Zlatni septembar: kako podržavamo borbu protiv dečijeg raka

Širom sveta povodom Zlatnog septembra organizuju se brojne akcije sa ciljem podizanja svesti o dečijem raku i motivisanju kompanija i pojedinaca da se uključe i podrže borbu protiv dečijeg raka. 

Preuzeto: givingbalkans.org

Da li ste znali da je septembar mesec posvećen borbi protiv dečijeg raka i pružanju podrške mališanima koji je svakodnevno vode?

Širom sveta povodom Zlatnog septembra organizuju se brojne akcije sa ciljem podizanja svesti o dečijem raku i motivisanju kompanija i pojedinaca da se uključe i podrže borbu protiv dečijeg raka. 

U regionu brojne organizacije koje svakodnevno pomažu mališanima koji se leče od malignih bolesti i njihovim porodicama organizuju različite akcije u koje se i sami možemo uključiti. 

Saznajte kako samo neke od njih izgledaju i kako i sami možemo doprineti. 

Zdravi petak za NURDOR 

U okviru obeležavanja Zlatnog septembra određeni kafići i restorani u gradovima širom Srbije svakog petka u septembru 50 odsto prihoda od prodatih ceđenih sokova nameniće kao donaciju za NURDOR. 

Akcija je pokrenuta na inicijativu volontera Dušana Zlatanovića, a kako kažu iz NURDOR-a kafići i restorani će biti spona između NURDOR-a i građana da u zajedničkoj akciji svi doprinesemo podršci malim superherojima koji se leče od raka. 

Listu kafića i restorana u kojima svakog petka možete popiti zdrav sok i podržati male borce i borkinje pogledajte na sajtu NURDOR-a. 

Ukoliko želite da se kao ugostiteljski objekat uključite u ovu akciju javite se na mail nurdorserbia@gmail.com ili na broj telefona 011/2681-555. 

Anatomske torbe i školski pribor za decu i mlade izlečene od raka 

Pod pokroviteljstvom Grada Tuzla i resorne Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, u okviru projekta Rak nije mRAK, Udruženje PIPOL i ove godine podržava obrazovanje dece i mladih izlečenih od raka s područja Grada Tuzla. 

Anatomske školske torbe dobilo je na početku nove školske godine više od četrdeset mališana i mladih izlečenih od raka, kao i deo školskog pribora čiju nabavku su podržale društveno-odgovorne kompanije i brojni individualni donatori. 

Podjelom školskih torbi i školskog pribora za djecu i mlade izliječene od raka, Udruženje ‘PIPOL’ zvanično započinje ovogodišnju kampanju ‘Zlatni septembar’, u okviru koje tradicionalno obilježava Međunarodno priznati mjesec svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, istakla je Amra Saračević, predsednica udruženja. 

Pored podele anatomskih školskih torbi i školskog pribora, udruženje PIPOL početkom septembra u okviru kampanje Zlatni septembar organizuje rehabilitacioni kamp za decu izlečenu od raka, u pratnji članova porodice, kao i brojne edukativne sadržaje i aktivnosti u zajednici. 

Video možete pogledati na zvaničnoj stranici:

https://www.facebook.com/watch/?v=1681454745571212

Aktivnosti udruženja Srce za djecu oboljelu od raka 

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka i ove godine nizom aktivnosti obeležava Zlatni septembar – mesec podizanja svesti o raku kod dece. Jedna od centralnih aktivnosti je trka/šetnja Zlatni krug, koju udruženje organizuje u saradnji sa JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“ Visoko uz generalno pokroviteljstvo Grada Visoko, a na incijativu Visočanina Afana Habibovića, koji se bori sa tumorom na mozgu. 

Trka se održava 11. septembra 2022. godine u 11:00 sati u Visokom. Možete je podržati učešćem, ili kupovinom specijalno dizajniranih majica Zlatni krug.  

Jedna od aktivnosti sprovedena je u saradnji sa kompanijom BH Telecom, koje je dugogodišnji prijatelj udruženja. Akciju pod nazivom Zajedno u trci za život podržao je Sergej Barbarez, poznati fudbaler koji je novo zaštitno lice BH Telecoma i koji će, zajedno sa ovom kompanijom, biti pokrovitelj apartmana Visibaba u Roditeljskoj kući. BH Telecom će ujedno biti glavni sponzor humanitarne trke/šetnje Zlatni krug u Visokom. 

Za mališane iz Roditeljske kuće organizovano je i druženje sa Sergejom Barbarezom, a kao dodatna podrška njegovi potpisani dresovi sa snimanja spota za Moju TV biće deo aukcije od koje je prihod namenjen za podršku Srcu za djecu

Za više detalja o svim aktivnostima udruženja, pratite sajt i Facebook stranicu udruženja. 

Septembarske aktivnosti udruge Krijesnica 

Udruga Krijesnica najavila je da će Zlatni septembar obeležiti nizom aktivnosti. Jedna od njih je objavljivanje priča roditelja dece koja se leče od raka, sa ciljem podrške, ohrabrivanja i osnaživanja svih koji se nalaze u sličnoj situaciji.  

Da budete u toku sa svim ostalim akcijama, pratite Facebook i Instagram stranicu udruženja, a na linku pogledajte kako ih možete podržati. 

Poznati borac za prava osoba sa Daunovim sindromom donirao kosu 

Priča o individualnoj podršci dolazi iz Severne Makedonije, gde je poznati borac za prava osoba sa Daunovim sindromom, Aleksandar Matovski Cako donirao je svoju kosu u znak podrške deci oboleloj od raka. 

Udruženje Pobeda iz Bitolja zahvalilo se na ovoj donaciji i pozvalo sve koji su u mogućnosti da pokažu podršku donacijom kose koja će biti upotrebljena za izradu perika za decu koja su svoju kosu izgubila u procesu lečenja. Kako kažu, minimalna dužina kose potrebne za donaciju je 20 cm, a među dosadašnjim donatorima najviše je dečaka i devojčica koji žele da pokažu solidarnost sa svojim vršnjakinjama i vršnjacima i pomognu im na ovaj način. 

Verujemo da ćete ovog septembra i sami naći način da pokažete solidarnost i pružite podršku mališanima koji se bore sa malignim oboljenjima.  

Pored navedenih akcija, podsećamo vas i na udruženja Uvek sa decom, Zvončica, Fenix, Čika boca i Iskra, koja su u svojim zajednicama posvećena svakodnevnoj borbi protiv dečijeg raka i pomaganju mališanima koji se sa njim bore i njihovim porodicama. Podržite ih ovog septembra, ali i u bilo kom drugom periodu godine, jer dobra dela ne treba da činimo samo u određenim prilikama, povodima i sezonima, već kada god imamo mogućnosti za to. 

Znate za akciju ili organizaciju koju nismo pomenuli, a mislite da bi trebalo?  Javite nam, kako bismo pisali o njima.

Foto: givingbalkans.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin