CWP Global razvija prvu hibridnu elektranu u Srbiji

CWP Global namerava da kombinuje tehnologije solara i proizvodnje električne energije iz vetra sa skladištenjem i da prvi u Srbiji pusti u rad jednu hibridnu elektranu.
elektrane

Preuzeto: balkangreenenergynews

CWP Global saopštio je za portal Balkan Green Energy News da je u Srbiji ostvario napredak u razvoju tri nova projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ukupne snage 680 megavata. Jedan od tri projekta je Lederata Energy koji će biti prva hibridna elektrana u Srbiji. Elektrana će činiti solarni park od 50 megavata, vetropark od 100 megavata i sistem za skladištenje električne energije od 20 megavat-sati.

CWP Global namerava da kombinuje tehnologije solara i proizvodnje električne energije iz vetra sa skladištenjem i da prvi u Srbiji pusti u rad jednu hibridnu elektranu. Lokacije budućeg hibridnog pogona Lederata Energy nalaze se u opštinama Požarevac i Veliko Gradište. Kompanija je investiciju procenila na 200 miliona evra.

Kako navode u CWP Global, projekat će biti izgrađen u fazama. Početak radova je planiran za prvi kvartal 2025, a pogon treba da bude završen i da krene s proizvodnjom početkom 2027. godine.

Lederata Energy će proizvoditi 380 GWh električne energije godišnje

Deo sa fotonaponskim panelima projektovan je na 50 megavata, dok bi vetroturbine imale ukupnu snagu sto megavata. CWP Global je saopštio da će Lederata Energy imati pogon za skladištenje od 20 megavat-sati kapaciteta. U dokumentaciji stoji da je godišnja bruto proizvodnja procenjena na 380 gigavat-sati, što je dovoljno za snabdevanje 90.000 domaćinstava električnom energijom.

Proizvodnja zelene električne energije u ovim postrojenjima smanjiće emisije ugljen-dioksida za 410.400 tona godišnje, što predstavlja direktnu podršku energetskoj tranziciji u Srbiji, objavio je CWP Global.

Skupština grada Požarevca je nedavno izglasala odluku da se pristupi izradi plana detaljne regulacije za postrojenje Lederata Energy za 114 hektara. Rok za obavljanje tog posla je šest meseci.

U Kuli će se izgraditi solarna fotonaponska elektrana Equinox Energy

I opština Kula je donela odluku da pristupi izradi plana detaljne regulacije za projekat solarne elektrane Equinox Power od 80 megavata koju razvija CWP Global.

Rok za završetak plana detaljne regulacije je takođe pola godine, a površina iznosi 652 hektara i nalazi se neposredno pored Kule i u ataru Ruskog Krstura. Kompanija je procenila investiciju na 80 miliona evra.

CWP Global čeka izradu plana detaljne regulacije za parcele u Požarevcu i Kuli i prostorni plan područja posebne namene za svoj projekat vetroparka Vetrogon u Srbobranu i Bečeju

Kompanija namerava da otpočne gradnju Equinox Powera u trećem kvartalu 2024, a završetak i radovi se očekuju na kraju iste godine.

Planirana godišnja proizvodnja je 136 gigavat-sati, otkrio je CWP Global za Balkan Green Energy News.

Projekat vetroparka Vetrogon od 450 megavata

Kompanija je napredovala i s Vetrogonom, projektom vetroparka najvećeg kapaciteta među svih šest projekata za energiju iz obnovljivih izvora koje CWP Global trenutno razvija u Srbiji. Buduća najveća vetroelektrana u Srbiji biće izgrađena u Vojvodini, u opštinama Srbobran i Bečej.

Maksimalna snaga postrojenja bi bila 450 megavata, a koštalo bi 600 miliona evra, dodao je CWP Global.

Početak izgradnje je zakazan za kraj 2025. godine. Kompanija ima ambiciju da postrojenje pusti u pogon početkom 2028. godine. Najavila je da će Vetrogon proizvoditi 1,1 teravat-sat godišnje.

Sa 450 megavata, Vetrogon bi u ovom trenutku bio najveći vetropark u zemlji

Skupština Vojvodine je usvojila predlog da se za Vetrogon izradi prostorni plan područja posebne namene.

Pored ostalih poduhvata u Srbiji, CWP Global razrađuje planove za svoja fotonaponska postrojenja Solarina i Kima Solar od 150 odnosno 50 megavata, kao i za vetroelektranu Vetrozelena, čiji bi kapacitet bio 300 megavata.

Ukupan kapacitet projekata u razvoju u Srbiji premašuje jedan gigavat, odnosno iznosi tačno 1.180 megavata. CWP Globalov portfolio u Srbiji  najveći je pojedinačni portfolio koji neki investitor razvija u zemljama regiona.

Kompanija, koja osim u Jugoistočnoj Evropi razvija projekte i u Australiji, u ovom trenutku u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini radi na projektima zelene energije ukupnog kapaciteta većeg od dva gigavata.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin