Danas obeležavamo Međunarodni dan bez plastičnih kesa

Globalna bitka protiv upotrebe plastičnih kesa možda se čini kao napor da se iskoreni stara loša navika. Međutim, reč je o želji da se čovečanstvo vrati na istinski stare dobre navike. Možda naizgled zbunjujuće, ali prethodne rečenice imaju svoj smisao.
Međunarodni dan bez plastičnih kesa

Preuzeto sa sajta Energetski Portal

Naime, prva plastična kesa nije proizvedena tako davno. Ali vratimo se pre tog momenta na jedan raniji. Masovnija upotreba polietilena, kao najčešće korišćene plastike, počinje 1933. godine, kada dospeva u industrijski sektor. Tri decenije kasnije, tačnije 1965. godine, proizvedena je prva plastična kesa. Švedska danas predstavlja primer za mnoge dobre ekološke prakse, ipak upravo je kompanija iz ove države patentirala prvu plastičnu kesu, koja ubrzo zadobija popularnost, a od 1979. godine uzima maha i u Sjedinjenim Državama.

S obzirom na to da bi sedamdesete godine mogle da se uzmu za period početka masovnije upotrebe plastičnih kesa, to nije tako davno. Kada je na početku napisano da je ovo borba za istinski stare dobre navike, misilo se na period pre 1965. godine, kada su umesto ovakvih, korišćene papirne kese i platnene torbe.

Prošlo je svega pola veka, a ovaj proizvod postao je jedan od značajnih zagađivača planete, naročito mora i okeana. Podaci govore da je preko 30 vrsta morskih sisara suočeno sa gutanjem plastike, a čak 250 morsih vrsta ugroženo je usled zapetljavanja u nju.

Prosečno je potrebno oko 400 godina kako bi se plastična kesa razgradila, a ono što nastane nakon njene razgradnje, u prirodi ostaje još dug period, doprinoseći njenoj degradaciji.

Danas je već opštepoznat pojam mikroplastike, do kojeg dolazi razgradnjom plastike u izuzetno male komadiće. Morske životinje kroz lanac ishrane unose mikroplastiku u organizam, a ovo nije zaobišlo ni čoveka, te je ona otkrivena u ljudskim organima i tkivu.

Međunarodni dan bez plastičnih kesa, koji se obeležava svakog 3. jula, nastao je kao svetska inicijativa čiji je cilj osloboditi planetu jednokratne upotrebe plastičnih kesa.

Prema podacima iz 2017. godine, samo u Evropi je godišnje korišćeno oko 350 miliona ovakvih kesa.

Do 2021. godine, preko 60 zemalja, od Kine, preko EU, do Kenije uvelo je ograničenja na plastične kese. Od potpunih zabrana ili nametanje poreza, do naplaćivanja kesa. Ove mere pozitivno utiču,  smanjuju plastični otpad i podstiču upotrebu alternativa kao što su kese za višekratnu upotrebu tzv. cegeri ili papirne kese. Kod nas u zemlji se kese takođe najčešće naplaćuju, zbog čega su se mnogi okrenuli dugotrajnim cegerima i torbama.

Međutim, dobar je trenutak da i sami potrošači promene navike, bez nacionalnih strategija. Vreme je da pogledamo koji su sledeći koraci od momenta kada uzememo kesu, gde će ona završiti. Vreme je da napustimo plastične kese.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin