Beograd nabavlja prečišćivače vazduha za predškolske i školske ustanove

Gradske vlasti u Beogradu nabaviće prečišćivače vazduha za svoje najmlađe stanovnike kako bi poboljšale kvalitet vazduha koji dišu.
prečišćivači vazduha

Preuzeto sa sajta Balkan Green Energy News

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda raspisao je tender za kupovinu 11.500 prečišćivača vazduha, navodi se  u javnom pozivu.

Inače, godinama unazad poznato je da region Zapadnog Balkana ima problem sa zagađenjem vazduha, pa je tako prečišćivače za decu Skoplje nabavilo 2019, a Sarajevo godinu kasnije. Uprkos problemima Beograd se dosad nije odlučivao na takav potez.

Istraživanja su pokazala da zagađenje vazduha uzrokuje više od 1.200 prevremenih smrtnih slučajeva godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u 32 evropske zemlje i značajno povećava rizik od bolesti kod ove populacije tokom života.

Nabavka se sprovodi u skladu sa Akcionim planom za smanjenje zagađenosti vazduha koji je donet 2021.

U javnom pozivu za nabavku prečišćivača navodi se da je Skupština grada Beograda na sednici održanoj u junu 2021. usvojila Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd sa Akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, za period 2021-2031.

„Jedna od usvojenih mera u predmetnom Akcionom planu je i utvrđivanje mogućnosti za instaliranje sistema za prečišćavanje vazduha u urbanim sredinama. Postavljanjem prečišćivača vazduha u prostorijama predškolskih i školskih ustanova u kojima borave deca značajno bi bio poboljšan kvalitet vazduha, a time i pozitivan uticaj na zdravlje najmlađe populacije“, piše u javnom pozivu.

Rok za podnošenje ponuda je 25. septembar, a rok za realizaciju ugovorenih obaveza je najkasnije do 20. decembra 2023.

Kada je reč o tehničkim karakteristikama, prečišćivači bi, između ostalog, trebalo da mogu da se postave u prostorijama površine najmanje 60 kvadrata, da imaju stopu prečišćenog vazduha (CADR) minimalno 500 kubika na sat, da koriste filter od najmanje H13 HEPA sa aktivnim ugljem, da imaju PM senzore, UVC sterilizator, fotokatalitički filter, jonizator, da troše najviše 50 W i da imaju garancija minimum dve godine.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin