Crna Gora dala zeleno svetlo za dve nove solarne elektrane od 128 MW

Vlada Crne Gore izdala je urbanističko-tehničke uslove za gradnju solarnih parkova snage 60 MW na teritoriji Cetinja i kapaciteta 68 MW u blizini Nikšića.
solarne elektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Odobravanje ovih uslova je neophodan korak kako bi se pripremila dokumentacija za gradnju elektrana.

Vlada Crne Gore izdala je urbanističko-tehničkih uslove za fotonaponsko postrojenja koje će biti locirano kod sela Velestovo na teritoriji Prijestonica Cetinje. Uslovi se, kako je anvela Vlada, izdaju po zahtevu Slobodana Čavora iz Cetinja.

Ukupna površina lokacije je oko 60 hektara, a prema prethodno sporovedenim analizama koje su dostavljene uz zahtev utvrđeno je da je 60 MWp maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane.
Inače, na teritoriji Prijestonice Cetinje planira se više velikih solarnih projekata.

Kompaniji RES Montenegro Group su takođe odobreni urbanističko-tehnički uslovi za postrojenje snage do 506 MW, a CWP Europe razvija projekat Montechevo, kapaciteta 400 MW.

Elektranu snage 150 MW planira da izgradi firma Solar Power iz Podgorice, i to isto nedaleko od pomenutog sela Velestovo, a MEnergy je endavno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) potpisao prvi ugovor o priključenju postrojenja snage 385 MW.

Još jedna elektrana u blizini Nikšića

Drugi zahtev koji je odobrila Vlada odnosi se na gradnju solarnog parka u blizini Nikšića. Zahtev je predala firma New Age Energy Tri. Lokacija za izgradnju je na potezu Trepča. Prema prethodno sporovedenim analizama planirana snaga solarne elektrane je 68 MW, a ukupna površina lokacije iznosi 698.742 kvadratnih metara.

Osnivač i vlasnik firme je Branislav Pejović, navodi se u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata.

I na teritoriji opštine Nikšić planirana je gradnja nekoliko solarnih elektrana. Firma Somsol razvoja projekat od 240 MW, a TM Invest kapaciteta 15 MW.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin