bez plastike

Jul bez plastike je globalna inicijativa, gde se pojedinci, kompanije i vlade okupljaju da preduzmu akcije za smanjenje plastičnog otpada. Omogućavajući da se dele ideje, pozitivni primeri i priče o promenama, jul bez plastike pomaže ljudima i organizacijama da smanje upotrebu plastike.

Trenutno je plastika jedan od materijala koji najviše koristimo iako ima brojne posledice po životnu sredinu, a prema novim istraživanjima potencijalno i na zdravlje ljudi. 

Počevši od samo nekoliko učesnika u Zapadnoj Australiji 2011. godine, ideja o julu kao mesecu bez plastike prerasla je u međuvremenu u godišnji događaj u zemaljama širom sveta sa preko 100 miliona učesnika. Dakle, jul bez plastike ima za cilj da podstakne ljude da smanje upotrebu plastike i doprinesu stvaranju čistijeg sveta. Svako može da učestvuje u ovom prazniku izbegavanjem plastike tokom celog jula. Ovaj praznik takođe pomaže da se ljudi edukuju o različitim vrstama plastike, tome kako se plastika reciklira i kako utiče na životnu sredinu.  

Više o ovoj inicijativi i kako možete da se uključite pogledajte na zvaničnom sajtu www.plasticfreejuly.org

Tokom celog jula bavićemo se temom plastike i truditi se da vam prikažemo neke od načina kako da smanjite zagađenje plastikom. Za početak, ako želite da podržite inicijativu jul bez plastike, probajte da primenite neki od ovih pet jednostavnih saveta:

– Odbijte plastične kese i ponesite ceger u kupovinu

– Ponesite na posao svoj ručak u posudama za višekratnu upotrebu

– Preskočite flaširana pića i koristite vašu bocu za višekratnu upotrebu

– Koristite šolju za višekratnu upotrebu kada naručujete kafu za poneti

– Recite ne plastičnim slamkama i priboru za jelo, kada naručujete kućnu dostavu izaberite opciju bez plastičnog pribora

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin