Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

Opšta bolnica Pančevo smanjila je potrošnju gasa i električne energije za 39 odsto zahvaljujući projektu unapređenja energetske efikasnosti koji je finansirao USAID.
energija

Preuzeto: balkangreenenergynews

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest podstanica za grejanje i sanitarnu toplu vodu u krugu Opšte bolnice u Pančevu.

Drugi projekat, koji je finansirala USAID, je instaliranje 200 solarnih panela ukupne snage 350 kW u kotlarnici u Kotežu kako bi se smanjila potrošnja gasa i troškovi grejanja i snabdevanja sanitarnom toplom vodom.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prilikom obilaska Pančeva i Koteža, izjavila je da će korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije doprineti kvalitetnijem grejanju, uštedama i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U bolnicu je uloženo 230.000 dolara

„Ova dva projekta u Pančevu znače konkretno rešavanje problema, posebno u bolnici, i to ljudi ovde odlično znaju. U rekonstrukciju Opšte bolnice u Pančevu, koja je bila regionalna bolnica za COVID-19, uloženo je 230.000 dolara i rešen je višedecenijski problem grejanja. Ostvareno je oko 39 odsto uštede u potrošnji gasa i električne energije, uz finansijsku uštedu i značajno smanjenje emisije štetnih gasova“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da bi Pančevo trebalo da predstavlja primer drugim gradovima koji treba da koriste obnovljive izvore energije. Ministarstvo, kako je navela, priprema projekat korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja u 11 gradova i opština, vredan više od 40 miliona evra. Među ovim gradovima je i Pančevo, gde se razmatra korišćenje geotermalne energije, dodala je ona.

Kristofer Hil, ambasador SAD, izjavio je da je ponosan što je USAID deo tima koji rešava energetske probleme, a sa kojima se suočavaju sve zemlje.

Ne postoji važnije pitanje danas od energetike, nalgasio je on.

U pripremi strateški sporazum dve zemlje

Mihajlović i Hil su poručili da Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici koji će stvoriti uslove za više ulaganja.

Radimo na usaglašavanju strateškog sporazuma kako bi u budućnosti gradili nove energetske objekte i uvodili nove tehnologije reka je Mihajlović, dok je ambasador Hil istakao da SAD žele strateški pristup i da su blizu sporazuma sa Srbijom.

Na pitanje koje rešenje u energetici savetuje Srbiji, Hil je rekao da će prirodni gas još dugo godina biti sa nama, te da je, iako je sada skup, dobro gorivo.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin