Broj slučajeva raka u svetu porašće za oko 77% do 2050.

Prema Ujedinjenim Nacijama očekuje se da će broj slučajeva raka u svetu će porasti za oko 77 procenata do sredine veka.
Broj slučajeva raka

Predviđa se da će tokom 2050. godine biti više od 35 miliona slučajeva raka, u odnosu na procenjenih 20 miliona u 2022. godini. Ovo su zaključci na osnovu najnovijih podataka Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), specijalizovanog ogranka Svetske zdravstvene organizacije UN (SZO).

Do ovog povećanja se očekuje da će doći usled starenja i porasta stanovništva, ali i konstantnoj izloženosti ljudi faktorima rizika kao što su duvan, alkohol, gojaznost i zagađenje vazduha.

Kada su u pitanju vrste raka, tokom 2022. godine rak pluća bio je najčešći oblik širom sveta sa 2,5 miliona novih slučajev, što je činilo više od 12 odsto svih novoobolelih i 18,9 odsto smrtnih slučajeva, što ga čini vodećim uzrokom smrti od raka. Rak dojke je na drugom mestu po učestalosti, sa 2,3 miliona slučajeva širom sveta, ali ima manje smrtnih ishoda, odnosno 6,9 odsto. Drugi karcinomi koji se često javljaju bili su rak debelog creva, prostate i želuca. Rak debelog creva bio je drugi vodeći uzrok smrti od raka, a slede ga rak jetre, dojke i želuca.

Istraživanje SZO je takođe otkrilo značajne globalne nejednakosti u medicinskoj praksi u protiv raka. U zemlje sa višim prihodima šanse da je tretman za rak pluća uključen u pakete zdravstvenih beneficija su i do 7 puta veće. Zatim, jedna od 12 žena u bogatijim zemljama će uspešno dijagnostifikovati ovu bolest tokom svog života, a jedna od 71 će umreti od njenih posledica. U siromašnijim zemljama su ti brojevi značajno drugačiji, pa će se kod samo jedne od 27 žena konstatovati dijagnoza raka dojke, a jedna od 48 će umreti od ove bolesti.

Ovi podaci ukazuju na neophodnost promene navika u smislu smanjenja rizika od oboljevanja rakom, ali i potrebu za unapređenje zdravstvene zaštite u siromašnijem delu sveta. 

Foto: Zvaničan sajt Paras Hospital

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin