Amerikanci recikliraju nikad manje plastike

Vlada SAD procenila je da je samo 9 odsto plastike reciklirano te godine, a bitno je napomenuti da je u to vreme ogromna količina plastike iz SAD preneta u Kinu i smatrana tako „recikliranom“, iako je ta plastika svejedno završila na deponijama.
plastika

Poražavajuće vesti stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, gde se tek 5 odsto plastičnih proizvoda reciklira, a brojni svakodnevni predmeti uopšte nisu reciklabilni – ovo je zaključak najnovije studije koju je objavio Greenpeace USA, a koja procenjuje da su SAD proizvele oko 51, a preradile samo 2.4 miliona tona plastičnog otpada tokom 2021. godine.

Podaci su još sumorniji od onih koje je 2018. godine objavila Agencija za zaštitu životne sredine. Vlada SAD procenila je da je samo 9 odsto plastike reciklirano te godine, a bitno je napomenuti da je u to vreme ogromna količina plastike iz SAD preneta u Kinu i smatrana tako „recikliranom“, iako je ta plastika svejedno završila na deponijama.

Ipak, šokantan je podatak da nijedna vrsta plastične ambalaže u Americi nije dostigla “prag reciklabilnosti“ koji postavlja Inicijativa za novu ekonomiju plastike u okviru Fondacije Elen MekArtur. Fondacija navodi da plastični predmet mora da ispuni minimalnu stopu recikliranja od 30 odsto da bi se smatrao reciklabilnim. Najkonkretniji i „najpozitivniji“ primer su plastične flaše, od kojih se tek nešto više od 20 odsto reciklira. Slede ih plastični bokali (10 odsto), a svi ostali tipovi plastike padaju ispod 5 odsto, dok neki nisu reciklabilni uopšte.

„Podaci su jasni: Praktično govoreći, većina plastike se jednostavno ne može reciklirati“, rekla je Lisa Ramsden iz Greenpeace USA. „Plastika za jednokratnu upotrebu je poput triliona komada konfeta koje se iz maloprodaje i prodavnica brze hrane “polivaju” preko 330 miliona stanovnika SAD na više od 3 miliona kvadratnih milja svake godine.”

Glavni problem je nesagledivo ogromna količina plastike proizvedene u hiljadama različitih vrsta koje treba odvojiti i reciklirati. Centri za reciklažu već godinama apeluju objašnjavajući da je to neuobičajeno skupo i da se plastika, za razliku od drugih proizvoda, može ponovo koristiti samo jednom ili maksimum dvaput – neke vrste plastike su previše toksične da bi se uopšte mogle reciklirati.

„Oduvek je bilo izuzetno skupo sakupljati, sortirati, transportovati i bezbedno prerađivati plastični otpad“, ponavlja se i u studiji. Greenpeace se tu ne zaustavlja sa sumornim prognozama: Opasno niska stopa recikliranja plastike će nastaviti da pada sa daljim porastom proizvodnje, a industrija će do 2050. godine proizvodnju plastike utrostručiti.

Laka rešenja, naravno, ne postoje. Greenpeace USA napominje da je „posle više od 30 godina, došlo vreme da se prihvati da je recikliranje plastike propao koncept. Izvodljive alternative za plastiku i ambalažu za jednokratnu upotrebu, kao što su sistemi za ponovnu upotrebu i dopunu, postoje i moraju se brzo množiti, a u njih moraju ulagati najveći svetski zagađivači plastikom“, saopštila je grupa.
„Ove kompanije više ne mogu da koriste recikliranje kao dimnu zavesu da bi skrenule pažnju sa sistemskih promena koje su potrebne.”

Foto: Antoine GIRET na Unsplash

Novembar gallery
PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin