Abazović: Postaviti solarne panele na sve državne objekte

Premijer Crne Gore Dritan Abazović predložio je da se na svim zgradama državnih institucija postave solarni paneli kako bi se smanjili troškovi za električnu energiju koji su na godišnjem nivou 25 miliona evra.
solarni paneli

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Predsednik Vlade Dritan Abazović predložio je da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bez tendera postavi solarne panele na zgrade državnih institucija, prenela je Pobjeda, i dodao da je problem u procedurama koje usporavaju takve investicije.

On je istakao da je trošak državnih institucija za električnu energiju 25 miliona evra, i da bi taj novac mogli iskoristiti da instaliraju solarne panele. Time bi sistem bio oslobođen tih troškova, a njihovi računi bi bili drastično smanjeni ili bi bili nula.

Država se sada ponižava jer ne može da radi ono što rade privatnici

Solarne elektrane bi se postavljale na škole, bolnice, ministarstva, policijske stanice, svuda, kako je rekao, gde je to izvodljivo.

Abazović smatra da bi Vlada trebalo da donese zaključak da državne institucije nemaju specijalnu potrebu da ulaze u tendere ili koje već procedure, da bi izabrale izvođače. EPCG bi s njima napravila ugovor, instalirala solarne panele, a onda bi joj te institucije platile te radove.

“Uključimo Solar, naše montere… i svi srećni svi zadovoljni”, rekao je Abazović, i naglasio da to što nema tendera ne bi značilo da nema nikakve procedure.

Sada se, kako kaže, država ponižava jer ne može da radi nešto što privatnici mogu.

Ministri finansija i zdravlja podržali ideju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da nije sporno da se donese zaključak kako bi se podržala ova ideja. On je istakao da zakoni nisu sveto pismo, i da je cilj da se primenjuju, ali i menjali ukoliko je primena nemoguća.

I ministar zdravlja Dragoslav Šćekić podržao je incijativu Abazovića, jer je to na korist svih zbog velikih sredstava koja se izdvajaju za plaćanje električne energije.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin